Life
38329 prikaza

Ovog junaka već znate - borio se u Hrvatskoj

August Landmesser
Wikipedia
August Landmesser odbio je dići ruku na pozdrav Hitleru tijekom nacističkog skupa 13. lipnja 1936. godine

Nacistička stranka u Njemačkoj 1930-ih godina prihvatila je poznati Hitlerov pozdrav 'Sieg heil' (živjela pobjeda) kao obavezan za sve njemačke građane kako bi demonstrirali vjernost prema Führeru, njegovoj partiju i naciji.

August Landmesser, usamljeni Nijemac koji je odbio dići u zrak ispruženu ruku ispred Hitlera na skupu 1936. godine, inače je bio lojalni nacist. Pridružio se nacistima 1931. godine i počeo se postepeno uspinjati u stranci koja će s vremenom postati jedina legalna politička sila u zemlji.

Dvije godine poslije, Landmesser se ludo zaljubio u Irmu Eckler, Židovku koju je zaprosio ubrzo nakon toga, 1935. godine.

Kad je otkriveno da je zaručen za Židovku, Landmesser je izbačen iz Nacističke stranke. Unatoč tome, on je s budućom suprugom otišao prijaviti vjenčanje u Hamburgu. No zbog novog nürnberškog zakona, dozvola im je uskraćena. 

Oni su svejedno ostali zajedno, te su dočekali rođenje prve kćeri, Ingrid, u listopadu 1935. godine.

A zatim se godinu dana kasnije dogodio skup na kojem je Hitler blagoslovio novi brod ratne mornarice, a Landmesser je stajao prekriženih ruku. Njegov protestirajući stav među tisućama ljudi koji imaju ispruženu ruku itekako se ističe u masu, te posljednjih godina, otkad fotografija navedenog događaja luta internetom, oduševljava sve koji je vide.

August Landmesser | Author: Wikipedia Wikipedia
Godinu dana poslije, 1937., Landmesser je pokušao napustiti nacističku Njemačku i pobjeći u Dansku s obitelji. No zadržan je na granici i optužen da je 'obečastio rasu', tj. da je 'osramtio rasu' prema nürnberškima zakonima. 

Godinu dana poslije, Landmesser je oslobođen zbog nedostatka dokaza, te mu je savjetovano da prekine vezu s Eckler. 

Budući da on pak nije imao namjeru ostaviti majku svojeg djeteta, ignorirao je želje nacista i ponovno je uhićen 1938. godine, kad je osuđen na tri godine zatvorske kazne u koncentracijskom logoru.

Nikad više nije vidio ženu koju voli ni svoju kći. 

Tajna policija je u to doba naime isto tako uhitila i Eckler, koja je u to vrijeme bila trudna s njihovom drugom kćeri. Malenu Irene rodila je u zatvoru, nakon čega je poslana u ženski koncentracijski zatvor.

Vjeruje se da je iz njega poslana u nacistički eutanazijski centar 1942. godine, u kojem je pogubljena s još 14.000 ljudi, piše Business Insider

U veljači 1944. mobiliziran je u kazneni vod, 999. laki afrički bataljon, gdje je kasnije nestao u akciji kod Stona u Hrvatskoj i smatra se poginulim.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.