Life
12394 prikaza

Ovako izgleda najstarija fotografija na svijetu

Prva fotografija na svijetu View from the Window at Le Gras
Wikipedia
Riječ je o fotografiji nazvanoj "Pogled s prozora u Le Grasu"

Svijet današnjice je svijet fotografije - od bezbrojnih selfieja do slika toga što se danas jelo u HD kvaliteti ili uljepšano filterima pametnih mobitela, teško je zamisliti kako prije 200 godina nije niti bilo fotografija.

Iako je teško odrediti koja je točna prva snimljena fotografija, najstarija slika koja je preživjela do danas svakako je "Pogled s prozora u Le Grasu". 

Prva fotografija na svijetu View from the Window at Le Gras | Author: Wikipedia Wikipedia

Snimljena 1826. godine, to je heliografska slika koju je napravio Francuz Nicéphore Niépce. Pionir fotografije bio je kemičar amater koji je volio umjetnost, no nije imao slikarski talent. Umjesto toga, odlučio je razviti fotokemijski postupak kojim je preonosio bakroreze na litografski kamen, a cijeli je postupak nazvao "heliogravurom".

Najstarija fotografija koja prikazuje čovjeka

Problem je 1825. riješio Nicéphore Niepce. Njegova metoda zahtjevala je višesatnu ekspoziciju uz jako dnevno sunce. Ipak, njegova metoda se nije pokazala najboljom pa je u partnerstvu s pariškim slikarem Jacques Daguerreom pokrenuo istraživanje nove metode. 1833 godine Niepce je umro, pa je Daguerre sam nastavio s istraživanjima.

1839. Jacques Daguerre najavio je da je pronašao način kako proizvesti permanentni pozitiv. Taj je izum nazvan Dagerotipija, a francuska je vlada izum odmah otkupila i ponudila svima zainteresiranim mogućnost da se bave fotografijom i dalje ju razvijaju. Daguerre i Nepce-ov unuk su zauzvrat dobili doživotnu rentu.

Najstarija fotografija s čovjekom | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Najstarija fotografija na kojoj se nalazi i čovjek "Boulevard du Temple" iz 1838. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.