Life
30553 prikaza

Prvi MiG-ovi 29 u SFRJ: Piloti ih dovezli u odijelima

MiG-ovi u JNA
Screenshot Youtube
Još 1986. godine SFRJ se odlučila nabaviti sovjetski avion, a u konkurenciji su bili još Mirage-2000 i F-16

Video snimka prvog slijetanja lovaca MiG-29 u vojnu bazu Batajnica nedaleko od Beograda može se vidjeti na Youtubeu, a snimka prikazuje isporuku dva dvosjeda za JNA 24. rujna 1987. godine. Dvosjedi MiG-29UB u Jugoslaviju su stigli bez ikakvih oznaka, tako da se nije moglo utvrditi otkud dolaze. Vlasnik kanala na kojem se snimka nalazi prvi ju je put objavio 2017. godine, a tada je za TangoSix izjavio da ju je dobio od pilota koji je u to vrijeme radio na Batajnici.

Zanimljivo je da su do objave ovog videa objavljene samo dvije fotografije ovih aviona, a one su napravljene kada su MiG-29 prvi put isporučeni.

Osim što na avionima nije bilo nikakvih oznaka, ni piloti nisu bili u standardnoj uniformi. Na snimci se vide sovjetski piloti, koji su doletjeli u MiG-ovima na Batajnicu, kako iz aviona izlaze u odjelima, kravatama i s aktovkama u rukama, a pripadnici zrakoplovstva JNA su ih dočekali u civilu.

Razlog zbog kojeg su sovjetski piloti nosili odijela bio je zapravo pomalo "pomaknut". Naime, piloti su se vraćali u Rusiju komercijalnim letom Aeroflota, dakle na letu gdje ne nose uniforme, a kako MiG-ovi nisu imali nikakve spremnike za putne torbe, najpraktičnije rješenje bilo je da MiG-ovima upravljaju u odijelima.

Još 1986. godine SFRJ se odlučila nabaviti sovjetski avion dok je prvi jugoslovenski pilot Branko Bilbija letio u MiG-u 29 još 1985. godine. U konkurenciji su za novi borbeni avion JNA bili još Mirage-2000 (Bilbija je letio i u njemu) i F-16. Jugoslavija je tako, nakon SSSR-a postala prva europska i treća država na svijetu koja je nabavila MiG-29. Prije nje ovaj avion su nabavile Indija i Sirija.

Sovjetski MiG-29 | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube
Nakon što su stigla dva dvosjeda (evidencijski brojevi 18301 i 302, službena vojna oznaka NL-18) u rujnu 1987. godine, iste godine je isporučeno još 10 jednoseda MiG-29B (dobili evidencijske brojeve 18101-110, službena vojna oznaka L-18) i to u dvije runde - prva je stigla 22. a druga 28. prosinca. Naknadno su u travnju 1988. godine isporučena još četiri jednosjeda.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • plavi9 14:33 08.Prosinac 2018.

    nezaboravna vecera (pijanka) u Zemunu po povratku iz Batajnice...

  • darko 10:02 08.Prosinac 2018.

    Sjećam se, ne znaš kad će Rusi doći, rekli su "ovaj tjedan" i kad ih vidiš stignu. Kad su dovozili zadnji Mig-21 dvosjed i helikoptere Mi-14 (protupodmorničke), nadmudrili nas samo tako. Prvo slijeću na pistu Mi-14 helikopteri jedan za drugim ... prikaži još!gim i tako blokiraju obadvije piste u Batajnici. Nakon toga radari otkrivaju avion koji neznaju čiji je hoćemo podignuti dežurnog MIG-a al nemože preko piste na polijetanje jer tu voze Mi-14 helikopteri, ode taj avion do Obrenovca i sleti u Batajnicu UM.