Life
1564 prikaza

Pio XII: Zvali su ga "Hitlerov papa", a on ga je planirao ubiti

Papa Pio XII
Library and Archives Canada
Hitler je katoličku crkvu smatrao preprekom zbog koje Nijemci ne žele u potpunosti prihvatiti nacizam

Papu Pia XII su tijekom Drugog svjetskog rata često napadali da podržava Hitlera, ali je zapravao tajno kovao zavjeru protiv njega i planirao njegovo ubojstvo, navodi se u novoj knjizi Marka Rieblinga, njemačkog povjesničara "Crkva špijuna". 

Pio XII je dugo vremena nosio nadimak "Hitlerov papa", a Riebling ga opisuje kao dvostrukog agenta. Papa je naime prešutno odobravao Hitlerovo nasilje nad Židovima, manjinama, pa čak i nekim pripadnicima katoličke crkve, ali na taj je način htio zapravo pomoći pokretu otpora.

Svoju je neutralnost držao u tajnosti i daleko od javnosti. Hitler je katoličku crkvu smatrao preprekom zbog koje Nijemci ne žele u potpunosti prihvatiti nacizam, a i sumnjao je da bi mu baš katolici mogli raditi o glavi.

Pio je tajno surađivao s britanskom vladom, nalazio se s njihovim predstavnicima na tajnim lokacijama, a kompletna dokumentacija bi kasnije bila uništena. Međusobno su se oslovljavali s tajnim imenima, tako da o njihovoj povezanosti ne ostane nijedan dokaz.

Nitko kao Pio nije mogao diskretnije i bolje povezati Hitlerove unutarnje i vanjske neprijatelje, a u prilog mu je išla i činjenica što je bio moćna osoba od povjerenja među moćnicima, kojima nitko nije vjerovao.

Jednom prilikom su ga francuski diplomati pitali na čijoj je strani, a Pio im je odgovorio:

"Znate za koga sam, a i znate da vam ne smijem reći."

No, svi planovi o ubojstvu Hitlera, od rušenja njegovog zrakoplova do napada u njegovom bunkeru su propali. Hitler je bio svjestan opasnosti, znao je da je mnogim trn u oku, pa je često neočekivano mijenjao svoj raspored kretanja kako bi izbjegao potencijalne napadače.

Pio je u svoju mrežu špijuna koji su mu odavali Hitlerove tajne uvukao čak i njegovog tjelohranitelja, prijatelja s kojim je često pio pivo, šefa vojnih obavještajaca i jednog Hitlerovog generala, piše Daily Mail

Britanski novinar John Cromwell optužio je Pija da se premalo zalagao za Hitlerove žrtve i da nikada nije jasno objasnio kakva je bila njegova uloga u ratu. Vatikan je odbacio takve optužbe, a i Riebling u svojoj knjizi ističe kako je Pio bio na strani saveznika za vrijeme rata, što dokazuje njegova suradnja s pokretnom otpora.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.