Life
1408 prikaza

Pas Sully uljepšat će život nekom novom vlasniku

Pas Sully pored odra bivšeg predsjednika Georgea W. Busha starijeg
Handout/REUTERS/PIXSELL
Bijeli labrador pratio je 41. američkog predsjednika posljenjih nekoliko mjeseci, i pomagao mu u svakodnevnom životu

Sully, bijeli labrador koji je ležao pored lijesa svog vlasnika, bivšeg američkog predsjednika Georgea H. W. Busha, pratio ga je i u avionu kojim je tijelo pokojnika prebačeno iz Houstona u Washington, javlja CNN. Pas je plijenio pažnju dostojanstvenim ponašanjem tijekom obreda povodom smrti 41. američkog predsjednika koji je u subotu umro u 94. godini života.

Riječ je o iznimno pametnom psu, posebno treniranom da bez problema izvršava naredbe čiji popis može ispuniti i dvije stranice teksta. Pratio je Georgea Busha starijeg tijekom posljednjih nekoliko mjeseci života, a dodijelila mu ga je organizacija VetDogs, njujorška neprofitna udruga koja trenira pse kojima je zadaća da u svakodnevnom životu pomažu starijim i nemoćnim osobama.

Pas Sully - Bushov labrador | Author: pool/REUTERS/PIXSELL pool/REUTERS/PIXSELL
Sully je dobio ime po Chesley B. "Sullyju" Sullenbergeru III, pilotu heroju koji je zbog kvara na putničkom avionu, uspješno s njim sletio na rijeku Hudson u siječnju 2009. godine. Takvim manevrom spasio je živote svih 155 putnika i članova posade, a danas radi kao CBS-ov komentator i stručnjak za avionske nesreće. 

Pas Sully je došao u Bushov dom 25. lipnja, pa je bivši predsjednik tada iskoristio priliku da se pohvali s labradorom u društvu svog kolege Billa Clintona, koji ga je tad posjetio.

Labradora Sullyja naučili su raznim vještinama, pa je sposoban izvršavati brojne naredbe koje uključuju dohvaćanje i donošenje raznih predmeta, paljenje i gašenje svjetla u prostoriji i mnoge druge - ukupno njih 30-ak  

"Kao što je rekao jedan od trenera, može napraviti gotovo sve, osim natočiti vam martini, ali ne brinite, on može dozvati i dovesti vam osobu koju možete zamoliti da vam natoči martini", objasnio je glasnogovornik Bushove obitelji Jim McGrath CNN-u.

Bushova obitelj naročito se vezala uz ovog psa, a to su pokazali i fotografijom objavljenom na Instagramu, na kojoj je pokojni George W. Bush stariji u kolicima a uz njega je uvijek bio njegov ljubimac. 

"Iako se moramo oprostiti i od Sullyja, sretni smo što će on novom vlasniku i njegovoj obitelji donijeti isto toliko radosti koliko je unio u naš dom", napisao je Bushov sin George Bush mlađi, također bivši američki predsjednik. On je ostao bez oba roditelja u razmaku od samo osam mjeseci, jer mu je i majka Barbara umrla u travnju ove godine.

Nakon što se u Washingtonu oprosti od vlasnika, Sullyja će udruga VetDogs vratiti u svoje sjedište u New Yorku, a tu će ostati do siječnja iduće godine, kad će ga opet prebaciti u Walter Reed National Military Medical Centar, gdje će biti dodijeljen nekoj starijoj i teže pokretnoj osobi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.