Life
7349 prikaza

Predvidio smrt J. Deanu: Umrijet ćeš u roku od godine!

James Dean i automobil u kojem je umro
Pinterest
Sedam dana nakon što mu je sir Guiness izrekao upozorenje, Dean je stradao, a auto je i nakon njegove smrti izazivao nesreće

Bio je 30. studeni 1955. kad je legenda filma i "buntovnik bez razloga", kako su često nazivali Jamesa Deana, poginuo. Smrt ga je uzela mladog - u dobi od samo 24 godine, kad se sa svojim  Porsche 550 Spyderom zabio u Ford Custom Tudor kupeom na raskrižju autoceste 41 i državne ceste Route 466.

Tog je dana Dean išao prema Salinasu, gdje je trebao sudjelovati u auto utrci. Njegov mehaničar Rolf Wuetherich bio je s njim u auto, dok su se u drugom autu iza njih vozili glumac Bill Hickman i fotograf Stan Roth.

Umro u roku od minute

Buntovnik je volio voziti brzo te je prethodno sudjelovao u nekoliko nesreća. Fatalna nesreća se dogodila u trenutku kad je Deanov automobil jurio 120 kilometara na sat, u zoni gdje je dopušteno voziti tek 70 km/h.

Mehaničar koji se vozio s Deanom ispao je iz auta te je slomio čeljust i nogu te pretrpio unutarnje ozlijede, no preživio je. Deanu nije bilo spasa - sa slomljenim vratom te brojnim prijelomima. Umro je u roku od minute nakon udara.

Mjesec dana nakon njegove smrti u kina je došao "Buntovnik bez razloga", a James Dean je postao neprežaljena američka ikona, a umro je za vrijeme snimanja filma Div.

No, njegova smrt nije bila iznenađenje baš svima. Njegova djevojka Ursula Andress nije se željela voziti s njim u strahu upravo od nesreće, dok ga je Sir Alec Guinness upozorio da ne sjeda u taj automobil, jer će umrijeti za njegovim volanom.

Jezovit predosjećaj

"Taj sportski automobil mi je izgledao zlokobno" zapisao je sir Alec Guinness taj dan kad muje Dean pokazivao svoj novi automobil.

Na pitanje koliko brzo ide, Dean mu je odgovorio kako juri 240 na sat.

- Molim te nikad nemoj ući u njega. Nemoj ga voziti. Ako budeš, u roku od godine dana ćeš biti mrtav - jezivo je predvidio Guinness, što su u restoranu u kojem su razgovarali čuli brojni svjedoci.

James Dean je umro sedam dana poslije.

James Dean i automobil u kojem je umro | Author: Pinterest Pinterest

Auto je bio uklet sam po sebi?

Po mnogima je, nakon nesreće, postalo očigledno da je automobil uklet. Ubrzo nakon nesreće našao se na popravku, kada je pao i slomio nogu mehaničaru. 

Zatim je taj automobil kupio novi vozač, koji je također stradao u automobilskoj nesreći. Nakon toga je godinama kasnije, Porsche stradao u požaru koji je zahvatio garažu u kojoj je bio parkiran.

Prebačen je u Sacramento u izložbeni salon. Nažalost, kliznuo je s postolja i slomio jednom tinejdžeru kuk.

Kad su se prodavali dijelovi auta različitim kupcima, tragedija je pogodila svakog od njih. Prijenos, motor, pa čak i gume koji su stavljeni na druge automobile koji su vrlo brzo bili uključeni u smrtonosne nesreće. Kamion koji je prevozio šasiju s Deanovog automobila također je doživio fatalnu nesreću - a to je bilo posljednje od malog gada.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 11:17 02.Listopad 2020.

    bio je dobar glumac šteta šta je poginuo mlad

  • nelson 11:43 30.Rujan 2017.

    jimmy legendo počivaj u miru