Life
221 prikaza

Preživjeti 'Helen': Životinje, masovne žrtve uragana o kojima nitko ne govori

Pixsell/Reuters
Uragani inače ubijaju milijune riba, uništavaju alge i morske kornjače, koralje koji nemaju kamo pobjeći... U zoološkim vrtovima na Floridi životinje sklanjaju na više katove, pa i u WC da ih spase

Ovi flamingosi su se okupili u zahodu u zoološkom vrtu Metro u Miamiju kako bi se sklonili od uragana Georges, koji je 1998. pogodio Florida Keys. Situacija je i 26 godina kasnije praktički ista, pred uraganom Helen ljudi iz ZOO-a činili su sve da sklone životinje, spase ih od olujnog nevremena, toliko snažnog da je čupalo stabla, uništavalo krovove, rušilo kuće...

Uragani inače ubijaju milijune riba - i izravno, putem masivnih valova koje stvaraju, i neizravno, brzim mijenjanjem kemijske ravnoteže i temperature vode. Neke ptičje vrste često budu otpuhane uraganskim vjetrovima i završe omamljene i dezorijentirane na mjestima koja inače ne bi posjećivale, piše enciklopedija Britannica. Neuobičajeno grubo djelovanje valova tijekom uragana obično rezultira popriličnim brojem smrti morskih kornjača. Međutim, još veća smrtnost može proizaći iz štete nanesene gnijezdima kornjača olujnim udarima, koji mogu izložiti njihova jaja vremenskim nepogodama ili ih zakopati preduboko da bi se izlegli mladunci.

Koralji nemaju kamo pobjeći pred uraganom koji trga sve pred sobom, kao ni drveće. Alge stradaju jer mutne vode sprječavaju sunčevu svjetlost da dopre do oceanskog dna. A gubitak slojeva morske trave može biti katastrofalan za široku lepezu divljih životinja, od morskih kornjača, morskih krava i ptica močvarica koje se njima hrane do riba i drugih morskih životinja koje ih koriste kao mjesta za razmnožavanje.

Od skrivanja flamingosa po WC-ima do opskrbe koala njihovom specijaliziranom hranom, kad se obruše uragani, zoološkim vrtovima su potrebni razrađeni pričuvni planovi za slučaj nužde, piše BBC. 

 | Author:

Životinje je valjalo dignuti na više katove jer voda će početi ulaziti u akvarij, ostavivši ih u vodi dubokoj 1,2 metra. Mnoge od njih ne bi to preživjele. 

U tri sata ujutro, kad se oglasio alarm za "provjeru života", znali su da se nivo vode dovoljno spustio i da mogu doći do akvarija i procijeniti štetu.

- Gledate, vidite štetu, očajni ste i srce vas boli - kaže za BBC Kelly Martin iz Clearwater morskog muzeja Floride. 

Frižideri, veterinarska oprema, pumpe za vodu, kompresori za zrak... Šteta je ogromna. Ali sve su životinje, srećom, bile na sigurnome.

Zbog štete nanijete njihovim akvarijima, Martin je ugovorila brzo preseljenje sedam morskih kornjača i dvije morske krave, Jetija i Zambonija.

Stotine životinja i zaštićenih vrsta koje ne bi preživjele oluju spašene su samo zahvaljujući djelatnicima ZOO-a. Životinjske žrtve, nažalost, malotko i spominje s obzirom da uragan odnosi i one ljudske te razara domove i pričinjava stotine milijuna dolara štete. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.