Life
665 prikaza

Ovo je najdosadnija tajna bogaćenja, ali pali kod svih

Vuk s Wall Streeta
Paramount Pictures
Oni koji imaju vile, skupe automobile i statusne simbole, u pravilu nisu bogati...

Timeova kolumnistica Catherine Hawley opisala je za "Money" praktično jedini pravi način za obogatiti se, ali je za nj istodobno naglasila da je sve samo ne uzbudljiv. Ako se oslanjate, napisala je, na medijsku sliku života bogatih, po kojima se sve svodi na skupe automobile, luksuzne nekretnine i muvanje po Wall Streetu na visokoj nozi, bogatstvo će vam se činiti nedostižnim snom.

Istina je, međutim, da bogati ne žive bitno različite živote od onih srednje klase, te da cijela priča nimalo ne djeluje "sexy", jer se sva filozofija stjecanja bogatstva svodi prvenstveno na to da se živi – ispod svojih mogućnosti. "Mnogi ljudi koje vidite s velikim kućama i skupim automobilima zapravo su do nosa u dugovima.

Time krše osnovni princip bogaćenja, života ispod svojih mogućnosti. Oni uopće nisu bogati. Oni su prezaduženi", piše Hawley. Trošiti manje nego što zarađujete iz dana u dan, iz tjedna u tjedan i iz godine u godinu, koliko god je jednostavno kao princip, u izvedbi baš i nije tako lako. Hawley je zato navela nekoliko načina da se to ipak provede.

Prekontrolirajte pojedine svoje račune. Primjerice, otkačite se od kabelskog priključka. To se tiče i telefona i televizije. Živimo u vremenu u kojem visoke tehnologije pružaju mnoštvo mogućnosti, pa ih onda i iskoristite. Automatizirajte štednju odvajanjem nekog iznosa na početku svakog mjeseca, što će vas prisiliti na štednju tijekom mjeseca, napisala je dalje Hawley.

Povećajte iznos koji tako izdvajate za jedan posto svakih pola godine. To jedva da ćete osjetiti, a vremenom će se stati nakupljati. Kad vam se povećaju prihodi, pola od povećanja preusmjerite na račun na kojem skupljate novac. Nakog nekog vremena na ove načine skupit ćete svotu s kojom ćete moći započeti nešto na čemu ćete moći graditi dalje.

I, konačno, redefinirajte što znači biti bogat. Ne kao situaciju u kojoj se možete razbacivati novcem na skupe automobile, statusne marke i slično, nego kao stanje u kojem ćete imati veliki višak vremena kako biste mogli provoditi puno više vremena s prijateljima, obitelji, na putovanjima, bavljenju onime što volite i kako biste mogli sasvim prestati brinuti o novcu uslijed straha za egistenciju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.