Life
6140 prikaza

Život na kraju svijeta: Tu vlada zima i divlji psi

resort ushuaia
1/5
flickr
Najjužniji grad na svijetu, nadomak Antarktike, s ledenim vjetrovima, hladnom klimom i mnogo snijega, već desetljećima pohode tisuće avanturista

'Ovdje svijet završava, ali počinje sve drugo', turistički je slogan kojim se hvale stanovnici Ushuaie. Najjužniji argentinski, ujedno i najjužniji grad na svijetu, s 29.500 stanovnika, udaljen 3000 kilometara od prijestolnice Buenos Airesa, i najbliži Antarktici, prava je turistička meka. Luksuzni hotel s pet zvjezdica, tridesetak vrhunskih restorana, od kojih je jedan već dobio Michelin zvjezdicu, a nekoliko ih je još u užoj konkurenciji za ovo prestižno priznanje, samo su dio bogate ponude kojom Ushuaia mami tisuće turista iz cijelog svijeta.

Smješten je na obali Beagle kanala i najjužniji je grad otoka Ognjena zemlja, poznatog po iznimno surovoj klimi. Jaki naleti ledenih vjetrova, pusta i turobna obala s mnogo padalina, te brdovita i hladna unutrašnjost otoka, ne bi trebali biti privlačni globtroterima, no ipak ovaj gradić i cijela regija osim od ribarstva, eksploatacije drveta i nafte, te nekoć od uzgoja ovaca, posljednjih desetljeća sve bolje žive od turizma.

Plakat Umro je drug Tito Maršal Top News Evo gdje sve u svijetu postoje Titove ulice, trgovi, avenije...

Reklamiraju se nudeći uživanje u moru, planinama i šumama, a adrenalinski izleti vlakom, kanuima, biciklima, brodom, terencima po zabačenim dijelovima otoka, ili pak plovidbom do Antarktike, dovoljan su mamac za one kojima hladnoća nimalo ne smeta.
Ime grada dolazi od jezika Yagan indijanaca, njezinih izvornih stanovnika, i znači "zaljev okrenut prema zapadu".
Ushuaia je relativno mladi grad.

Prvi bijelac na otok je stigao u svibnju 1871. godine. Bio je to časnik Thomas Bridges, a četiri mjeseca kasnije u Ushuaiu je doplovio i Allen Gardiner, i Bridgesova žena Mary Ann Varder s devetomjesečnom kćerkom Mary. Iduće godine na otoku se rodio prvi dječak Thomas Despard Bridges, a sedam godina kasnije i njihova sestra Bertha M. Bridges.

Johnny Mercer Oscarovac s Lastova Kultura Hrvat s četiri Oscara: Njegove pjesme pjevao je i Frank Sinatra

Smatra se da je grad utemeljila argentinska ekspedicija  12. listopada 1884. osnivanjem prefekture, iako je ovdje već živjelo oko 300 anglikanaca koji su sagradili kuće i proveli evangelizaciju domorodačkog stanovništva. Argentincima je ovaj grad postao poznat početkom 20. stoljeća kad su u njemu izgradili zatvor. On je danas dio povijesti grada jer su njegovi stanari bili ujedno i prvi doseljenici.

Tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća grad je doživio naglu ekspanziju nakon što je vlada odlučila tom području dati posebne olakšice za razvoj industrijske proizvodnje. Danas je Ushuaia pravi turistički grad s međunarodnom zračnom lukom i svim potrebnim sadržajima. Također je pomorska luka za krstarenje okolnim otočjem i najbliža luka za put prema Antarktici. 

Oscari Cijena nagrade Kultura Najprljavija igra na svijetu: Koliko plaćaju za Oscara?
Časnik Thomas Bridges za sebe i svoju obitelj sagradio je 1886. godine i stanciju Harberton. Nalazi se  60-ak kilometara istočno od Ushuaie, na potpuno pustom mjestu, a danas je to udobno izletište u kojem se malo toga promijenilo u odnosu na originalni izgled kuća i prirode s kraja 19. stoljeća. Sve do prije 30-ak godina bio je ranč na kojem su se uzgajale ovce.

A onda je zbog niske otkupne cijene vune, krivolovaca, napada divljih pasa i iznimno hladne zime koja je uzrokovala pomor 80 posto ovaca, ubrzo promijenila namjenu i okrenula se turizmu. Godine 1999. godine proglašena je i Nacionalnim povijesnim spomenikom, te postala prava atrakcija.

Ne bez razloga. Thomas Bridges uzeo je argentinsko državljanstvo, a njegov Harberton odigrao je iznimno važnu povijesnu ulogu za Ognjenu zemlju jer je opskrbljivao moreplovce, bio im luka odmora, a davao je i logističku podršku istraživačima, znanstvenicima i znatiželjnim putnicima prema Antarktici. Danas u stanciji uživaju dokoni turisti koji žele bolje upoznati kako se živi na kraju svijeta. 

Štovatelji Tita na proslavi Dana mladosti u Kumrovcu Zakletva Titu Life Tko se srami pionira? Desni političari tvrde da se toga uopće ne sjećaju

Oni željni gradskog provoda, u Ushuaiai mogu pronaći  brojne klubove, galerije, kafiće, barove, pa čak i učiti tango u lokalnom tango klubu. Tu je i nekoliko muzeja, od kojih su najzanimljiviji Pomorski i Muzej Yamana, a naravno, tu je i Muzej kraja svijeta. Uglavnom, grad Ushuaia pružit će im sve ono što i bilo koji drugi moderni grad na svijetu. S tom razlikom da je ovaj baš na kraju svijeta. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 18:24 20.Rujan 2017.

    prehladno