Life
238 prikaza

Prva plastična novčanica imat će lik Winstona Churchilla

Prva plastična novčanica
Bank of England
U opticaj će je pustiti u rujnu ove godine i bit će praktično nepoderiva

Bank of England predstavlja kako će izgledati prva plastična novčanica na svijetu. Apoen od pet funti s likom Winstona Churchilla u opticaj će pustiti u rujnu ove godine, bit će praktično nepoderiv i u stanju preživjeti temeljito pranje u perilici za rublje na 90 stupnjeva Celzija.

Novčanica će biti, navode u Bank of England, otporna na niz svakodnevnih situacija koje su do sada bivale pogubne za papirnate novčanice. Teže će se prljati, gužvati, bez ikakvih posljedica će ju se moći obrisati ili oprati nakon što se po njoj prolije kakva tekućina poput soka ili kave i slično.

"Tiskat" će ju na tankoj polimerskoj foliji, bit će 15 posto manje površine od dosadašnje i sadržavat će prozirni prozorčić, što će, uz niz novih zaštita, još znatno otežati posao krivotvoriteljima. Središnja nacionalna banka priznala je i da novčanica ipak donosi i neke probleme.

Prvi je taj što se pokazalo da se u određenim situacijama ovakve novčanice mogu zalijepiti jedna za drugu, što bi lako moglo promaći starijim građanima, koji su usto i skloniji plaćanju u gotovini. Drugi je taj što, navodno, jedan mali postotak stanovništva može biti alergičan na materijal od kojih će se izrađivati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.