Life Svjetsko prvenstvo 2018
6719 prikaza

Rusija im se isplatila... dramatično

Domagoj Vida i Šime Vrsaljko i Ivan Perišić
DAMIR SAGOLJ/REUTERS/MarvinIboGuengoer/DPA/David Klein/PressAssociation/PIXSELL
Veliki broj igrača na ovom prvenstvu pokazao je odličnu igru što će im sigurno povećati i cijenu

I dok se u Hrvatskoj i dalje nastavljaju proslave velikog uspjeha naših sportaša na proteklom Svjetskom prvenstvu u Rusiji, strani mediji okrenuli su se onome što tradicionalno slijedi nakon ovakvih velikih nogometnih uzbuđenja. Mogućim transferima. Posebno vrijedni bit će u slučaju onih sportaša koji su na prvenstvu pokazali jako dobro igru i tako sigurno povećali interes. 

The Guardian predstavlja deset igrača čija se vrijednost znatno povećala zahvaljujući njihovoj impresivnoj izvedbi na prvenstvu. 

Eden Hazard, Belgija i Chelsea

Nakon što je Belgija završila svoje nastup na prvenstvu Hazard nije skrivao da je zainteresiran za potencijali odlazak u Real Madrid. Navijače Chelsea trebala bi utješiti činjenica kako će se njegova vrijednost povećati još i više. Belgijski kapetan postigao je tri gola, zabilježio dvije asistencije i više driblinga nego bilo koji igrač na turniru - 40. On je bio najkonzistentniji igrač u napadu na Svjetskom prvenstvu, a Guardian ga je odabrao za igrača turnira. 

Belgijskog nogometaša Edena Hazarda dočekali navijači | Author: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL

Thomas Meunier, Belgija i PSG

Nije slučajno što je napredovanje Belgije na prvenstvu zaustavljeno kada Thomas Meunier nije bio na uobičajenoj poziciji. Jako je važan Robertu Martinezu na obje strane i nedostajao je u polufinalnoj utakmici sa Francuskom. Branič svjetske klase nešto je poput premije a ovaj 26-godišnjak bio je jedan od najboljih u Rusiji. Zabio je i jedan gol te omogućio dvije asistencije. Na prvenstvo je krenuo nakon frustrirajuće sezone u PSG-u no njegova igra možda je uvjerila novog trenera Thomasa Tuchela da ne bi trebao biti iza Dania Alvesa. Ako Meunier i stvarno napusti Pariz, za njega će interes pokazati različiti klubovi diljem svijeta. 

Denis Čerišev, Rusija i Villarreal

Manjak prilika u La ligi sigurno je objašnjenje zašto Denis Čerišev nije bio u početnom sastavu u prvoj utakmici na prvenstvu sa Saudijskom Arabijom. Ozljeda Alana Dzagoeva dala je ovom veznjaku priliku da oduševi, što je i učinio. Postigao je četiri gola u 304 minute igra. Možda se i ovom 27-godišnjaku smiješi 'selidba'. Villarreal bi trebao biti mudar i zaraditi na igraču koji je započeo samo devet od svoja 24 ligaška nastupa prošle sezone. 

Denis Čerišev i Šime Vrsaljko na utakmici Hrvatska Rusija | Author: MAXIM SHEMETOV/REUTERS/PIXSELL MAXIM SHEMETOV/REUTERS/PIXSELL

Harry Maguire, Engleska i Leicester

Iako se ne zna njegova prava cijena vjeruje se kako Harry Maguire sada vrijedi puno više nego prije prvenstva. Ovaj središnji branič bio je jedan od engleskih najvažnijih napadačkih oružja u Rusiji. Ovaj 25-godišnjak pokazao je veliku odlučnost i izdržljivost kako bi donio loptu iz pozadine. Klub je promijenio prije godinu dana, no pretpostavlja se kako bi mu danas cijena bila puno veća od tad uplaćenih 17 milijuna funta koji je Leicester platio Hull Cityju

Yerry Mina, Kolumbija i Barcelona

Ovaj branič čini se ostavit će razočaravajući trag šestomjesečne karijere u Barceloni iza sebe. Kolumbijac je na Camp Nou stigao u siječnju no već ima izlaz, a dolazak Clement Lengleta iz Seville još ga je više približio vratima. Barcelona je bila zadovoljna što je postigao gol u sve tri utakmice na prvenstvu u kojima je igrao. Sada se nadaju kako će zaraditi značajan profit na igraču koji je bio dio početnog sastava na samo četiri ligaške utakmice ove sezone. 

Raphael Varane na finalnoj utakmici Hrvatska Francuska | Author: Kai Pfaffenbach/REUTERS/PIXSELL Kai Pfaffenbach/REUTERS/PIXSELL

Raphael Varane, Francuska i Real Madrid

Četiri puta osvajač Lige prvaka i sada svjetski prvak Varane je već jako puno nogometnih snova ostvario sa samo 25 godina. No problemi s ozljedama doveli su ga do toga da je bio u početnoj postavi na 27 utakmica prošle sezone. Njegove izvedbe na prvenstvu možda su od njega napravili i najskupljeg braniča u nogometu. 

Benjamin Pavard, Francuska i Stuttgart

Prije dvije godine Pavard je potpisao za Stuttgart i Europsko prvenstvo 2016. godine gledao u društvu prijatelja. U reprezentaciju je ušao na kraju prošle sezone zbog toga što se Djibril Sidibe ozlijedio i promijenio poziciju. Ovaj je 22-godišnjak na turniru na kojem su osvojili naslov prvak, odigrao ulogu pivota i postigao nevjerojatan gol, po mnogima najbolji na turniru u utakmici za pamćenje s Argentinom. Tada je privukao i veliki interes. Bayer Munchen nadao se kako će rezervirati njegove usluge sljedećeg ljeta aktivacijom klauzule puštanja koja bi tek trebala postati aktivna. No Stuttgart bi možda sredstva želio povući ranije i zaraditi puno veći iznos od 30 milijuna funti koliko bi dobili sljedeće godine. 

Šime Vrsaljko, Hrvatska i Atletico Madrid

Iako se nije uspio 'smjestiti' na poziciji desnog braniča u Atletico Madridu, Vrsaljku neće nedostajati 'prosaca' ako klub odluči na brzinu zaraditi na njegovoj prodaji. Probudio je svog unutarnjeg Darija Srnu tijekom prvenstva i ponudio jako dobru igru. Njegova izdržljivost i radišnost bila je izvrsna, posebno u utakmici protiv Engleske

Finale Svjetskog prvenstva Hrvatska Francuska | Author: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL

Domagoj Vida, Hrvatska i Bešiktaš

Vida je u turski Bešiktaš stigao u siječnju. Ovaj 29-godišnjak trudio se održati mjesto u početnom postavu pa će vjerojatno klub htjeti iskoristiti ovaj vrhunac njegove vrijednosti, iako su već rekli zbogom Dušku Toliću. Liverpool je navodno zainteresiran u angažiranje obrambenog partnera Dejana Lovrena za oko 20 milijuna funti, no Bešiktaš bi mogao tražiti i više. 

Ivan Perišić, Hrvatska i Inter 

Ivan Perišić | Author: Darren Staples/REUTERS/PIXSELL Darren Staples/REUTERS/PIXSELL

Njegova dobra igra u Rusiji nije nikakvo iznenađenje. No njegov utjecaj u hrvatskoj reprezentaciji sigurno je povećao vrijednost ovog krilnog veznog. Ovaj 29-godišnjak bio je ključni igrač Intera od kad je stigao u klub prije tri godine i razvio odlično razumijevanja sa zvijezdom napadačem Mauro Icardi te direktno utjecao na 52 ligaška gola tijekom protekle tri sezone.

Obnovljeni interes Manchester Uniteda ovog ljeta nije samo posljedica onoga što je pokazao u Rusiji, već i igre u Interu koji bi mogao dobiti povećanu naknadu ako se odluči za prodaju. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.