Life
298 prikaza

Red Blend: Tri Degrassijeva vina su među četiri zlatna

1/3
Ivo Kozarčanin/Express
Sa svih strana Hrvatske, od Iloka do Savudrije pa na jug do Konavala, stiglo je 57 crnih mješavina na Red Blend, ocjenjivanje projekta iVino.I mlada i stara vina iskazala su se na‘smotri’ naših crnjaka od više sorata

Godine nisu važne, pokazalo je pozivno ocjenjivanje vina Red Blend, dosad najveća smotra hrvatskih mješavina crnih sorata. Najbolje je vino bilo gotovo najstarije, iz berbe 2007., i samo je jedan veteran imao godinu više. No među četiri zlatna, dakle najbolje ocijenjena vina, bio je i crnjak iz 2018. Trogodišnje vino tog tipa u boci je poput 18-godišnjaka, dakle na pragu odraslog, a pokazalo se poput talentiranog mladog nogometaša: uvijek spremno za “bicikl” ili guranje lopte nekome kroz noge, ali i za najteže utakmice, poput ove, na kojoj je podijelilo treće mjesto.
Ako već godine nisu, brojevi su važni. To je pokazao Moreno Degrassi, veliki vinar iz malog mjesta Bašanija pokraj Savudrije. Poslao je na Red Blend četiri vina i tri su zauzela prva tri mjesta.
Terre Bianche Cuvée Rouge Riserva 2007. bilo je najbolje, Terre Bianche Cuvée Rouge 2012. drugo, a Terre Bianche Cuvée Rouge 2009. podijelilo je treće mjesto sa “zlatnikom” iz Zagorja: vinom Karizma 2018. vinarije Petrač s Hršak Brega pokraj Krapinskih Toplica.

 | Author: Ivo Kozarčanin/Express Ivo Kozarčanin/Express

Srebrna vina Red Blenda su Goldberg Red 2019. Vina Belje iz Kneževih Vinograda u Baranji, Korlat Supreme 2013. iz okolice Benkovca, Boškinac Cuvée 2016. iz Novalje na Pagu, četvrto Degrassijevo vino Terre Bianche Cuvee Rouge Riserva 2013. te Kurykta Reserva 2018. Antona Katunara s Krka.
Katunarovo vino Kurykta Supele 2017. predvodi listu brončanih mješavina, na kojoj su i Festigia LV 2015. Vina Laguna iz Poreča, Galić Crno 9 berbe 2016. iz Kutjeva, Clemente crni 2016. Ivana Damjanića iz Poreča te K7, vino od sedam sorata iz berbe 2019. Vlade Krauthakera iz Kutjeva.
Na Red Blend je stiglo 57 uzoraka iz svih dijelova Hrvatske. Ocjenjivačka je komisija bila sastavljena od starih mačaka, koji su odigrali stotine takvih utakmica u Hrvatskoj i inozemstvu, te mlađih lavova, koji su također prošli puno kilometara po vinarijama i/ili velikim ocjenjivanjima. Bili su to enolozi Franjo Francem i Slaven Jeličić, sommelieri Darko Lugarić i Silvio Dedić, direktor Međunarodnog festivala vina i gastronomije Vino.com Ivan Dropuljić te novinar i vinski kritičar Željko Suhadolnik. Bila je čast voditi i posluživati takvu komisiju, pri čemu je puno pomogla i vrijedna ekipa zagrebačke Esplanade, koja je čuvala vina i pripremila ih za ocjenjivanje pa poslije njega sve sudionike okrijepila finim ručkom.

 | Author: Ivo Kozarčanin/Express Ivo Kozarčanin/Express


- Vidjeli smo raznolike kombinacije autohtonih i internacionalnih sorata u hrvatskim crvenim blendovima, a čak i kad su sorte iste ili slične, stilovi vina variraju od proizvođača do proizvođača. Svako vino ima povijest i odraz je terroira, odnosno klime, tla i vinara. Imamo vrlo kvalitetne mješavine crnih sorata, što je i dokaz da su domaći vinari itekako ovladali suvremenim enološkim postupcima – rekla je Ana Rogač, suosnivačica projekta iVino.
Sva vina pristigla na Red Blend bila su vrlo dobra ili odlična, a u poplavi ocjenjivanja na kojima se bodovi bliže maksimalnom broju 100, ovi su ocjenjivači odabrali stroži kriterij. Zato se objavljuje samo redoslijed vina, a koliko je koje osvojilo bodova, znaju, naravno, vinari.
Projekt iVino osnovan je zbog promidžbe hrvatskih vina. Počeo je velikim ocjenjivanjem ružičastih vina Drink Pink u lipnju, a u studenom predstoji natjecanje hrvatskih pjenušaca. Najbolja će vina biti predstavljena na Festivalu Vino.com u Esplanadi 26. i 27. studenog, kad će i vinari čije su djelo dobiti zaslužena priznanja.

 | Author: Ivo Kozarčanin/Express Ivo Kozarčanin/Express

Puna je čaša fino začinjenih ribiza i šljiva

Napunio je 14 godina crnjak Terre Bianche Cuvée Rouge Riserva 2007. Morena Degrassija iz mjesta Bašanija pokraj Savudrije. Nije to malo za vino, štoviše malo je vina koja izdrže toliko, a ovaj klasični bordoški miks merlota, cabernet sauvignona i cabernet franca najbolji je bio od 57 mješavina crnih sorata. Prepuna je aroma zrelog voća, poput šljiva i crnog ribiza, i fino pikantna, kao da je začinjena mrvicama najboljeg papra. Cijena? Na upit. Možda koju bocu mogu i žele ustupiti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.