Life
2728 prikaza

Sedam istina i mitova o Papi Franji

Papa Franjo
Massimiliano Migliorato/Milestone Media/PIXSELL
Neki su njegovi potezi dočekani s odobravanjem, drugi nisu baš bili najbolje primljeni

Prošlo je nešto više od dvije godine od kada je u Vatikanu pušten bijeli dim, a nadbiskup Buenos Airesa Jorge Bergoglio postao papom Franjom. Prvi čovjek Svete stolice postao je nakon što se papa Benedikt XVI povukao. Papa Franjo je stigao iz Južne Amerike, odgojen je u radničkoj obitelji, a do papinske titule stigao je bez puno pompe. Jedan je od najpopularnijih papa u modernoj povijesti. 

Papa Franjo | Author: IPA/PIXSELL IPA/PIXSELL

Pitanja ekonomske nejednakosti, zaštite okoliša, uključenosti i tolerancije postavio je kao svoje glavne prioritete. Njegova relativno napredna razmišljanja, a koja se ne mogu usporediti s njegovim prethodnicima, znatno su povećala njegovu popularnost među običnim građanima. 

Časopis Time ga je 2013. godine proglasio osobom godine opisujući ga kao 'papu iz naroda', napominjući kako slijedi svoj izbor koji mu omogućuje da u katoličkoj crkvi otvori više prostora za dijalog, koji joj nužno treba. 

No, dok su neki njegovi potezi dočekani s odobravanjem, drugi nisu baš bili najbolje primljeni. Mic je povodom druge godišnjice od kad je Vatikan dobio novog papu napravio listu 'istina i laži' o papi Franji.

Ušao je u rat protiv ekonomskih nejednakosti i siromaštva (istina)

Papa Franjo | Author: IPA/PIXSELL IPA/PIXSELL

Papa Franjo je dugo tvrdio kako je ekonomska nejednakost jedna od stvari koju treba iskorijeniti. 2007. godine u Južnoj Americi rekao je: "Nepravedna podjela dobara i dalje postoji, stvara situaciju društvenog grijeha koja vapi za rajem, a ograničava tolike mogućnosti za puniji život naše braće".
U studenom 2013. godine, kapitalizam je nazvao novom tiranijom i kazao: "U ovom sistemu, koji teži rušenju svega što mu se nađe na putu kako bi povećali svoj profit, sve što je krhko, poput okoliša, je bespomoćno pred interesima tržišta." 

Briga za okoliš (istina)

U 2014. godini uništavanje okoliša nazvao je grijehom. "Kada pogledam u Ameriku, moju domovinu, toliko puno šuma je posječeno i postalo je gola zemlja, koja ne može više dati život. To je naš grijeh, iskorištavamo Zemlju i ne dozvoljavamo joj da nam da ono što ima." .

Usvojio je revolucionarni stav o homoseksualnosti (i ne baš)

Unatoč nekoliko blagonaklonih izjava u vezi gay zajednice, njegovi stavovi nisu baš tako dobri. Istina je da je izjavio kako homoseksualci ne smiju biti diskriminirani, ali je isto tako nedavno dao podršku referendumu u Slovačkoj kojim se istospolnim parovima zabranjuje usvajanje djece. 

Prihvaća žene (zapravo ne)

Papa Franjo | Author: IPA/PIXSELL IPA/PIXSELL

Iako je pred talijanskom zajednicom žena istaknuo da želi učvrstiti položaj žena u društvu, papa Franjo ima povijest ne baš tako dobrog odnosa prema ženama. Ne samo da je izričito kazao kako nijedna žena neće postati biskup za vrijeme njegovog pontifikata, već se i koristi neprimjerenim izrazima. Krajem prošle godine Europu je nazvao "bakom", koja više nije plodna i živahna. Los Angeles Times je podsjetio i da papa ima 77 godina, ali da za sebe očito misli da je koristan društvu, dok za žene njegove dobi ne.

Promiče vjersku toleranciju (istina)

Tijekom svog pontifikata više je puta pozvao na vjersku toleranciju. Tijekom posjeta Turskoj u studenom, pozvao je sljedbenike svih vjeroispovjesti na poštivanje života i slobodu vjere, izvjestio je CNN. "Fanatizam i fundamentalizam kao i iracionalni strah koji stvara nesporazum i diskriminaciju, trebaju se izolirati solidarnim djelovanjem svih vjernika." Papa Franjo čak ima podršku na istoku, gdje ga podržava 25 posto vjernika.

Ima suvremenija stajališta oko abortusa i kontracepcije (nismo još sigurni)

Papa Franjo | Author: IPA/PIXSELL IPA/PIXSELL

Službena politika crkve o kontracepciji je vrlo jasna: "Pogrešno je koristiti kontracepciju kako bi se spriječila trudnoća". Papa Franjo je jednom rekao kao podržava Papu Pavla VI i njegovu poslanicu u kojoj je žestoko izrazio svoj stav protiv kontracepcije. No, s druge strane, nedavno je poručio vjernicima da se prestanu "razmnožavati kao zečevi". Što se pak abortusa tiče, papin stav je tu vrlo jasan. "Užasavam se same pomisli da postoje djeca koja su žrtva abortusa, koja nikada neće ugledati svjetlo dana."

Ne želi vladati do kraja života (istina)

U intervjuu za meksičku televiziju Televisa, papa Franjo je rekao da ne želi zauvijek biti papa. "Imam osjećaj da će moj pontifikat biti kratak, četiri do pet godina, ako ne dvije ili tri. Dvije su već prošle." Za Daily News je pak kazao kako se nada da će jednom moći otići u Rim na pizzu, a da njegova pojava ne izaziva pažnju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.