Life
3021 prikaza

Pet neobičnih stvari o kraljevskim bebama

Meghan Markle i Princ Harry
Press Association/PIXSELL
Strogo čuvane tajne ipak s vremena na vrijeme procure u javnost

Vijest da je Meghan Markle s trudovima otišla u bolnicu izazvala je posebno oduševljenje među brojnim obožavateljima kraljevskih vjenčanja.

Kratkim priopćenjem britanske kraljevske palače samo je javljeno javnosti da je vojvotkinja od Sussexa dobila dječaka. Sin Meghan i Harryja sedmi je u redu za prijestolje. 

Tradicija koja prati prinove u kraljevskim obiteljima, posebno u trenucima dok se još ne zna je li riječ o djevojčici ili dječaku, je i klađenje. 

Treće dijete princa Williama (35) i njegove supruge Kate (36), zove se Louis Arthur Charles, no prije nego je njegovo ime postalo službeno poznato kladioničari su imali pune ruke posla. Nestrpljivo su očekivali službenu objavu imena djeteta koje je vojvotkinja rodila 23. travnja prošle godine u londonskoj bolnici St Mary's.

Najpopularnija imena na kladioničarskim listama bila su Arthur, Albert, James, Philip i Henry, a ime Arthur je zadnjih dana vodilo u poretku.  Inače, porodi kraljevskih beba i sve ono što slijedi nakon toga uvijek privlače veliku pažnju, a u nastavku pročitajte neke od zanimljivijih stvari o kraljevskim bebama i tradiciji koja se prenosi već stoljećima.

Ministri u Vladi bili su nazočni kraljevskom rođenju kako bi bili sigurni da dijete nije zamijenjeno 

Vjeruje se kako je takva praksa počela 1688. godine kada je više desetaka dužnosnika gledalo Mariju od Modene, ženu Jamesa II, prilikom poroda njihova sina, kako bi se doskočilo glasinama kako Marija zapravo nije bila trudna, a dijete prokrijumčareno u kolijevku. Tradicija se nastavila sve do 20. stoljeća. Posljednje kraljevsko rođenje kojemu su svjedočili vladini ministri je ono nećakinje kraljice Elizabete II, princeze Alexandre 1936. godine. Praksa je službeno prekinuta pred rođenje princa Charlesa 1948. godine.   

Kraljevski suprug ne mora uvijek biti nazočan rođenju njegova djeteta 

Iako kraljica Elizabeta II prilikom poroda princa Charlesa nije morala gledati ministre pored sebe, nije vidjela ni svog supruga, princa Philipa. Vojvoda od Edinburga je u trenutku dok se rađao njegov sin bio 'zauzet' igranjem skvoša.   

Princ Charles, pak, bio je pri ruci svojoj supruzi Diani kada je rodila princa Williama, dok William danas ne mora biti na porodu samo ako u tom trenutku mora raditi.   

Kraljica Victoria prva je u kraljevskoj obitelji koristila anesteziju prilikom poroda 

Kraljica i majka devetero djece koristila je kloroform za ublažavanje boli prilikom poroda osmog i devetog djeteta, princa Leopolda (rođen 1853. godine) i princeze Beatrice (rođene 1857. godine). Njezina odluka da se odluči za anesteziju popularizirala je korištenje sredstava za ublažavanje boli prilikom poroda.   

John Snow, liječnik koji je primijenio lijek, poznatiji je po utemeljenju epidemiologije, nakon pojave smrtonosne epidemije kolere na vodenoj pumpi u Sohou.   

Princ William bio je prvi prijestolonasljednik rođen u bolnici 

William je rođen u privatnoj bolnici Lindo Wing of St Mary's u Paddingtonu, 21. lipnja 1982. godine. Njegov brat rođen je u istoj bolnici dvije godine kasnije, kao i prvo dijete Kate i Williama, George koji je na svijet došao 22. lipnja 2013. godine.   

Iako se to možda čini normalnim, predstavlja ipak prekid tradicije, jer su se svi prijestolonasljednici rađali kod kuće (ili barem u jednom od kraljevskih domova). Princ Charles rođen je u Buckinghamskoj palači; Elizabeta II rođena je u Mayfairu, kući svojega djeda 1926. godine, iako se u to vrijeme nije očekivalo kako će postati kraljicom jer su njezin ujak i otac bili idući na redu za prijestolje.   

Kraljevska imena za djecu nemaju prezime 

Članovi kraljevske obitelji se isto tako tradicionalno 'dave' u moru imena – princ William je kršten kao William Arthur Philip Louis, a njegov otac je Charles Philip Arthur George, ali mnogi (oni pod nazivom Njegova ili Njezina kraljevska uzvišenost) nemaju prezime. Princ William i princ Harry koristili su Wales tijekom školovanja i vojne karijere, a to im je došlo od službenog naziva njihova oca princa od Walesa. 

Kao potomci kraljice Elizabete II i vojvode od Edinburgha, mogli su također koristiti Windsor ili Mountbatten-Windsor, oba su relativno nova 'prezimena', usvojena tijekom Prvog svjetskog rata kako bi se u obitelji prikrili njemački korijeni. Kada je rođen princ George, William i Kate nisu se odlučili za prezime, nego je on službeno princ George Alexander Louis od Cambridgea.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.