Life
11795 prikaza

Pronašli Titov Mercedes u kojem se Maršal nikada nije vozio

Titov Mercedes iz Skopja
1/4
mkd.mk/ Robert Atanasovski
Automobil star 43 godine bio je na raspolaganju predsjedniku Jugoslavije, prešao je samo 60.000 kilometara

Daleko od očiju javnosti, duboko pod zemljom, u tamnoj garaži Službe za opće i zajedničke poslove Makedonske televizije čuva se jedan od Titovih Grosser Mercedesa 600. Novinar makedonskog portala mkd.mk Petar Pejović, koji je napisao kratku reportažu o automobilu, očekivao je da će zateći staro, zapušteno vozilo koje se odavno više ne upotrebljava. Umjesto toga zatekao je iznimno dobro očuvani kolekcionarski primjerak.

"Kada se otvorila garaža i pojavila silueta, automobil mi se učinio manji nego što sam očekivao od 'Titovog mercedesa'. Pojavila se prednja rešetka s trokrakom zvijezdom i poznati vertikalni farovi i shvatio sam da je riječ o modelu W115, koji se nekada često viđao na našim cestama, dijete legendarnog dizajnera Paula Bracqa, ali u ekskluzivnijoj verziji i s produljenim rasponom između osovina", napisao je novinar.

Tito i Jovanka Sporne izjave Life Tito je ovaj video zabranio zbog pudlica koje laju

Pejović je napomenuo da nije bila riječ o "pravom" Maršalovom Mercedesu. Dva takva čuvaju se u Beogradu, jedan u Ljubljani, a četvrti je u igri da se proda na dražbi u Londonu za tri milijuna eura. "Svejedno, stajao sam pred jednim velikim, starim, državničkim Mercedesom, besprijekorno očuvanim i u originalnom obliku."

Izuzetno vrijedan automobil proizveden je 1974. godine, prešao je samo 60.000 kilometara i o njemu se brine, odnosno, provoza ga kad zatreba, Angel Stojanovski. On je za portal mkd.mk otkrio da se u njemu Josip Broz Tito nikada nije vozio, ali i to da se automobil, posebno u posljednje vrijeme koristi za važne goste iz inozemstva i događaje od posebne važnosti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.