Life
4140 prikaza

Pussy Riot: Evo kako smo upale na teren usred finala

Dejan Lovren povlači pripadnicu Pussy Riota za košulju
1/11
Carl Recine/REUTERS/PIXSELL
Tijekom nogometnog finala između Hrvatske i Francuske na teren su upali članovi najpoznatije anti-Putin aktivističke skupine

Pjotr Verzilov priznao je kako je njemu i trima aktivisticama bilo izrazito jednostavno nabaviti lažne policijske uniforme te se probiti do nogometnog terena tijekom finala Hrvatska-Francuska 15. srpnja u Moskvi.

"Nitko nas nije zaustavio. Znam rusku psihologiju, policijska je uniforma svetinja, nitko vas neće pitati za dozvolu ili akreditaciju. Pravio sam se da vičem u telefon "Nikolajeviću, gdje želiš da ih tražim", i odmah su me, bez pitanja pustili unutra", rekao je aktivist za BBC.

On je član Pussy Riota, feminističke punk skupine koja se protivi nedemokratskim metodama Vladimira Putina, a Verzilov kaže kako je njihov performans trebao staviti naglasak na kršenje ljudskih prava u Rusiji.

Pussy Riot na terenu | Author:

Četvero je aktivista dobilo kaznu od 15 dana u zatvoru, i tri im je godina strogo zabranjeno približiti se nekom sportskom susretu. Njihov je "izlet" prema centru terena trajao oko 25 sekundi, a onda su ih uspjeli izbaciti čuvari.

Ženski dio ekipe drže u zatvoru na jugu Moskve, a aktivisti kažu kako su uživali u prvenstvu i utakmicama.

"Naša je dužnost progovoriti za Rusiju. Tijekom cijelog natjecanja, koje je bilo fantastično, nitko nije rekao niti riječ protiv onih na vlasti. Ne slažem se sa zapadnim silama koje su pozivale na bojkot sportskog natjecanja, no jednako tako smatram da je suludo ne razgovarati o tome što se zbiva".

Putin prvenstvo vidi kao veliki uspjeh za Rusiju, i redovito ponavlja kako su posjetitelji hvalili rusku infrastrukturu i njih same kao odlične domaćine.

"Uljepšani trgovi i ulice naših gradova postali su mjesto susreta, prijateljstva i komunikacije za turiste", rekao je.

Tijekom polaganja posljednje predsjedničke prisege rekao je kako je "otvorenost" krucijalna za budućnost Rusije.

Pussy Riot na terenu | Author:

"Želimo slobodno društvo koje je otvoreno novitetima, koje odbacuje nepravdu, neznanje, konzervativizam i birokraciju", rekao je Putin.

Ekipa iz Pussy Riota kaže da su akciju planirali četiri tjedna , iako su se karata za finale  "dočepali" još prije šest mjeseci.

"Kupili smo nekoliko karata, a nešto su nam kupili i oni koji nas podržavaju van granica Rusije", kaže Verzilov.

Tvrdi i kako nije bilo teško nabaviti uniforme. Kada su ga policajci pitali kako je došao do uniforme rekao im je istu rečenicu koju je Putin govorio u kontekstu napada na Krim 2014.

"Kao što i sam Putin kaže, danas možete nabaviti bilo koju i bilo kakvu uniformu za oko 5.000 rubalja", rekao im je Verzilov koji se za akciju prvi puta obrijao nakon tri godine.

"Rekao sam svom brijaču da moram izgledati kao policajac, a jedna je kolegica nosila periku jer ima ružičastu kosu", kaže.

Na meč su došli u običnoj odjeći, a uniforme su nosili u ruksacima. Nitko ih nije pitao što im je u ruksacima.

Pussy Riot na terenu | Author:

Presvukli su se u toaletima i odmah se otišli zaletjeti na stadion. Jedna je od aktivistkinja zaradila simpatije i "high-five" pozdrav od Kyliana Mbappea, dok Dejan Lovren nije bio oduševljen pa je pokušao potjerati Verzilova.

Kasnije je objavljen video u koje se vidi policajac koji vrijeđa aktiviste i govori im kako su "ih osramotili pred svijetom" te da će ih radi njihovog ponašanja "kazniti FIFA".

Motiv im je bio, kažu aktivisti, da se poruči Putinu da prestane privoditi ljude na prosvjedima i političkim skupovima, i progoniti građane radi "lajkova" na društvenim mrežama te smišljati lažne prijestupe političkim neistomišljenicima.

Pussy Riot je postao poznat u svijetu kada su u katedrali u Moskvi izveli anti-Putin punk pjesmu. Žene su poslane u radne logore radi "čina neviđene blasfemije".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.