Life
2808 prikaza

Ravnozemljaši idu krstariti - što kad dođu na kraj svijeta?

Ravnozemljaši idu na krstarenje
Screenshot
Način na koji oni prikazuju Zemlju jest da je ona veliki polegnuti disk, na čijim su rubovima ledene barijere, Antarktika

Skupina ljudi koja vjeruje kako je Zemlja ravna ploča najavili su svoju "najveću i najhrabriju avanturu do sada": Ravnozemljaško krstarenje 2020. godine.

Krstarenje organizira Flat Earth International Conference (FEIC), i garantira zabavu. Ravnozemljaši, koji među svoje redove ubrajaju repera B.o.B.-ja i televizijsku ličnost Tilu Tequilu, uživati će u restoranima, bazenima i svemu što luksuzno krstarenje nudi.

Ima samo jedan problem koji bi, možda, mogao moriti sve koji vjeruju u ravnu Zemlju, a to je da je navigacijski sustav broda na kojem će obitavati baždaren kako bi plovio zemljom koja nije ravna, što bi moglo poljuljati njihova uvjerenja.

"Plovidba je bazirana na principima okrugle (tj. sferične) Zemlje", kaže Hank Keijer, nekadašnji kapetan krstarice koji je proveo 23 godine ploveći.

Šuplja Zemlja Šuplja Zemlja Life Zaboravite teorije o ravnoj Zemlji: Postoji još luđa priča

"Nautičke karte dizajnirane su prema jednom pravilu, a to je to da je Zemlja okrugla", kaže.

Keijer, koji sad radi kao forenzički stručnjak za Robson Forensic, kaže da je postojanje GPS-a dokaz sam po sebi da je Zemlja sfera, a ne ravna ploča. GPS se oslanja na 24 osnovna satelita koji su u orbiti Zemlje, a služe kako bi dali informacije o poziciji i navigaciji.

"Razlog zašto nam treba 24 satelita je upravo radi zaobljenosti Zemlje", kaže Keijer za Guardian.

Minimum od tri satelita je potreban da se ustanovi pozicija, ali s obzirom na to i da netko na drugoj strani planete želi znati svoju poziciju, treba nam više satelita.

Da je zemlja ravna, tri bi satelita bila sasvim dovoljna da svima pruže potrebne informacije.

Iako unutar ravnozemljaškog društva postoje različite podteorije, glavna je ta da je Zemlja - ravna. FEIC tvrdi kako su "nakon iscrpnih istraživanja, analize i eksperimenata sa sigurnošću zaključili kako Zemlja nije sfera".

Način na koji oni prikazuju Zemlju jest da je ona veliki polegnuti disk, na čijim su rubovima ledene barijere, Antarktika.

Konferencija vjernika uvjerenih u "ravno Zemlju" Fundamentalisti Life Skup ravnozemljaša: 'Okrugla Zemlja je laž Sotone'

The Flat Earth Society, koji nema veze s FEIC-om, kaže kako su se "svemirske agencije svijeta ujedinile kako bi lažirale svemirska putovanja i odlazak u orbitu, pa onda i sve fotografije Zemlje iz svemira".

Tvrde kako je to započelo u doba Hladnog rata.

"SSSR i SAD bili su opsjednuti odlaskom u svemir pa su izmišljali i lagali o svojim uspjesima kako bi jedno drugo 'pratili' u postignućima", kažu iz te organizacije.

FEIC nije odgovorio na dodatna pitanja o krstarenju. Organizacija može pokušati zaposliti isključivo osoblje koje dijeli njihove stavove, te smatra da je Zemlja ravna, no Keijer misli da je to nemoguće.

"Preplovio sam milje i milje, i nikada nisam sreo kapetana koji misli da je Zemlja ravna", kaže.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 19:46 11.Siječanj 2019.

    budalaši