Life
3939 prikaza

Ovo je 7 najunosnijih kriminalnih aktivnosti na svijetu

Specijalci
Marijan Sušenj/PIXSELL
Gotovo neslućene količine novca zarađuju pojedinci i organizacije koji se bave ovim kriminalnim aktivnostima

Iako je, statistički gledano, svijet danas bolji neko ikada prije, na svim kontinentima svijeta prevladavaju većinski identični problemi. Među njima je i kriminal, a ovo su najunosnije takve aktivnosti...

1. Droge

Krijumčarenje droge je daleko najunosnija nelegalna aktivnost na svijetu. Procjenjuje se da se godišnje proda droga vrijedna oko 320 milijardi američkih dolara što je između 0.6% i 0.9% globalnog BDP-a. 

2. Krijumčarenje ljudi 

Seksualna eksploatacija ključni je faktor krijumčarenja ljudima. Trenutno je oko 2,4 milijuna  u zatočeništvu koje je nastupilo po krijumčarenju, a kriminalci od ove djelatnosti godišnje zarade oko 32 milijarde američkih dolara, piše CNBC

3. Krijumčarenje dijelova tijela životinja

Rašireno siromaštvo i ogromne cijene koje postižu primjerice krzna tigrova ili pak bjelokost doveli su do širenja krivolova, posebice u Africi i Aziji. To ilegalno tržište 'teži' oko 10 milijardi dolara godišnje

4. Lažni lijekovi

Svake godine prodaju se milijarde doza lažnih lijekova, ponajviše u Africi i Aziji. Time ne samo da se ljudima otima novac, već ti pripravci mogu ugroziti zdravlje pacijenata. To je tržište vrijedno više od milijardu i pol američkih dolara. 

5. Krijumčarenje izbjeglica

Na krijumčarenju izbjeglica iz Južne u Sjevernu Ameriku kriminalci godišnje zarade oko šest i pol milijardi američkih dolara, dok se na krijumčarenju ljudi iz Afrike 'okrene' oko pet i pol milijardi dolara.

6. Krijumčarenje oružja

Prema UNODC-u, godišnje se na krijumčarenju oružja zaradi između 300 milijuna i milijardu dolara

7. Krijumčarenje prirodnih resursa

Ovom se aktivnošću godišnje zaradi oko 7 milijardi dolara, a krijumčari trguju svime od ulja i drva pa do plemenitih metala što izravno djeluje na lokalno siromaštvo, ali i na klimu. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.