Life
4851 prikaza

Država u kojoj je zabranjeno znati spol djeteta prije rođenja

Trudnoća
Getty images
Zbog rigoroznog zakona roditelji švercaju krv u susjednu zemlju na testiranje, ali ih na granici često uhvate

Carinici su zaustavili sredovječnu ženu na granici zbog njenog neobičnog hoda i držanja. Nakon detaljnog pretresa, u grudnjaku su joj pronašli bočice s uzorcima krvi, objavili su u službenom priopćenju. Putnica je prelazila inspekcijsku salu Futian, granicu koja dijeli kineski grad Shenzen od Hong Konga.

Četiri dana kasnije, presreli su drugu ženu koja je nosila prekrcan ruksak. Ponovno, pronašli su uzorke krvi trudnica u njemu - čak 203 njih. Svaki je od uzoraka bio zamotan u plastičnu vrećicu, a zbog vrućine tog srpanjskog dana 2017., krv je počela propadati.

Vlasti Hong Konga kažu kako su te žene bile "mule" koje su priznale da im je plaćeno od 100 do 300 RMB-a (renminbija), što je od 12 do 40 eura, piše CNN

Majka i beba nakon poroda RIJETKA POSLJEDICA Life Moja žena je izgubila pamćenje na porodu - i nije se vratilo

U veljači 2019. u luci Luohu, još jednoj ulaznoj točki u Hong Kong, uhvaćena je 12-godišnja djevojčica sa 142 uzorka krvi u ruksaku.

"Prekogranični učenici u osnovi ne nose ništa osim knjiga i užine, pa nam je bilo neobično što je ruksak tako pun, a nakon skeniranja smo shvatili o čemu je riječ", rekao je zaposlenik luke za People Daily.

Krijumčarenje krvi s kopna u Hong Kong očito je razgranata aktivnost, a vlasti kažu kako se naglo povećalo u posljednje tri godine. Naime, na kontinentu je zabranjeno rodno testiranje, dok se u Hong Kongu može analizirati fetalni DNK, koji roditeljima omogućuju da nedvojbeno saznaju spol djeteta.

Unatoč djelomičnom ukidanju politike jednog djeteta 2015., brojni kineski parovi i dalje biraju imati samo jedno dijete, a kada to žele - žele dječake.

Politika jednog djeteta

Kineska politika jednog djeteta započela je 1979. godine s ciljem smanjenja nataliteta i kontrole rasta stanovništva, a to je rezultat pritiska zapadnih država, jer su smatrali da njihovo rastuće stanovništvo predstavlja prijetnju miru i svjetskim ekonomskim resursima. 

Bračni parovi u kineskim gradovima smjeli su imati samo jedno dijete, dok su na selu smjeli imati jedno ili dvoje, ako je prvo dijete djevojčica. Politika se nije odnosila na Tibet, Hong Kong i Makao.

Masakr na trgu Tiananmen Da se ne zaboravi Life Šutila je 30 godina: Kako me Partija natjerala na masakr

Politika jednog djeteta u Kini ukinuta je 29. listopada 2015. godine. Procjenjuje se da je politika jednog djeteta spriječila rođenje 400 milijuna ljudi. 

Kineske vlasti i dalje planiraju djelomično provoditi natalitetne politike, jer smatraju da bračni parovi žele imati previše djece, a sada je dopušteno imati njih dvoje. 

Krv skrivena u plišanim životinjama

Očajni da saznaju hoće li dobiti dječaka ili djevojčicu, kineski se roditelji obraćaju posrednicima koji nude poslati uzorak krvi preko granice u Hong Kong kako bi ga testirali. Deseci agencija nude ovu uslugu na Weibo-u, kineskom web mjestu za mikrobiologiju sličnom Twitteru.

Predstavnik prodaje jedne takve tvrtke rekao je za CNN da "žene mogu početi testirati kada su trudne u 6 do 7 tjedana."

Agencija, kojoj je CNN pristupio  traži samo ultrazvuk koji dokazuje da je trudnoća dostigla odgovarajuću fazu i uzorak krvi. "Žena može otići u bolnicu ili zamoliti medicinsku sestru da joj dođe kući uzeti joj krv", rekao je predstavnik.

Krv FENOMEN Life Zlatna krvna grupa - ima je samo 43 ljudi na svijetu!

Trudnica se potiče da bočicu sakriju unutar plišane životinje ili unutar kutija s grickalicama, kako bi se izbjeglo otkrivanje, "i pošaljite je ravno u Hong Kong koristeći poštansku uslugu. Više ne zapošljavamo ručne kurire, previše je rizično, budući da je vlada nedavno uništila naše aktivnosti" dodao je agent.

Tvrtka koja ima preko 380.000 sljedbenika na Weibu, za svoje usluge naplaćuje 3500 RMB (oko 410 eura), a test traje oko tjedan dana. Provodi ga laboratorij sa sjedištem u zabačenom dijelu Hong Konga, rekao je agent, kojem je CNN razgovarao putem WeChat poruka.

Farmakološki laboratorij | Author: pxhere pxhere

Kineski zakon o planiranju stanovništva i obitelji zabranio je rodno testiranje 2002. godine kako bi se spriječilo povećanje neravnoteže između broja muškaraca i žena u zemlji - na kraju 2017. u Kini je bilo 1,4 milijarde stanovnika, a muškaraca je bilo čak 32,7 milijuna više.

Slanje uzoraka krvi preko granice je nezakonito, jer je kineska Nacionalna komisija za planiranje zdravlja i obitelji izdala obavijest 2017. godine kojom zabranjuje izvoz ljudske krvi. Ipak, Hong Kong dopušta uvoz uzoraka krvi, pod uvjetom da se ne sumnja da sadrže zarazne agense.

"Žmire" na prekršaje

U Hong Kongu laboratoriji smiju obavljati testove samo ako im je uzorak krvi poslao registrirani liječnik, prema kodeksu tehnologa Medicinskog laboratorija. Ali mnogi laboratoriji odluče to ignorirati, rekao je Kwok Ka-Ki, član hongkonškog parlamenta, koji je ujedno i urolog.

Abortusi u Rumunjskoj u doba Čaušeskua Trumpov svijet Top News Države bez abortusa: U krvi umiru po podrumima

Vlada preferira držati oči napola zatvorenima zbog straha od povrede industrije laboratorija u Hong Kongu, što je veliki posao."
Do sada niti jedna istraga koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja nije dovela do kaznenog gonjenja, izjavio je glasnogovornik koji je naveo nedostatak "dovoljnih dokaza".

Dodaje da bilo kakve pritužbe na hongkonške medicinske laboratorije rješava Odbor za tehnološke medicinske laboratorije, njihovo statutarno tijelo.

Izumili napredne testove

U Hong Kongu je napredna industrija testiranja spola omogućena analizom krvi nazvanom neinvazivno prenatalno testiranje (NIPT), čiji su izumitelji. 

Dok su trudnice prethodno morale čekati 4 do 5 mjeseci kako bi saznale spol svog djeteta, s NIPT-om to mogu znati već u 10 tjedana, rekao je Tom Shakespeare, britanski sociolog koji je bio autor studija o etici NIPT-a.

To ima snažne implikacije na pobačaj, jer je prekid trudnoće znatno jednostavniji u ranim fazama trudnoće.

NIPT je rezultat rada profesora kemijske patologije Denisa Loa, koji je prvo počeo tražiti alternativu za uzorkovanje amniocenteze i korionskog vilusa, dvije invazivne metode koje se obično koriste za testiranje kromosomskih abnormalnosti u ploda, još kao student medicine na sveučilištu Oxford krajem 1980-ih.

Pripadnica muslimanskog naroda Ujguri GENOCID U KINI Life Kampovi užasa: Žene prvo siluju, pa tjeraju na abortus

Tada se vjerovalo kako su da su sustavi krvotoka majke i djeteta odvojeni, no Lo se zapitao - što ako fetalni DNK ulazi u krv žene te može biti detektiran. To je 1997. uspio i dokazati, no trebalo mu je dodatnih 10 godina da razvije radni test za kromosomske abnormalnosti.

Uključuje nasumično određivanje milijuna fragmenata DNK u malom uzorku plazme uzetog od majke, a zatim gledanje omjera DNK fragmenata koji potječu iz različitih kromosoma", detaljno opisuje on. Nenormalno visok udio DNK fragmenata iz kromosoma broja 21, 18 ili 13 signalizira prisutnost Downovog, Edwardsovog ili Patau sindroma.

Milijuni testova

Test koji je razvio Lo, čija stopa točnosti iznosi 99 posto, komercijalno je pokrenut u SAD-u od strane kalifornijske tvrtke Sequenom, a uskoro su uslijedili i drugi. Time je potpuno transformirano prenatalno testiranje, čineći ga sigurnijim za bebu i manje invazivnim za majku. Na godinu ga obavi oko 7 milijuna žena diljem svijeta.

Testiranje krvi | Author: Getty images Getty images

Kineskinje se odlučuju imati djecu kasnije u životu, ohrabrene svojim sve većim sudjelovanjem u radnoj snazi ​​i djelomičnim ukidanjem politike jednog djeteta, što je dovelo do toga da su mnoge žene u kasnim 30-im i ranim 40-ima imaju drugo dijete.

To povećava njihov rizik da dobiju bebe s urođenim oštećenjima i čini ih posebno osjetljivim na prenatalno genetsko testiranje.

No, dok se u ostatku svijeta koristi prvenstveno za otkrivanje zdravstvenih anomalija, u Kini su ti testovi osobito popularni zbog saznanja o spolu djeteta. I dok test to može otkriti, kineski liječnici moraju odbiti dati te podatke budućim majkama, a to je pokrenulo rast tržišta testiranja spola u Hong Kongu.

Šibenik: Inicijativa 40 dana za život ispred bolnice moli za žene koja dolaze na pobačaj Fundamentalisti Life Opsada vjerskih fanatika: Rade abortuse dok im prijete smrću

Od rujna 2019., hongkonško Ministarstvo zdravstva istražilo je ukupno 53 slučaja vezanih za uvoz uzoraka krvi iz Kine bez dozvole. 

To je samo vrh ledenog brijega, kažu istražitelji, koji vjeruju da svakodnevno postoje deseci slučajeva krijumčarenja krvi.

Posljedice društva s previše muškaraca

Idućih 50 godina svijetu prijeti velik problem manjka punoljetnih žena, ističu demografi, naglašavajući kako je to posebno vidljivo u zemljama kao što su Kina i Indija, gdje roditelji doista biraju spol djeteta te u slučaju neželjenih ishoda često prakticiraju pobačaje.

Francuski demograf Christoph Guilmoto upozorava da će život na zemlji ugroziti agresivne neženje koje će se boriti za svoje mladenke.

Prirodnim se smatra da se na svakih 104 do 106 muškaraca rodi 100 žena. Svako odstupanje od toga može se objasniti samo utjecajem neprirodnih faktora. Neki stručnjaci tvrde da će pomanjkanje žena u određenim zemljama dovesti do situacija u kojem će jedna žena imati više supružnika.

Politologinje Valeri Hudson i Andrea den Boer, pak, smatraju da će azijske države s previše muškaraca predstavljati sigurnosnu prijetnju za zapadne države.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.