Life
16996 prikaza

Previše je znala: Desetljećima ne znaju tko ju je ubio

Ubijena Kennedyeva ljubavnica
Wikimedia Commons
Samo tri tjedna nakon što je objavljeno slavni izvještaj Warrenove komisije, ljubavnica JFK-a je misteriozno ubijena

Atentat na američkog predsjednika, Johna Fitzgeralda Kennedyja smatra se jednim od najkontroverznijih događaja 20. stoljeća i spada među omiljene teme suvremenih teoretičara zavjere.

Iako je za atentat krivim proglašen Harvey Lee Oswald, okolnosti incidenta bile su toliko sumnjive da gotovo nitko ne vjeruje da je ta priča istinita i da je Oswald pravi i jedini krivac.

Loša sreća obitelji Kennedy, u kojoj je ubojstvo JFK-a bilo samo jedno u nizu nesretnih i bizarnih događaja, mnogi su nazvali i prokletstvom. Ona nije obuhvatila samo članove obitelji, već i one koji su im bili bliski. Upravo je takav bio slučaj i s ljubavnicom Kennedya, Mary Pinchot Meyer - a njezine ubojice su i dalje na slobodi te cijeli slučaj nikad nije riješen.

Tijekom ranih 1960-ih tabloidi su često pisali o njenoj aferi s JFK-om, ali afera nije službeno potvrđena do 1995., kad je njen pokojni šurjak, Ben Bradlee, objavio autobiografiju.

Tko je bila dugogodišnja ljubavnica?

Smatra se da su Mary Pinchot Meyer i John F. Kennedy započeli aferu ranih 1960-ih, a među svim njegovim brojnim ljubavnicama, upravo je Mary, a osobito njena smrt, bila pokretač raznih glasina i teorija zavjere.

John i Jackie Kennedy Smrt unuke Life Prokletstvo Kennedyjevih se nastavlja - ukleo ih je rabin?

Je li "preduboko zaglibila" u odnos sa šarmantnim predsjednikom i zbog toga platila skupu cijenu? Ili je naprosto čula neke stvari koje nije smjela znati, pa je bilo jednostavnije eliminirati je kako ne bi pokrenula prava pitanja koja bi mogla dovesti i do prave istine o atentatu na JFK-a?

Mary je bila umjetnica i poznata društvena ličnost među američkom elitom. Poznavala je Kennedyja još iz srednje škole, a upravo se u tim krugovima susretala i s Johnom, kojem se navodno svidjela i prije nego što je uplovio u bračnu luku s Jackie, piše Irish Central.

Ubijena Kennedyeva ljubavnica | Author: Pinterest Pinterest

Maryin se umjetnički rad smatrao ključnim dijelom Škole boja u Washingtonu. I sama je bila u braku s dužnosnikom Središnje obavještajne agencije CIA-e, Cordom Meyerom. Iako su u braku bili ukupno 13 godina, Mary je tijekom života otvoreno kritizirala američkim militarizam i CIA-u.

U jednom trenutku bila je meta tajnog nadzora CIA-e, jer se u mladosti povezivala s Komunističkom partijom Sjedinjenih Država. Navodno je, za razliku od ostalih ljubavnica, Kennedy s Mary mogao razgovarati o politici.

I sama je bila iz bogate obitelji

Kći Amosa Pinchota, bogatog naprednog odvjetnika, i Ruth Pickering Pinchot, spisateljice i aktivistkinje, Pinchot Meyer odrasla je na Park aveniji i udala se za Corda Meyera, visokog visokog dužnosnika CIA-e, 1945. Par se razveo u 1958., nedugo nakon tragične smrti devetogodišnjeg sina bračnog para u prometnoj nesreći.

Zahvaljujući prvom braku i braku njezine sestre s legendarnim urednikom Washington Post-a Benom Bradleeom, bliskim povjerenikom JFK-a, Pinchot Meyer našao se u unutarnjem krugu Kennedyja i sigurno je mogla biti u položaju da utiša brojne glasine iz 1961. i 1962. o njihovoj aferi.

"Njeno se ime prvi put pojavljuje u zapisnicima Bijele kuće u listopadu 1962.", tvrdi Burleigh.

"Bila je uz njega ... Često se prijavljivala u hotele kao Jackie kad Prve dame nije bilo uz njega..."

Ubijena Kennedyeva ljubavnica | Author: Pinterest Pinterest

"Kao i svi drugi, čuli smo izvještaje o predsjedničkoj nevjeri, ali uvijek smo mogli reći da nemamo nikakve dokaze," napisao je njen šurjak Ben Bradlee u svojoj autobiografiji. No, nakon što je naišao na njen dnevnik, predomislio se. Naime, u njemu ona govori o čovjeku bez imena, navodno aludirajući na JFK-a.

"Bilo je jasno da je njen ljubavnik bio predsjednik Sjedinjenih Država, iako njegovo ime nikad nije spomenuto", napisao je Bradlee. Dodao je da je "bio istinski zgrožen shvaćanjem razmjera te afere".

Burleigh vjeruje da su Mary Pinchot Meyer i John F. Kennedy imali "intelektualno prijateljstvo", što je čini drugačijom od ostalih ljubavnica koje je predsjednik možda imao.

- Teško je reći. Istraživanje me navelo da vjerujem da je Kennedy ovisnik o seksu, poput likova iz serije Muškarci s Madisona. On je bio pripadnik više klase, ali ne onaj tradicionalni, već ispred svog vremena u raznim pogledima, od moderne umjetnosti osobnog stila, upotrebe marihuane i LSD. U velikoj mjeri, one kulture koja je zavladala kasnim 60-ima - tvrdi ona.

Nikad razjašnjeno

Bilo je očigledno kako je njeno ubojstvo bilo naručeno - ubijena je u pucnjavi iz sačekuše na ulici Washingtona, u elitnoj četvrti Georgetown 12. listopada 1964 dok je šetala kraj rijeke.

To je bilo samo tri tjedna nakon objave izvještaja komisije Warren o detaljima smrti JFK-a, a zanimljivo je kako je i na isti dan, samo dvije godine ranije, život skončala i slavnija ljubavnica predsjednika, Marilyn Monroe.

Inicijalno je policija zbog sumnje u ubojstvo 43-godišnje Mary uhitila Raya Crumpa Jr., no on je oslobođen optužbi u srpnju 1965. te pušten, s objašnjenjem manjka dokaza.

Crump Jr jedini je osumnjičeni ikad identificiran u istrazi brutalne smrti, a upravo je nedostatak dokaza naveo neke ljude da povežu njeno ubojstvo s onim Kennedya nekoliko mjeseci ranije.

Babuška žena na dan Kennedyevog atentata Ubojstvo predsjednika Life Tko je Babuška? Misterij koji je uzdrmao svijet

"Upucana je u glavu", rekla je autorica Nina Burleigh, autorica biografije Pinchot Meyer iz 1999. godine "Vrlo privatna žena".

"Prolaznici su čuli vriskove, a svjedok je pogledao preko zida i ugledao muškarca kako stoji kraj njenog tijela. Došla je policija i ubrzo uhitila Afroamerikanca Raya, koji je bio posve mokar. Rekao je da je pao u rijeku Potomac dok je pecao...Nikad nije pronađen nijedan pištolj."

Ubijena Kennedyeva ljubavnica | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Iako sama Burleigh vjeruje da je Crump Jr. bio odgovoran za ubojstvo umjetnice dok je bila vani u popodnevnoj šetnji, ipak priznaje da postoje oni koji vjeruju da bi njena smrt mogla biti povezana s njenom navodnom aferom s JFK-om.

"Teorija je da je morala umrijeti jer je previše znala", kaže Burleigh.

"Njeno ubojstvo samo deset dana nakon objavljivanja izvještaja Warren-ove komisije čini jako puno ljudi sumnjičavim da su je morali ušutkati.

"Živjela je u svijetu tajni ... tajni špijuna koji vode složene međunarodne zavjere, pokušavajući kontrolirati opasan svijet u zoru nuklearnog doba."

Tajna dnevnika

Bradlee je u svojim memoarima također otkrio da je u noći njenog ubojstva, u njenom umjetničkom studiju naišao na šefa CIA-ine kontraobavještajne službe, Jamesa Jesusa Angletona koji je tamo provalio.

Vjeruje kako su oboje došli u studio iz istog razloga - pronaći Maryin dnevnik.

Sin agenta CIA-e također je tvrdio da je njegov otac umiješan u njenu smrt u svojoj knjizi "Marijin mozaik". Peter Janney tvrdi da je njegov otac bio agent CIA-e u vrijeme smrti Mary Pinochot Meyer te da je vjerojatno bio uključen u zavjeru zbog koje je stradala.

Burleigh je, međutim, još uvijek sumnjičava spram te priče, vjerujući kako je Crump Jr. jedini krivac.

- Dokazi protiv njega su bili jaki, no bilo je pogreška u njihovom prikupljanju, a velik faktor je bio taj što nisu pronašli oružje. Istraga me navela da vjerujem kako je Crump potpuno sposoban biti nasilnik, pa i ubojica - napisala je.

Njegov dugački dosje nakon oslobađajuće presude uključivao je boravke u saveznom zatvoru zbog ponovljenih požara i silovanja 13-godišnjakinje.

Ipak, on je i dalje mogao biti plaćeni ubojica.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:02 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site