Life
273 prikaza

Prve pjenušce popili su na svojem vjenčanju

1/4
Gordana i Goran Josipović iz Požege započeli su proizvodnju pjenušavih vina 1998. godine. Napunili su 28 boca pa lijepo počastili sebe i svatove

Upoznali su se kad je Goran tražio grožđe za pjenušac koji mu je bio diplomski rad na Agronomskom fakultetu. Došao je u vinograd u Bektež i upoznao Gordanu, vlasnikovu kćer. Napunili su 28 boca tog diplomskog pjenušca koji je taman uspio dovoljno odležati do njihova vjenčanja pa su njime počastili sebe i svatove. I nije im to prvo vino koje malo tko poznaje. Prvog cabernet sauvignona imali su 50 boca i nikome ga nisu ponudili, nego su sami u njemu uživali. “Goga je popila”, smije se Goran Josipović danas, kad više ipak ne mogu sami uživati u svim vinima koja naprave. Imaju 3,5 hektara vinograda većinom zasađenih graševinom, oko pola hektara je rajnski rizling, a posadili su i malo merlota, cabernet sauvignona i sivog pinota. Na godinu naprave između 20.000 i 25.000 litara vina. Po pjenušcima su prepoznatljivi.

”Uvjeravali su nas kako je to što radimo pogrešno i da je proizvodnja pjenušaca u Slavoniji promašena stvar zato što se ‘ovdje nikad nisu proizvodili nekakvi šampanjci’. Takva iskustva učvrstila su nas u stavu kako trebamo razmišljati izvan okvira i ponuditi tržištu nešto novo, što nije viđeno ili kušano u našem okruženju. Nismo htjeli proizvesti još jednu kopiju šampanjca, nego nešto drukčije i želimo da kupci u budućnosti traže baš to - slavonski pjenušac”, opisao je Goran “njihovu” priču na internetskoj stranici vinarije pjenušci.hr.

 | Author: Josipović Prije puštanja na trzište, boce stoje naopako kako bi se prirodni talog skupio u grliću i lakše izvadio

Jazz svakako nije kopija nekog pjenušca, nego i po sirovini, kombinaciji graševine i rajnskog rizlinga. Proizveden je klasičnom metodom druge fermentacije u boci, nakon koje odležava otprilike godinu i pol na kvascima. Drugi pjenušac s kojim su izašli na tržište bio je Tango. Vole Gordana i Goran glazbu pa sve pjenušce nazivaju glazbenim motivima. Vole i ples, ali, kažu, najstrastveniji tango plesati ne znaju. Znaju, međutim, napraviti strastveni pjenušac. Od sivog pinota je, prirodnoga klona crnog pinota, koji je kroz stoljeća izgubio boju pa su mu bobice ružičaste. Ako se maceriraju, odnosno namaču u moštu, boja se lako prenese u vino koje izgleda poput roséa ili čak ima bakrenastu boju. Sivi pinot za Tango maceriran je šest sati pa je nježno ružičast. Odležava dulje na kvascima, najmanje dvije godine, čime dobiva puniji okus, a ima i 13 posto alkohola pa više nije riječ o aperitivnom pjenušcu, nego o vinu koje može popratiti i ozbiljnija mesna jela.

 | Author:

Time je treći pjenušac ove male vinarije, ali i najveći iskorak. Englesku riječ koja znači vrijeme naši su glazbenici nekad koristili misleći na ritam, a Josipovići su je iskoristili za naziv pjenušca i zato je vrijeme jedini resurs koji ne možemo kupovati. Od merlota je pa ima jaku crvenu boju što je poprilična rijetkost u pjenušavom vinskom svijetu. Izraženo voćno miriše, ponajprije po malinama i trešnjama, a može se reći i da je najsvježiji u ponudi. Fino će pristajati salatama s povrćem i bijelim mesom, ali i kolačima s voćem koji nisu dodatno zaslađivani.

I za kraj, pokoja riječ o mirnim vinima, s kojima su svoju vinsku priču Josipovići i započeli. Graševina 2021. ima pet grama neprovrela šećera po litri, što joj je “popunilo” tijelo. Ima i šest grama kiselina po litri, a pH je nizak, oko tri, pa je okus poprilično svjež i vrlo ukusan, primjeren pikantnijim slavonskim suhomesnatim proizvodima, ali i ljućem fiš paprikašu. Cabernet sauvignon 2018. djeluje puno mlađi nego što jest. Pun je, ali bez opterećujućih aroma drveta, ponovno s finom svježinom. Pet navedenih vina vrlo se lijepo mogu posložiti u slijed u kojem će se pjenušava i mirna izmjenjivati. Jazz je za početak, graševina ga slijedi, Tango će pristajati pečenjima, cabernet sauvignon dobar je za masnija jela od divljači, na primjer, a Time će na kraju mjehurićima fino isprati nepce i pripremiti za lagani desert.

 | Author:

 

 Iskusan jazzer svira po svom, opisali su Jazz

Jazz je improvizacija, iskusni jazzeri sviraju po svom, a i mi smo ‘po svom’ radili pjenušac. Nismo željeli kopiju nekog drugog, govore Gordana i Goran Josipović o pjenušcu od graševine, koja je dala punoću i slast, a osvježena je s 30 posto rajnskog rizlinga. Sin je, dodaju, upisujući glazbenu školu odabrao klasičan jazz instrument saksofon, koji je i motiv s etikete. Jazz je bio brončani pjenušac na lanjskom ocjenjivanju The Flute Stars, a butelja berbe 2019. u vinariji je 123 kune.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.