Life
7089 prikaza

Pričate sami sa sobom? Evo što o tome kažu stručnjaci

Djevojka u prirodi
Thinkstock
Postoji više znanstvenih objašnjenja zbog čega pričamo sami sa sobom

Ako pričate sami sa sobom, to nije znak ludila, nego zdravog razuma, tvrde britanski psiholozi.

Ako ste se ujutro probudili nemotivirani i naglas rekli: "Ajde, ustaj i odi na posao", to nije ništa neobično, naročito ako ste suočeni sa situacijom zbog koje ste nervozni..

Naime, većina ljudi ima unutarnji glas, onaj koji vas vodi, potiče vas i pohvaljuje, ali i koji vam se ruga. Taj glas ostaje u našim glavama gotovo cijelo vrijeme, ali povremeno, da toga niste ni svjesni, samo taj glas izgovorite na glas.

Postoji nekoliko znanstvenih objašnjena zašto do toga dolazi, a u knjizi My Stroke of Insight kao glavni razlog zašto razgovaramo sami sa sobom navodi se kako to nije nikakav znak luidla, nego način na koji mozgu dajete konkretne upute i naredbe i mozak tako postaje više fokusiran.

Psiholozi navode kako je to govor kojeg automatski koristimo još od ranog djetinjstva. Djeca, ističu psiholozi, često pričaju sama sa sobom i to instinktivno, što je jedan od načina na koji uče.

Međutim, naša nas okolina, zbog neznanja, kao djecu ušutkava i govori da ne pričamo sami sa sobom, upravo zbog raširenog vjerovanja kako je riječ o poremećaju.

No, psiholozi tvrde suprotno – ako si imate nešto za reći, recite to naglas, jer upravo je šutnja greška.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.