Life
36187 prikaza

Rijedak fenomen: Beba rođena trudna - trebala carski rez

Majka i dijete
Thinkstock
Fetus in fetu je ekstremno rijedak medicinski fenomen koji se događa kad jedan embrij apsorbira svog vlastitog brata/sestru u svoju maternicu

Kad je ultrazvuk pokazao da se u Monici Vegi nalaze dvije pupčane vrpce dok je bila sedam mjeseci trudna, pomislila je kako će možda roditi blizance - a ne jedno dijete. No, jedno je njeno nerođeno dijete zapravo apsorbirao drugi fetus.

Stanje kolumbijske žene u trudnoći, poznato kao "plod u plodu" (fetus in fetu), izuzetno je rijetko. Prema izvještaju Nacionalnog instituta za zdravstvo iz 2010. godine, taj se medicinski fenomen javlja kod jednog na svakih 50 tisuća rođenih.

Nažalost, u Veginom slučaju to stanje nije zahtijevalo samo hitni carski rez za nju, već i za njenu bebu koju je nazvala Itzmara. Djevojčica je podvrgnuta carskom rezu kad je bila stara samo jedan dan, piše ATI.

Parazitski blizanac

U ovom slučaju, prema Mamás Latinasu, samo je jedna pupčana vrpca spojena na normalan način - između Itzmare i njene majke. U međuvremenu, druga je vrpca povezivala Itzmaru s mrtvim fetusom, koji je u njoj i dalje rastao kao "parazitski blizanac."

Unatoč nedostatku srca i mozga, mrtvi fetus je i dalje rastao opasnom brzinom. Njegova veličina riskirala je oštećenje unutarnjih  organa zdrave bebe. To je značilo da su hitne operacije bile nužne kako bi se spasilo i zdravo dijete i njezina majka. Nije bilo vremena za gubljenje.

Beba u inkubatoru Šok i očaj Life "Rodila sam bebu koja nije niti jednom udahnula"

U medicinskim časopisima zabilježeno je manje od 200 slučajeva "fetus in fetu", a unatoč tragediji gubitka jednog djeteta prije nego što je ono dobilo priliku za život, Vegin scenarij je zapravo bio jedan od najsretnijih slučajeva.

Ako se to komplicirano stanje ne dijagnosticira, posljedice mogu biti fatalne, pokazalo je izvješće British Medical Journala. U njemu je opisan slučaj 17-godišnje Indijke koja je pet godina ignorirala rastuću kvržicu u svom abdomenu prije nego je konačno potražila pomoć.

Za mladu tinejdžerku ta je kvrga jednostavno uzrokovala bol u želucu i utjecala na njezine prehrambene navike. Međutim, nakon što su liječnici proveli temeljite testove, ustanovili su da ta kvrga sadrži "više zuba", zajedno s "dlakama, zrelim kostima i drugim dijelovima tijela."

Djevojčica nije imala pojma da živi sa svojim mrtvim, parazitskim blizancem gotovo dva desetljeća nakon što ga je apsorbirala u maternici. Srećom, liječnici su uspjeli ukloniti masu, što je dovelo do njenog potpunog oporavka.

Majka i beba nakon poroda RIJETKA POSLJEDICA Life Moja žena je izgubila pamćenje na porodu - i nije se vratilo

- Jako sam se brinula, a srećom nakon operacije se osjećam dobro i bezbrižno. Trbuh mi je napokon ravan, a i moji roditelji su sada mirni. Zahvaljujem svim liječnicima - rekla je anonimna djevojčica.

Carski rez na bebi

Slučaj Vege je nažalost bio daleko ozbiljniji i opasniji. Srećom, imala je pomoć dr. Miguela Parra-Saavedra - profesionalca koji se nosio s visokorizičnim trudnoćama. On je zaprimio Vegu zbog poroda carskim rezom, no najnevjerojatniji dio cijelog postupka dogodio se samo 24 sata nakon što je Vega dočekala svoju djevojčicu na svijetu. Morali su je predati kirurzima kako bi obavili carski rez.

Srećom, operacija je uspješno prošla, a očekuje se da dijete neće imati nikakvih dodatnih komplikacija. Da majka i kćer nisu bile podvrgnute tim hitnim operacijama, ova priča vjerojatno ne bi imala tako sretan završetak.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 17:43 27.Studeni 2019.

    vrlo često jedan fetus "pojede" drugi