Life
38407 prikaza

Radnice u rudniku: "Skidaju nas, ponašaju se kao Gestapo..."

Smaragdna ruda
1/4
Thinkstock
Radnice otkrile ponižavajuće uvjete u kojima rade gdje ih redovito odvode u posebnu sobu gdje se moraju skinuti

Uralsko gorje poznato je po bogatim rudnim nalazištima, ali manje je poznato kako je raditi na preradi dragog i poludrago kamenja u bespućima ruskih planina.

Radnice zaposlene na preradi smaragda na Uralu kažu da su podvrgnute novom režimu pretraga nakon izlaska s posla, ali i tijekom radnog vremena. Tvrde da osiguranje nasumično traži od njih da skinu svu odjeću i da im prijete još strožim kontrolama. Kako prenosi Siberian Times, radnice su se obratile medijima nakon što su im prijetili pregledima u ginekološkim stolcima ako nastave prigovarati zbog sadašnjih pregleda.

Smaragdna ruda | Author: Wikipedia Wikipedia

"Najgora nam je selektivna gola provjera. To znači da bilo koju od nas mogu usred radnog dana odvesti u sobu gdje će je pregledavati potpuno golu", rekle su radnice u zajedničkoj izjavi. Preglede vrše u hladnoj sobi s betonskim podom i polomljenim prozorskim staklima. Žene se tamo moraju potpuno skinuti i zatim osiguranje provjerava svaki milimetar njihovog tijela.

Ginekološki stolac

Radnici oba spola prolaze provjere, ali žene tvrde da im posebnu neugodu stvara ispitivanje muških kolega. "Zaposleni u osiguranju često imaju prljave aluzije o tome gdje možda skrivamo dragulje. Tvrde da ćemo poslije Nove godine prolaziti i sigurnosne provjere na ginekološkom stolcu", rekle su radnice.

Smaragdna ruda | Author: Wikipedia Wikipedia

Dalje navode i da je jedna kolegica završila na hitnoj zbog poniženja tijekom provjere. Najteže prolaze zaposlene u sobi za sortiranje gdje rade samo žene. Svi dijelovi pogona za preradu rude pod nadzorom su kamera, a svi radnici nose posebne uniforme bez džepova kako bi se spriječila krađa dragulja. 

Muškarci ipak nešto bolje prođu, ali i oni su povremeno izloženi "golim provjerama". 

Neki su pristojni

Radnice ipak napominju da nisu svi iz osiguranja tako bezobzirni. "Neki s nama pristojno razgovaraju i odnose se s poštovanjem. Neki se ponašaju kao da su Gestapo, kao da imaju za cilj po čitav dan ponižavati jednu osobu", kažu radnice.

Osim ponižavanja tijekom provjera, radnice opisuju i promjene u poslu. "Zabranjeno nam je dulje od 10 minuta ostati u WC-u. Dulji ostanak je povreda radne obveze i osiguranje nas vodi na ispitivanje. Često nas pitaju o dosta intimnim stvarima. Žene imaju brojne razloge zašto su dulje od 10 minuta u zahodu", pišu radnice.

Stav uprave je dijametralno suprotan. "Provjere su iste za sve. Čak i direktor ih prolazi nakon spuštanja u rudnik. Provjere se vrše već deset godina, ali prijašnje osiguranje je surađivalo s radnicima na krađi smaragda", kažu iz rudnika. 

Novo osiguranje došlo je s novim šefom rudnika, ranije ove godine. I otad su mjere sigurnosti značajno pooštrene: "Zaposlili smo pravo osiguranje da zaustavimo krađe dragulja".

Jedan službenik u rudniku ustvrdio je da se nitko do sad nije žalio zbog takvog osiguranja osim triju radnica iz jedne smjene s kojima su već ranije imali problema. "Nekoliko puta su kršile pravila o sigurnosti, a morali smo ih voditi u sobu za provjere nakon što smo ih uhvatili u pokušaju krađe dragulja", rekao je taj izvor iz rudnika. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.