Life
1259 prikaza

Ovo je najčudnija komuna za ovisnike o heroinu

Uzgoj opijuma u Afganistanu
VOA
Prvo im obriju i kosu i bradu, iz higijenskih razloga, ali i kao psihološko označavanje trenutka u kojem počinju nov život

Do prije nekoliko mjeseci Camp Phoenix bio je čvrsto utvrđena NATO-ova baza u glavnom gradu Afganistana, a sada je rehabilitacijski centar za liječenje ovisnika od heroina. I dalje čvrsto utvrđen, jer pacijenti su tamo dobrovoljno. Osim u slučajevima kad nisu. CNN-ova reportaža otkriva da je, prema podacima UN-a, u Afganistanu danas između 1,9 i 2,4 milijuna ljudi ovisno o heroinu, što čini 12,6 posto odrasle populacije te zemlje.

U Afganistanu se godišnje uzgoji 3300 tona opijuma, isto kao i 2000. godine, pri čemu se, što u Afganistanu, što u drugim zemljama na ruti prema Zapadu, taj opijum prerađuje u heroin, pa Afganistan dandanas slovi za mjesto otprilike 90 posto cjelokupne svjetske proizvodnje heroina. A najveći dio tog heroina stiže u Europu.

Glavni razlozi za ovakvu eksploziju heroina u Afganistanu su to što se i talibani i druge paramilitarne skupine financiraju narkobiznisom, ali i nezaposlenost, te siromaštvo. Odatle i apsolutno najveći broj ovisnika u zemlji u kojoj je do heroina neusporedivo lakše i jeftinije doći nego do aspirina. CNN-ova reportaža navodi da ovisnici u centar stižu ili tako da ih dovode obitelji koje više nisu u stanju skrbiti o njima ili policija koja ih masovno skuplja s ulica 3,5-milijunskog Kabula.

Prvo im obriju i kosu i bradu, iz higijenskih razloga, ali i kao psihološko označavanje trenutka u kojem počinju nov život. A potom slijedi terapija, isključivo bez ikakvih sredstava kojima bi se ublažila kriza, poput metadona, jer za to nema novca. Eventualno antidepresivi i to je sve. Wais (45) simptome krize počeo je osjećati još dok je čekao da ga upišu. "Osjećam bolove po cijelom tijelu i kad bih imao nož, samog bih sebe raskomadao", tužio se.

Zbog toga osoblje jako mora paziti da netko od njih ne bi počinio samoubojstvo. A pokušaja ima, uslijed tolikog očaja, čak i samospaljivanjem. Pokušaji bijega čak i nisu nikakav problem u usporedbi s drugima. Najveći je taj što lokalno narkodileri rehabilitacijski centar smatraju direktnim udarcem na svoj biznis. Pokušavaju unutra ubaciti drogu ili čak i prodrijeti, zbog čega centar treba oružanu zaštitu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.