Ekonomix
12008 prikaza

Raspad Juge uništio je posao od milijardu dolara

Tenk M84
1/3
Wikipedia
Jugoslavenska vojna industrija nekad je mogla konkurirati sada znatno moćnijim državama

Ponos nekadašnje jugoslovenske vojne industrije tenk M 84 i danas privlači veliku pažnju. Osim Kuvajta koji je nabavio 149 tenkova i druge zemlje su htjele upravo taj tenk. Međutim, otezanje s poslom i raspad SFRJ utjecali su da propadne jedan od najunosnijih poslova te zemlje - prodaja tenka M 84 i licence Pakistanu koja se odvijala u velikoj tajnosti.

Zašto baš Pakistanu, postavio bi netko pitanje?

Zbog stalnih problema s Indijom, Pakistan je morao se naoružavati suvremenim naoružanjem. Kada je postalo jasno da Indija kreće u razvoj vlastitog tenka, na bazi sovjetske licence za tenk T-72M, Pakistan je shvatio da njegovi tenkovi ne mogu konkurirati tenku T-72. Zbog toga su vojne delegacije Pakistana ubrzano krenule u nekoliko zemalja da pronađu pogodnu ponudu za kupovinu ili za otkup licence suvremenog tenka (Rusija, Ukrajina, NR Kina, SAD).

Jatovi zrakoplovi Svjedočanstva Life NLO iznad Zagreba: "Ovo nije avion, ovo je užareno tijelo..."

Budući da pokušaj da kroz suradnju s Kinom razviju novi tenk nije baš obećavao, Pakistanci su preko posrednika saznali i za jugoslavenski tenk M 84, koji su odlučili testirati.

U ljeto 1990. godine u Pakistan pod velom tajne upućena je grupa časnika i dočasnikla kako se Jugoslavija ne bi zamjerila Indijcima, s kojima su imali odličnu suradnju. U razdoblju od 25. srpnja do 7. septembra 1990. sa jugoslavenskom delegacijom u ovu azijsku zemlju poslana su i dva tenka P1 i P2 da demonstriraju borbene kvalitete u specifičnim zemljopisnim i klimatskim uvjetima Pakistana i da se obuči određena pakistanska posada, za rukovanje i gađanje tenkom M-84A .

1/3

Posjeta je počela razgovorom  o tenku M 84. Posjeti jugoslavenske delegacije dat je poseban značaj, jer je delegaciju primio osobno načelnik glavnog stožera. Pred njim i njegovim suradnicima održana je prezentacija od sat i pol vremena i pomno je bilježena svaka informacija.

Poslije završetka sastanka naređeno da se krene u testiranje tenka. Inače kad su tenkovi pripremani za prezentaciju sve tolerancije su pooštrene za deset puta, tako da su tenkovi bili u savršenom stanju..

Oba M 84 ispitivana su tijekom vožnje po pjeskovitom i močvarnom zemljištu i s njima je pređeno 1.600 km pri temperaturama od 45 do 50 stupnjevi Celzijevih.

Nastavak pročitajte na sljedećoj stranici.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • leonardodora 08:27 11.Listopad 2017.

    Zajmovi za sve vrste namjena Nudimo minimalni iznos od 5.000,00 eura do 10.000,00 eura do 20 milijuna eura Uz nisku kamatnu stopu od 2% zajma Razdoblje: do 25 godina ovisno o iznosu kredita koji vam je potreban. Kupci moraju biti ... prikaži još! preko 18 godina Ova je transakcija 100% sigurna za sve korisnike Za više informacija o bonusu molimo da nas kontaktirate putem e-maila: (Leonardodorafinance@gmail.com)