Life
5381 prikaza

Pokolj i triler: Ovako su policajci uhvatili ubojicu u Las Vegasu

Pokolj u Las Vegasu, 2. listopada 2017.
STEVE MARCUS/REUTERS/PIXSELL
Odredi policije i zaštitari jurili su po 43 kata hotela tražeći ga, a onda...

Neprestani rafali prolamali su se prostorom oko Hotela Mandalay Bay u Las Vegasu, tisuće okupljenih na koncertu 400 metara zračne linije dalje bacali su se u mraku u zaklon. Mnogi su pritom bili pokošeni, a na kraju će se ispostaviti da je bilo više od 500 ranjenih i 59 ubijenih. Bilo je potrebno nekoliko trenutaka, možda nekoliko minuta, dok je hotelsko osiguranje doznalo da pomahnitali masovni ubojica na 20.000 ljudi na koncertu puca iz neke od soba baš njihovog hotela.

Samo, hotel s pet zvjezdica ima 43 kata, na svojih 12.500 metara četvornih prostora ili 1,25 hektara, ima 3309 soba, 24 dizala, ogromnu kockarnicu. Kako u tom labirintu na brzinu pronaći gdje se nalazi ubojica? Do tog trenutka okolnim ulicama već su vrištale sirene, stigla je policija, hitna, stigao je odred policijskih specijalaca. Krenula je jurnjava policajaca, zaštitara i specijalaca po katovima kako bi pronašli mjesto na kojem je neki od gostiju razbio staklo i s kojega sipa pljusak olova po 20.000 ljudi.

Pokolj u Las Vegasu, 2. listopada 2017. Luzerski potez Top News ISIL : 'U Las Vegasu je naš pokolj!' - No, nitko im ne vjeruje

Paljba je trajala već 20 minuta, frustrirani i očajni policajci znali su da svaki trenutak znači još žrtava, a onda im je pomoć stigla odakle nisu niti pomišljali. U sobi broj 32.135 oglasio je protupožarni alarm! Gost u sobi zove se Stephen Paddock, bijelac, 64 godine, svi su jurnuli na 32. kat. Naknadno se ispostavilo da je Paddock ispalio toliku količinu municije iz automatskih pušaka koje je montirao na dvama stativima na prozoru, da se soba ispunila tako gustim dimom da se aktivirao alarm.

Tko je prvi dojurio do Paddockovih vrata, još se ne može razlučiti iz policijskih i medijskih izvještaja. Ono što se zna jest da je onaj koji je prvi stigao, ili zaštitar ili jedan od temeljnih policajaca, dobio od Paddocka metak kroz zatvorena vrata. Nije poginuo, samo je ranjen. A onda su stigli policijski specijalci, probili vrata i točno u tom trenutku Paddock je sam sebi pucao u, vjerojatno, glavu. Tek tada prestala je pucnjava u tom dijelu Las Vegasa.

Dok su 32 kata niže i 400 metara dalje vozila hitne otpremala ranjene u bolnicu, u sobi u hotelu počeo je očevid. Pronašli su čak 23 puške, od kojih su mnoge bile automatske, a neke su imale na sebi montirane i snajpere. Pronašli su toliko municije da je Paddock mogao provesti satima rešetajući po okolici u frenetičnom ritmu. Naknadno su u njegovoj kući pronašli još 19 pušaka, nekoliko tisuća okvira s mecima, čak i vrlo ozbiljan eksploziv u nezanemarivim količinama.

A u automobilu još nekoliko kilograma amonijevog nitrata, kemikalije od koje je relativno jednostavno napraviti eksploziv u kućnoj radinosti. Ispostavilo se također da je Paddock nekoliko dana ranije u hotel došao s 10 velikih kovčega, a sada je postalo i jasno zašto je sa sobom vukao tako masivnu prtljagu. Ispostavilo se vrlo brzo i to da je riječ o umirovljenom knjigovođi, multimilijunašu, čovjeku koji je posjedovao dva aviona, čovjeku kojega policija u njegovom gradiću u Nevadi gdje je stanovao, nije imala u evidenciji zbog praktično ničega.

O mirnom i uzornom građaninu čak niti njegov brat nije imao pojma da ima ikakvo oružje, kamoli toliko. Nije imao pojma niti da mu brat ima lovačku dozvolu, da je ikada bio u lovu. Što mu se dogodilo da je postao najmasovniji ubojica u jednoj ovakvoj pucnjavi u američkoj povijesti, još uvijek je nejasno. U redikuloznom pokušaju da si pripiše "u zasluge" ovo krvoproliće, ISIL je poslao obavijest da je to učinio njihov čovjek. No, sve što se zasad zna, upućuje na sasvim suprotno i teroristima baš nitko ne vjeruje.

Napad u Las Vegasu Terorizam Top News Najkrvaviji napad u SAD-u: 59 mrtvih u Las Vegasu

Doznalo se da je Paddock bio strastveni kockar, dotle da je bio u stanju igrati na poker automatima za 100 dolara po jednom dijeljenju. Znao je spiskati ogromne novce, ali i zaraditi po 250.000 dolara odjednom. Novac mu definitivno nije bio problem, no naizgled miran čovjek ipak je imao neke čudne trenutke. Primjerice to što je posljednji put doista radio prije 30 godina.

Ili to da mu je otac bio serijski pljačkaš banaka koji je zaglavio u zatvoru 1969., da bi iste godine pobjegao iz zatvora i bio u bijegu kao jedan od najtraženijih bjegunaca u SAD-u sve do 1978. kad su ga opet uhvatili. Umro je u zatvoru nekoliko godina poslije, tako da Stephen Paddock, tada u svojim 30-ima, nikada nije osobno susreo oca koji je stalno bio negdje drugdje. FBI je u svojim dosijeima pronašao da su mu oca vodili kao dijagnosticiranog "psihopata" sa samoubilačkim tendencijama.

Stephen Paddock prošao je kroz dva braka; prvi od 1977. do 1979. i drugi od 1985. do 1990. S nijednom bivšom suprugom nije bio u kontaktu već godinama. Tek povremeno bi ga vidjeli sa ženom s kojom je bio u nekakvoj vezi. Susjedi ga danas opisuju kao "tipa za kojega nikad ne bi rekli da ima ikakvog pojma što je to uopće puška".

Jedino incidentno što ga je vezalo za Las Vegas, bila je parnična tužba za odštetu koju je 2012. pokrenuo protiv tamošnje kockarnice u kojoj se pokliznuo i ozlijedio. No, i u tom slučaju već u listopadu 2014. kockarnica i on su se nagodili, a i ovaj pokolj nije počinio niti iz te kockarnice niti se koncert održavao na prostoru koji bi vlasnički ili prostorno imao ikakve veze s kockarnicom s kojom je bio u sporu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.