Tehno
1738 prikaza

"Vozio sam drogiran, držao sam volan, ali nisam vidio ruke..."

Vožnja auta
Thinkstock
Iako mnogi ljubitelji rekreacijskih droga misle da mogu savršeno upravljati vozilom dok su pod utjecajem, ovo iskustvo će im dokazati koliko su u krivu

Ford je nedavno predstavio novi alat koji bi trebao pomoći u sprječavanju vožnje nakon uzimanja bilo koje droge. Ako se pitate kako to misle postići, odgovor je: i više nego jednostavno. Točnije, tako da vam, u svjesnom stanju, pruži uvid u to kako bi izgledalo voziti pod utjecajem droge. 

Svi koji su ovo isprobali tvrde da je riječ o potpuno neugodnom iskustvu koje će mnoge izbaciti iz takta.

Prvo narkomansko odijelo za vožnju ne izgleda nimalo privlačno, jer je riječ tek o dodacima koji se strateški postavljaju na tijelo. Na uši stavite slušalice kroz koje dolaze distorzirani zvukovi, na oči naočale koje mijenjaju pogled, kut gledanja te su obogaćene LED žaruljama koje naizmjence svjetlucaju. A na vrat, ruke i noge vam postave ogrice koje ograničavaju pokretljivost.

Iako se dakle odijelo neće nikoga posebno dojmiti, ono što će ono postići će vam vjerojatno ostati urezano u pamćenje. 

Testiranje na posebno osiguranom poligonu traje do dva sata, no ako itko izdrži toliko dugo zaslužuje medalju za hrabrost, jer će svakog vrlo brzo izluditi zvukovi, nemogućnost upravljanja pokretima i nepreglednost uvjeta koji vas okružuju. Dok ste u stvarnosti sami na otvorenom poligonu i u potpunoj tišini.

Novinar Telegrapha koji se uputio na testiranje, napisao je da se nakon odvoženih sati osjećao bolesno i nije mu bilo dobro. Od naučala mu se vrtilo, no još gorom smatra spoznaju da postoje ljudi koji u takvom stanju zaista sjedaju na mjesto vozača i kreću na cestu.

Prometne nesreće su vodeći uzrok smrtnosti među osobama starim između 18 i 25 godina, te vozači imaju 30 puta više šanse završiti u saobraćajnoj nezgodi s fatalnim ishodom, nakon konzumiranja droge. 

Budući da je praznično vrijeme doba kad se mnogi opuste, policija u Velikoj Britaniji je pojačala mjere sigurnosti, ali su se paralelno i postrožili zakoni za osobe koje ulove da voze dok su pod utjecajem droge. 

"Društvo se obrušilo na vožnju u pijanom stanju, pa je krajnje vrijeme da isto učinimo i s vožnjom pod utjecajem rekreacijskih droga", izjavio je Dave Nichols iz dobrotvorne oganizacije Brake koja se bavi sigurnom vožnjom.

Nichols je dodao da "drogirana vožnja" uzrokuje 200 smrtnih slučajeva godišnje u Velikoj Britaniji, a nadamo se da će testna vožnja navesti mnoge da odustanu od sjedanja za volan kad se "razvesele", ako ne već i od omiljenih narkotika.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.