Life Svjetsko prvenstvo 2018
185229 prikaza

Pljuvanje vode po travnjaku - znate li zašto to rade?

Nogometaši na terenu često pljuju vodu
PIXSELL/REUTERS
Mnogi nogometaši ne piju nego travnjak obilato ispljuju tekućinom iz usta, a zašto i čemu napokon je objasnila znanost

Kapetan Engleske momčadi Harry Kane, kao i brojni drugi nogometaši često na terenu, umjesto da popiju tekućinu, njome samo isperu usnu šupljinu te je ispljunu van. 

I Cristiano Ronaldo, velika nogometna zvijezda, tijekom tekme više pljuje no što pije. Neki igrači, piše New York Times, ne žele patiti od nadutosti i samo se žele osvježiti radi vrućina, dok se kod drugih to "pljuvanje" čini gotovo namjerno i planski. Igrači preziru otkrivati tajne svojih fitnes režima, ali neki nutricionisti smatraju da koriste tehniku ispiranja ustiju otopinom ugljikohidrata.

Više od desetljeća rezultati u sportovima kod kojih je krucijalna izdržljivost pokazuju da sportaši mogu imati bolje performanse ako tijekom natjecanja (ili treninga) isperu usta otopinom koja sadrži ugljikohidrate. Tajna je u tome, kažu, što receptori u ustima šalju signale centru za ugodu u mozgu, a mozak to shvati kao znak da je još energije na putu pa mišići mogu još malo "pogurati" i nema razloga da se osjećamo iscrpljeno.

Na neki način varamo mozak, to je taj mehanizam", kaže Asker Jeukendrup, sportski nutricionist i psiholog koji je, skupa s kolegama sa sveučilišta u Birminghamu,  2004. detektirao da ispiranje otopinom ugljikohidrata pomoglo biciklistima da jednu minutu ranije završe 40-kilometarsku etapu.

Harry Kane | Author: Reuters Reuters
Ekipa Engleske odbila je razgovarati o svojim taktikama na svjetskom prvenstvu, gdje ih je tijekom polufinala izbacila Hrvatska.  No, osoba upoznata s režimom ekipe kaže kako je ispiranje otopinom ugljikohidrata nešto što je ekipa radila u prošlosti, te je to relativno standardna praksa.

Jedan fizioterapeut u Premijer Ligi kaže kako se taktika koristi za podizanje energije, kako bi se izbjegao osjećaj težine u želucu i izbjeglo grčeve. Jedan znanstvenik kaže kako nije nemoguće da se od gutanja te tekućine jako nadraži želudac, pa ju je bolje "progrgljati" i ispljunuti.

Istraživanja pokazuju kako je "idealan" scenarij grgljati tekućinu kojih desetak sekundi kako bi svi receptori na jeziku bili potpuno "uvjereni" da slijedi unos ugljikohidrata.

"Nadam se da ne umišljamo, i da je to sve stvarno i namjerno, jer to znači da je prava znanost ušla u sport", kaže Jeukendrup koji je sada profesor metaboličkih procesa na Loughborough University u Engleskoj.

Naravno i to je samo svojevrsno zavlačenje jer ne može održati igrače neograničeno dugo. Ugljikohidrati se u nekom trenutku moraju zaista unijeti kako mišići tijela ostaju bez glikogena, zaliha glukoze iz koje se "izvlači" energija tijekom fizičkih napora. 

Jedno istraživanje pokazuje kako je samo ispiranje tekućinom idealno za aktivnosti između 30 minuta i sat vremena, no s obzirom da nogometne utakmice traju od 90 minuta do dva sata, ta bi tehnika mogla, zapravo, biti kriva. To kaže Lindsay Bottoms, fiziologinja sa sveučilišta Hertfordshire u Engleskoj.

"Trebali bi popiti malo te otopine, a ne pljuvati ju van. Da se mene pita, idealno je deset sekundi je držati u ustima, a onda i progutati kako bi se postigao najbolji učinak", kaže Bottoms.

Harry Kane | Author: Reuters Reuters
Istraživanja na ovu temu tek su u začecima, a nogometašima dodatni problem stvara i to što nemaju mnogo vremena tijekom utakmice za konzumiranje tekućine, a neka istraživanja kažu da je idealna količina otopine ugljikohidrata koja se mora konzumirati veća od količine tekućine koja se popije tijekom cijele utakmice.

Iako je jasno da mišići dobiju ekstra "šut" energije pitanje je, kaže Jeukendrup, utječe li to na tehniku igre, dodavanje, pucanje, taktiziranje i druge stvari. Je li dodatna količina ugljikohidrata zaslužna za penale koje su "odradili" u utakmici s Kolumbijom , ili je to ipak malo "nategnuto"?

"Ne bih baš išao tako daleko, ne želimo preuzeti taj uspjeh", kaže uz smijeh Ian Rollo, glavni znanstvenik za Gatorade Sports Science Institute u Velikoj Britaniji.

"No, ispiranje ili unošenje ugljikohidrata ne može škoditi, a ne treba zanemariti niti placebo efekt, pa zašto si onda ne pomoći na svaki mogući način", kaže Rollo.

Njujorška kompanija imena Unit Nutrition na tržište je izbacila glukoznu otopinu a trenutno se njezin učinak, posebno na sportaše, testira u suradnji s Michigan State sveučilištem. Vrlo preliminarni rezultati pokazuju kako ispiranje usta poboljšava performans 15 minuta, a djeluje tako da smanjuje umor i povećava razinu koncentracije.

"Za igrače koji su već iscrpljeni dugotrajnim utakmicama to je donosi čarobne udarce ili ne znam kakve sposobnosti, ali im maksimizira fokus da ne pokleknu pred umorom", kaže David Ferguson, profesor psihologije sporta na Michigan Stateu.

"Koristiti ćete svaki mogući trik koji možete da pojačate kognitivni fokus nakon dva sada intenzivne utakmice. Ima li znanosti iza toga, ne da sam ja svjestan toga. Može li škoditi? Apsolutno ne posebno ako sportaši vjeruju u to i misle da je to vitalni dio njihovog uspjeha", kaže Ferguson.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.