Life
2567 prikaza

'Poznatiji sam u zatvoru nego na crvenom tepihu'

James Cromwell
Wikipedia
Što je stariji to se više bori za svoja uvjerenja, a jače ga živcira i razočarava i Hollywood

On je sin redatelja i glumice, holivudski veteran i aktivistička zvijezda koja je to postala u poznim godinama života. James Cromwell ima 78 godina i sada je poznatiji u zatvorima negoli na crvenom tepihu. Zvijezda filmova "L.A. Povjerljivo", "Zelena milja", "Svemirski kauboji", "Ja, robot" i "Praščić Babe".

- Nemam pojma koliko sam već puta uhićen i koliko sam vremena proveo u zatvoru kad uvijek odbijem platiti, radije ostanem spavati. Kada me drugi vide uvijek komentiraju 'evo onog, onog glumca'. Meni nije nikakav problem koristiti svoju poluslavu kako bih izgurao neki cilj - kaže glumac koji otvoreno kritizira Hollywood.

- Ne volim taj sistem, ne sviđa mi se što čini ljudima. Nema nikakvih vrijednosti, to je jedan klasni sistem - kaže Cromwell čiji je otac svojedobno 'izbačen' iz Hollywooda jer je bio na McCartheyjevoj crnoj listi komunista i nitko mu, kaže glumac, tada nije htio pomoći.

Ilustracija mnoštva ljudi BUDUĆNOST Znanost GMO žitarice dokazano su superiorne i dobre za vas

 - On je bio liberal, a ne komunist. Na svu sreću natrag ga je prihvatilo umjetničko društvo New Yorka, ali ne i Hollywood - kaže Cromwell koji danas s trećom suprugom stanuje u brvnari na sjeveru New Yorka.

- Kad sam počinjao karijeru imao sam ozbiljnih problema s autoritetom. Na setu filma "L.A. Povjerljivo" posvađao sam se s redateljem Curtisom Hansonom i šakama udarao automobil - prisjeća se glumac kojem je oči otvorio film "Praščić Babe". Tada je uvidio grozote klaonica i postao vegan, kao i izrazito strastven kada je u pitanju okoliš.

Narator je dokumentarca "Farm to Fridge" iz 2011. o užasima klaonica, a 2013. je uhićen radi prosvjeda protiv testiranja na životinjama. Svojedobno je prekinuo i nastup orka kitova u jednom vodenom parku, nakon čega je proveo tri dana u zatvoru.

Ispijanje vode s izvora ZDRAVSTVENI RIZIK Znanost Upozorili na novi trend: 'Sirova' voda vas može ubiti

"Cromwellu je gluma danas sporedna, a aktivizam na prvom mjestu", piše o glumcu britanski Guardian.

- Kada razgovaram s nekim svi će radije da im pričam svoje anegdote sa Sean Conneryjem i Michaelom Caineom nego o tome kako je metan izrazito štetan ili o užasu klaonica. I sve je to ok, ja znam da je Hollywood zanimljiv, ali priroda će se osvetiti, ako ne nama onda našoj djeci - kaže glumac uvjereno.

Korijene aktivizma pronalazi u svojim iskustvima na američkom jugu šezdesetih kada je s kazališnom trupom pred bijelcima, ali i crncima, igrao “U očekivanju Godota”, kojeg su kaže, uvijek bolje razumjeli Afroamerikanci.

- U državama Mississippi, Alabama, Tennessee i Georgiji nas se moralo čuvati jer su nas ponajviše dolazili gledati crnci, pa su se lokalne vlasti bojale ekstremizma i napada. Sjećam se kako je aktivist Fannie Lou Hammer okupljenima rekao: Gledajte ovu predstavu, jer mi nismo kao ovi ljudi, mi nemamo što čekati, moramo uzeti što nam pripada - prisjeća se Cromwell, a otvoreno govori i o tome kada je posramljen radi kukavičluka.

Priroda Smrt i pustoš Znanost Izumiranje: Na Zemlji će biti kao prije 440 milijuna godina

- Prije 15-ak godina trebalo je izboriti zaštitu močvarnog tla u Kaliforniji, a tamo su neke face, recimo Steven Spielberg, htjeli graditi studio. Rekao sam organizatorima da ću doći i podržati ali da ne mogu biti zaštitno lice, zaista sam se uplašio da me se ne stavi na neku crnu listu i da više ne mogu raditi. A onda sam dva dana kasnije vidio da se Martina Sheena, tada sigurna i omiljena zvijezda serije "Zapadno krilo" kako se zavezao za ogradu s istim ciljem. Mislio sam si 'e nećeš se više nikada povući, ovo je bilo prvi i zadnji put' - kaže Cromwell koji najavljuje i nove uloge ali, njemu još važnije, nove bore poput one protiv hidrauličkog frakturiranja koje SAD, kaže, tajno uvodi na mala vrata.

- Sigurno nisam doživio svoje zadnje da uđem u zatvor i svi me prepoznaju, ali neka, znači da barem jedan posao radim dobro, a možda čak i dva - kaže glumac.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.