Top News
715 prikaza

Prodaju gradsku vijećnicu jer nemaju za socijalna davanja

Facebook
Rusku ekonomiju teško su pogodile zapadne sankcije nakon aneksije krima

"Ma ne bih je prodao za državu", govorio je legendardni Nele Karajlić u skeču Nadrealista dok je jednom američkom turistu pokušavao prodati sarajevsku Vijećnicu krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Ovih dana na drugom kraju Europe, u ruskoj enklavi Kalinjingrad, odigrava se slična scena.

Ovoga puta, uloge i ulozi su puno ozbiljniji.

Aleksej Zalivacki, gradonačelnik priobalnog grada Jantarni, javno je oglasio prodaju gradske vijećnice u koju svaki dan dolazi. "Ne mogu i ne želim smanjiti socijalna davanja", napisao je gradonačelnik na Facebooku.

Teška ekonomska situacija

Planira staviti gradsku vijećnicu na dražbu i tako financirati socijalne programe grada s oko 5.000 stanovnika. "Nije šala. Stvarno je lijepa zgrada u samom centru grada. Pozivamo samo ozbiljne ponuđače", napisao je Zalivacki. 

Kalinjnigrad je donedavno uživao u brojnim povlasticama zbog jedinstvenog zemljopisnog položaja. Okruženi zemljama članicama EU, mnogi su se nadali da će upravo njihov grad biti odskočna daska za bolju gospodarsku suradnju EU i Rusije. Međutim, nakon zahlađenja odnosa koji su dosegli dno nakon ruske aneksije Krima, entuzijazma je nestalo, a i posebnih odnosa enklave i EU.

Ovog travnja posebne ekonomske privilegije Kalinjingrada su istekle. Prethodno desetljeće su mogli trgovati sa susjedima iz Europske unije i to bez carine, ali usred sankcija su i ekonomske privilegije istekle. 

Predvidiva katastrofa

Njihov završetak je bio potpuno predvidiva katastrofa. Kako je upozoravao Sergej Suhanin: "Najmanje 785 lokalnih tvrtki koje zapošljavaju 24% radne snage će iskusiti negativne posljedice".

Jantarni je tek jedan od gradova u regiji koji osjećaju negativne posljedice zapadnih sankcija. Ruski mediji su napokon obratili više pažnje na napaćenu regije, piše ugledni Foreign Policy, ali zapadne vođe imaju neke potpuno druge brige što se tiče Kalinjingrada.

Brinu se da će regija postati isturena vojna baza Kremlja kako bi Vladimir Putin mogao podizati tenzije s Europskom unijom i NATO-om. Nedavno je ruska vojska postavila raketne sustave Iskander koje mogu naoružati nuklearnim bojevim glavama. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.