Top News
4597 prikaza

Autor Hladnog rata htio je naoružati Jugoslaviju

Brzezinski i Tito
Wikipedia
Savjetnik, diplomat, profesor i dugogodišnji konzultant za vanjsku politiku umro je u petak

Bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Zbigniew Brzezinski, poznat po svojim beskompromisnim stavovima u vanjskoj politici, umro je u petak u dobi od 89 godina, objavila je njegova obitelj, prenose agencije.

"Moj je otac noćas preminuo. Svojim prijateljima bio je poznat kao Zbig, svojim unucima kao Poglavica, a svojoj supruzi kao ljubav njezina života", napisala je Mika Brzezinski na društvenim mrežama.

Brzezinski, sin poljskog diplomata, bio je savjetnik za nacionalnu sigurnost tijekom predsjedništva Jimmyja Cartera (1977.-1981.).

Bio je jedna od ključnih ličnosti američke vanjske politike tijekom nekoliko velikih međunarodnih kriza u tom razdoblju: Iranske revolucije kojom je svrgnut Šah, talačke krize u američkom veleposlanstvu u Teheranu, te sovjetske invazije na Afganistan.

Što se tiče Jugoslavije, Brzezinski je jedno vrijeme podržavao širenje suradnje između SAD-a i Titove Jugoslavije. Tako je u jednom pismu čak i predsjedniku Carteru preporučio umjereno povećanje prodaje američkog oružja Jugoslaviji. Izgledni kandidati bili su projektili za obranu brodova, a preporučio je Brzezinski i da se Titu ponude protutenkovski projektili. Međutim, pronicljiv kao i uvijek, bio je svjestan da se u Jugoslaviji događaju velike promjene te da će se država prije ili kasnije raspasti. Kasnije će ga diplomati parafrazirati i govoriti da je u Jugoslaviji ostao samo jedan Jugoslaven, Josip Broz Tito. Komunistička partija postala je rascjepkana i svi su za sebe govorili da su srpski komunisti, hrvatski komunisti, a samo Tito je bio prvo Jugoslaven i tek onda Hrvat.

Josip Broz Tito u posjeti Velikoj Britaniji | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube

Kako prenosi agencija dpa, Brzezinski je nakon upada snaga Sovjetskog Saveza u Afganistan 1979. nagovorio Cartera da potroši milijarde dolara vojne pomoći za islamističke militante koji su se borili protiv sovjetskih trupa.

Zbog njegovih beskompromisnih stajališta o američko-sovjetskim odnosima, sovjetsko komunističko glasilo Pravda nazvalo ga je "neprijateljem detanta".

Brzezinski je rođen u Varšavi 1928. godine, a kao dijete se preselio u Kanadu gdje mu je otac služio kao diplomat. Nakon Drugog svjetskog rata i komunističkog preuzimanja Poljske obitelj je ostala na Zapadu. Brzezinski je diplomirao na Harvardu 1953., a pet godina kasnije postao je američki državljanin.

Nakon angažmana u Carterovoj administraciji, Brzezinski je bio konzultant za vanjsku politiku i predavač međunarodnih odnosa na nizu instituta i sveučilišta, te objavljivao članke na tu temu u brojnim tiskovinama, uključujući hrvatske.

Povremeno je bio kritičan prema vanjskoj politici Billa Clintona i Georgea W. Busha - osobito se protivio Bushevom "ratu protiv terora" i invaziji na Irak 2003. godine.

U kolovozu 2007. podržao je izbor Baracka Obame za američkog predsjednika.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.