Life
11534 prikaza

Preživio 133 dana oceana na drvenoj splavi

Kinez koji je preživio brodolom
Wikimedia Commons
Poon Lim nije znao ni plivati, no postavio je rekord u preživljavanju na pučini nevjerojatnom snagom volje

Kinez Poon Lim bio je član posade na britanskom brodu koji je putovao iz Cape Towna do Surinama tijekom Drugog svjetskog rata. 
Nijemci su presreli njegov brod 750 milja istočno od Amazone te svojim torpedima uspješno pogodili brod, koji je potonuo u roku od dvije minute. Lim je bio jedini preživjeli od 55 ljudi na brodu, u tom trenutku nesvjestan koju će kalvariju proći sam na pučini, kao i činjenice da će postaviti svjetski rekord u samostalnom preživljavanju na moru.

Rođen u kineskom Hainanu, Poon je za razliku od većine svojih vršnjaka pohađao školu zahvaljujući bratu koji ga je financirao radeći tvorničke poslove.

Scena iz filma s Leonardom DiCaprijem U DIVLJINI Life 5 mitova o preživljavanju koji bi vas mogli ubiti

U dobi od 16 godina, Lima je otac iz straha da će biti unovačen u rat protiv Japanaca, poslao da se pridruži svom bratu na britanskom putničkim brodu, gdje će raditi kao pomoćno osoblje. Brod Ben Lomond na koji je došao je bio naoružan, no bio je spor i plovio sam na svom putu do Surinama. Njemački ga je brod U-172 presreo 23. studenog, a u trenutku kad je brod tonuo, Lim je zgrabio prsluk za spašavanje te skočio s palube prije nego ga je eksplozija brodskih bojlera digla u zrak.

Kinez koji je preživio brodolom | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Splav spasa

Nakon otprilike dva sata u vodi, pronašao je drvenu četvrtastu splav duljine oko 240 centimetara na koju se popeo. Na splavi se nalazilo nekoliko limenki s keksima, spremnik za vodu od 40 litara, baklje, nekoliko posuda i svjetiljka - splav spasa koju si je netko očito pripremio, no nije dočekao.

Na početku je Lim preživio pijući vodu i jedući hranu sa splava, no kasnije se upustio u ribolov i lov na kišnicu uz pomoć platnenog pokrova prsluka za spašavanje.

Nije znao ni plivati

Budući da nije bio dobar plivač, često bi sebi oko ruke zavezao uže i na taj način ostao spojen sa splavi za slučaj da padne u ocean. Uzeo je žicu is svoje svjetiljke te je pretvorio u udicu, a iz splavi je izvadio jedan čavao kao udicu za veće ribe.

Kad bi uhvatio ribu, razrezao bi je priručnim nožem koji je izradio od poklopaca limenki za kekse i ostavio je da se osuši na užetu splavi. Jednom mu je velika oluja odnijela ribu i prevrnula spremnik s vodom, no jedva živ Lim je uspio uhvatiti pticu čiju je krv popio da bi povratio snagu.

Morski pas NASMRTONOSNIJI Life Svi se boje morskog psa, ali ovo je najopasnija životinja!

Kad je vidio peraje morskog psa kraj sebe, nije se uspaničio - već ga je odlučio uloviti. Za to je iskoristio ostatke ubijene ptice kako mamac, a prvi morski pas kojeg je uspio uhvatiti bio je dug tek oko 70 centimetara.

Kasnije je hvatao i veće, a jedan ga je napao nakon što ga je doveo na splav te se uspio obraniti udarajući ga spremnikom za vodu. Potom ga je otvorio i sisao krv iz njegove jetre - danima nije kišilo, a Lim je bio žedan. Jedna od poslastica su mu bile sušene peraje na suncu.

Kinez koji je preživio brodolom | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Dane brojao vežući čvorove

No, osim žeđi i gladi, mučile su ga opekline, morska bolest i agonija gledanja prolazećih brodova koji ga ne primjećuju - prvo je prošao jedan teretni brod, a potom i pripadnici patrolnih brodova američke mornarice.

Brojao je dane vezivanjem čvora na užetu. Nakon nevjerojatnih 133 dana na moru, trojica je brazilskih ribara sasvim slučajno primijetila njegov splav i spasila ga. 

Lim je odveden u bolnicu gdje je proveo četiri tjedna. Na pučini je izgubio devet kilograma te je, usprokos svemu što je preživio, bio u relativno dobrom stanju te se uspješno i posve oporavio.

Do današnjeg dana, nikad nitko nije prove dulje plutajući na moru od njega, a upitan o tome što misli o tome da je postavio takav rekord, Lim je samo rekao "nadam se da ga nitko neće morati oboriti".

Britanski kralj George VI dodijelio mu je medalju kraljevske mornarice za nevjerojatne vještine preživljavanja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.