Life
8840 prikaza

Razotkrivene najčešće teorije zavjera napada 11. rujna

Svjetski trgovački centar u dimu
flickr
Niz teorija zavjera glavne 'krivce' za napade vidi u vladi, a svoje tvrdnje pokušavaju obraniti i dalje

Godinama nakon tragičnog bombaškog napada 11. rujna 2001. godine u kojem poginulo gotovo 3000 ljudi, niz teorija pokušava odgovorit na pitanje što se točno toga dana dogodilo. Neke od njih reći će kako je napad i rušenje 'blizanaca' bio posao koji je planiran iznutra, a teorije idu toliko daleko da će reći kako je u tom napadu svoje prste imala i vlada. 

17 godina nakon tog bombaškog napada i rušenja nebodera World Trade centra neke ideje i otkrića iznenađuju i stručnjake. Ranije studije pokazale su kako je strukturu nebodera uništila snažna vatra ali i oštećenja uzrokovana avionima koji su se u njih zabili. Ta otkrića nisu pokolebala razne teorije zavjera, koje tvrde kako su neboderi bili napunjeni eksplozivom iznutra i uništeni serijom kontroliranih eksplozija.

Popular Mechanics ovom temom bavio se već ranije, a mi vam predstavljamo neke od najčešćih mitova koji kruže internetom. 

Masovna uništenja i šteta

Tvrdnje: S obzirom kako je jedan avion pogodio razinu nebodera od 94 do 98 kata, a drugi dio od 78 do 84 kata, s ukupno 110 katova, mnogi smatraju kako nije moguće da oštećenja u tolikoj mjeri obuhvate i 80-ak katova ispod. Zato će teoretičari zavjera tvrditi kako su ostali katovi bili napunjeni eksplozivom koji je eksplodirao u trenutku kada su se zabili avioni. 

Napad na New York 11. rujna 2001. | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube

Činjenica: Velika studija izrađena 2005. godine koju je proveo National Institute of Standards and Technology (NIST) pokazala je kako su krhotine presjekle komunalnu osovinu jezgre sjevernog nebodera i tako zapravo stvorile neku vrstu cjevovoda za gorivo zrakoplova koje se zapalilo i uništilo cijelu zgradu. Njegov put kroz otvor za dizala bilo je nemoguće zaustaviti pa je na takav način moglo uništiti cijelu zgradu.

"Otopljeni" čelik

Tvrdnja: Stranica AttackOnAmerica.net. tvrdi kako tako uzrokovana vatra ne može biti dovoljna da rastopi čelik.

Činjenica: Gorivo iz zrakoplova gori između 420 i 800 stupnjeva Celzijusa, što ipak nije dovoljno da bi se otpio čelik, koji tu fazu dostiže na oko 1500 stupnjeva. No stručnjaci će reći kako za urušavanje tornjeva nije bilo potrebno otopiti čelik, već samo utjecati na njegovu strukturu, i oslabiti ju, što se odgađa i pri puno manjoj temperaturi na oko 500 stupnjeva. Dodaju kako nije samo gorivo bilo razlog požara, već i ostali materijal u zgradi, poput tepiha, zastora, namještaja i papira, koji su zapravo bili pogodno tlo za širenje velike vatrene erupcije. 

Svjetski trgovački centar u dimu Teroristički napad Top News Pakleni tornjevi: I Hrvati su ginuli u užasu požara

Prašina

Tvrdnje: Prilikom napada, i u njemu izazvanih oštećenja i urušavanja, dijelovi nebodera i okolice bili su prikriveni velikim oblakom prašine, za koju će teoretičari zavjera reći kako nije moguće da nastane samo urušavanjem, već od eksplozija, sličnima onima u kojima se planirano ruše zgrade. 

Činjenica: Stručnjaci objašnjavaju kako domino efekt urušavanja kata po kat, kojeg nazivaju "slaganje palačinki", ne zahtjeva nikakvu eksploziju. Kao i većina ostalih zgrada tako su i ti neboderi sadržavali veliku količinu zraka. Kada su se urušeni katovi počeli 'slagati' jedan po drugome izbacili su ogromnu količinu energije, pa tako i ogromne količine betonske prašine kroz prozore, tj. bilo kakve otvore. 

Seizmička previranja

Tvrdnja: Mjerenja seizmografa sa Sveučilišta Columbia Lamont-Doherty Earth Observatory u Palisadesu pokazala su kako su najveći udari zabilježeni na početku urušavanja, prije nego su goleme strukture dotakle tlo. Alex Jones, jedan od najpoznatijih teoretičara zavjera, sada isključen i zabranjen na društvenim mrežama tvrdi kako je to čvrst dokaz da su tornjeve srušile masivne eksplozije. 

Svjetski trgovački centar u dimu | Author: flickr flickr

Činjenica: Znanstvenici naglašavaju kako ne postoji znanstvena baza za zaključak da su nebodere srušile eksplozije, a takvo tumačenje seizmičkih podataka nazivaju "kategorički netočnim i izvučenim iz konteksta". 

Rušenje WTC 7

Tvrdnja: Sedam sati nakon urušavanja 'blizanaca' srušio se i neboder WTC 7 sa 47 katova. Stranica 911review.org navodi tvrdnju kako "video snimke pokazuju da do tog urušavanja nije došlo nakon požara već da je riječ o kontroliranom rušenju".

Zgrada je to koju je zahvatio požar nakon krhotina koje su padale sa obližnjih 'blizanaca', a urušila se nakon požara koji je bjesnio satima. 

Christine Lee Hansen, najmlađa žrtva 11. rujna Ne zacjeljuje Life Teroristi su je ubili, a imala je samo dvije godine

Činjenica: Mnogi teoretičari zavjera ukazuju na preliminarno izvješće iz 2002. godine koje je zaključili kako je oštećenje na WTC 7 prije urušavanja bilo manje. No nakon godina istraživanja i niza prikupljenih dokaza istraživanje NIST-a pokazuje kako su krhotine puno više oštetite neboder nego što se u početku mislilo. 

"Trećinu vanjske površine zgrade od središta do dna, gotovo 10 katova, i oko 25 posto u dubinu, zahvatile su krhotine", reći će vođa istraživačkog tima iz NIST-a Shyam Sunder.

Smatraju kako je kombinacija intenzivnog požara i niza strukturalnog oštećenja zgrade potaknula njezino urušavanje, i da je to primjer "progresivnog urušavanja", procesa u kojem rušenje dijelova strukture automatski uzrokuje naprezanje koje dovodi od urušavanja cijele zgrade. Tome je pomogla i kako će reći, neobična struktura i dizajn zgrade pa je poput domino efekta, oštećenje jednog dijela, jednog kata, dovelo do vertikalne progresije urušavanja čitave strukture.

Još se dva faktora koja su mogla doprinijeti ovom urušavanju istražuju a to su nosači na petom i sedmom katu i požara koji je gorio sedam sati. Zbog nemogućnosti vatrogasaca da reagiraju, požar potaknut i nizom spremnika goriva kojeg su mnogi stanari koristili za napajanje generatora za slučaj nužde, uništio je zgradu. 

Upravo ti faktori zajedno bili su dovoljni da pokrenu urušavanje koje se poput domino efekta nije moglo zaustaviti. 

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nikola Perić
    Neron 16:20 13.Rujan 2018.

    CIA zna,zamolite ju da vam objasni.

  • kretino 07:44 12.Rujan 2018.

    Meni je veća tajna kako se isto savršeno urušila zgrada koju nisu pogodili avioni.