Life
316 prikaza

Prestare za nastariji zanat: Prostitutkama otvorili starački dom

Prostitucija na gradskim ulicama
Joa Souza/Thinkstock
CasU Xochiquetzal je osnovala bivša prostitutka koja je htjela zbrinuti svoje starije kolegice koje su bile prisiljene spavati na ulicama jer nisu imale kamo otići

Žene koje su godinama prodavale svoje tijelo, a neke to još uvijek čine, zaboravljene i odbačene od svih ostavljene su da se u svojim poznim godinama snalaze kako znaju na ulicama Mexico Cityja. 

Zato je tadašnji gradonačelik Andres Manuel Lopez Obrador 2006. pomogao otvoriti Casa Xochiquetzal, starački dom za prostitutke starije od 60 godina. Dom je osnovala bivša prostitutka koja je htjela zbrinuti svoje starije kolegice koje su bile prisiljene spavati na ulicama jer nisu imale kamo otići, javlja Atlas Obscura. Većina stanarki doma bile su prisiljene na prostituciju i svoje su tijelo prodavale desetljećima. Casa Xochiquetzal prvo je mjesto na kojem mogu osjetiti sigurnost.

Osim smještaja, dom im osigurava i hranu te psihološko savjetovanje kako bi se lakše nosile s onime što su u životu prošle te im pomaže da otkriju svoja ljudska prava i dostojanstvo. 

Neke od žena koje žive u Casa Xochiquetzalu i dalje se bave prostitucijom jer im treba novac kako bi pomogle svojim obiteljima ili si priuštile stvari koje im nisu osigurane u domu koji ima ograničeni budžet.

Inače, dom je dobio ime po aztečkoj božici cvijeća, ljubavi, zadovoljstva i ljepote Xochiquetzal.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.