Life
1096 prikaza

Pogledajte život u najvećem slamu na svijetu

Toranj David
1/3
Youtube
Stanari nemaju struju, vodu, lift ni zidove

Najveće središte skvotera na svijetu, vjerojatno je toranj David u Caracasu u Venecueli. Neboder s 28 katova koji je trebao biti financijsko središte, nikada nije dovršen zbog financijske krize i to još 1994.

Toranj David | Author: Youtube Youtube

Gradnja zgrade počela je 1990., no zaustavljena je četiri godine kasnije jer investitori više nisu imali novca za završetak zgrade. Zgradu su tako 1994. počeli naseljavati skvoteri, ali i brojne obitelji.

Iako u tom napuštenom objektu nije bilo zidova, liftova, tekuće vode i struje, ljudi su se unutra počeli naseljavati i godinama su tu živjeli, zbog čega je zgrada nazvana kao najveći slam na svijetu.

Vlada u Venecueli je prošle godine odlučila pokrenuti "Operacija Zamora" kako bi sve koji u toj zgradi žive preselila na drugu lokaciju, u grad Cua, južno od Caracasa koji je prektički njegovo predgrađe.

Vlada je tamo izgradila potpuno novi stambeni kompleks, a za preseljenje iz Davidovog nebodera u nove stanove odlučilo se oko 70 posto stanara slama od ukupno 700 obitelji, koji su se u travnju iselili, dok su ostali još uvijek u ovom bizarnom neboderu. 

Davidov neboder slovi i kao simbol neuspjelog kapitalizma u ovoj državi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.