Life
10703 prikaza

Preživio u oceanu 28 sati okružen morskim psima

Muškarac koji je preživio u moru 28 sati
screenshot/youtube
Brett Archibald pao je s turističkog broda bez prsluka u opasnim vodama Indonezije

Kad se Brett Archibald, poslovni čovjek iz Južne Afrike 2013. zaputio na putovanje s prijateljima, nije ni slutio da će se surfanje njegovog života pretvoriti u najgoru noćnu moru.

Nakon što su se ukrcali na turistički brod koji ih je trebao voziti duž obale Indonezija, počeo je osjećati probadajuću bol u abdomenu. Ona je bila posljedica trovanja hranom, uzrokovanog uličnom obrokom kojeg je pojeo ranije tog dana - 17. travnja.

Izmučen i slab, naslonio se na rub broda te je preko ograde pao u more oko 14 sati i 30 minuta. Ubrzo je isplivao te shvatio što se dogodilo - uplašeno vičući i dozivajući svoje prijatelje. No, oko njega nije bilo nikoga, barem mu se tako ispočetka činilo. 

Uspio se sabrati te je lagano plivao, čuvajući svoju energiju i čekajući da ga netko dođe spasiti. Odjednom, postao je svjestan činjenice kako vjerojatno nije sam, a tome je svjedočilo i gibanje vode te tamne sjene koje su se počele pojavljivati u dubini. 

Najopasnije vode svijeta

Indijski ocean, inače najmanji ocean na Zemlji, dio je svijeta najpoznatiji po brojnim vrstama morskih pasa koji tamo obitavaju. Na primjer, tamo se mogu susretsti mlat,  psina dugonoska, modri kučak, bjeloperajni grebenasti pas, velika bijela psina, kitopsina, sivi grebenasti pas, crnoperajni grebenasti pas i najopasniji u društvu - pas tigar.

Morski pas bik | Author: Thinkstock Thinkstock

No, ni tu opasnost ne staje, Indijski ocean obiluje vrlo otrovnim životinjama, poput meduza. 

- Samo sam vidio morskog psa ispred sebe i pomislio "Bože koliko je". Izgledao mi je velik kao autobus. Shvatio sam da je to Crnovrhi grebenski morski pas, vrsta koja ne jede ljude. Pomislio sam kako mi je on možda jedina šansa za preživljavanje, da se nekako primim za njega i da me odvuče do grebena. Otplivao je, a meni su potonule sve nade - kaže Brett. 

Kako je pala noć, Brett je samo lagano plutao i razmišljao o svojoj supruzi, dozivajući njen lik u mislima kako bi se osnažio. No, odjednom je osjetio ogromnu bol - naišao je na otrovne meduze koje su ga opekle po glavi i ostatku tijela. 

Preživio je noć da se i sam ne sjeća kako, a ujutro je iskusio novu krizu. Osim peraja morskih pasa i meduza koje bi povremeno ugledao, suočavao se s idejom da je to njegov kraj - kako će umrijeti i nikad ga neće pronaći.

U jednom trenutku je odlučio prepustiti se sudbini i potonuti. No, nakon minute provedene pod vodom, instinkt je odradio svoje te je mahnito plivao prema površini.

Spas nakon 28 sati

Njegovi prijatelji, koji nisu odmah uočili kako je nestao s broda jer mu nije bilo dobro pa su pretpostavili da je na WC-u, shvatili su da ga nema tek oko 16 sati poslijepodne. Uspaničeni, zahtijevali su od kapetana da pretraže sve - no s vrlo malo uspjeha.

Nakon više od 28 sati provedenih u opasnim vodama Indijskog oceana, Brett je doista čudom preživio. Pronašao ga je australski skiper 20-ak kilometara istočno od obale Sipora. 

Imao je brojne opekline, što od sunca, što od meduza te je bio ozbiljno dehidriran - ali živ.

Pogledajte video:

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.