Life
2989 prikaza

Seinfeldia ili kako nastaje vrhunsko televizijsko djelo

1/5
Jennnifer Keishin Armstrong gotovo detektivski povezuje detalja u uzročno posljedičnu priču i pri tome donosi niz nepoznatih i zanimljivih detalja

Jedna od onih knjiga koju kad se sasvim slučajno uzme u ruke ne ispušta se dok se ne pročita. Osobito oni koji misle da o Seinfeldu sve znaju. Točno, mnogi detalji iz knjige bit će im poznati, u tom slučaju sretno će se lupiti po čelu i reći znao sam, ali, ma koliko znalci bili, tu je bezbroj nepoznatih, a važnih, odnosno potpuno nevažnih detalja. Ali ni to nije prava vrijednost “Seinfeldie”, prava vrijednost jest što svaki od tih značajno/beznačajnih detalja stavlja u kontekst, otkriva mu povijest i povezuje ga u jedinstvenu cjelinu nastanka “serije ni o čemu” koja je promijenila svijet.

 | Author: Rockmark Rockmark

Prvo što se mora reći jest da je sve ili gotovo sve što se u seriji događa uzeto iz stvarnog života, sve su to autori seriji, njihovi prijatelji, prijatelji prijatelja, doživjeli, napravili... Naravno, kroz autorski filter Larryja Davida i Jerryja Seinfelda (i vojske scenarista, ali tek u kasnijim sezonama), to je postalo smiješno, bizarno, urnebesno ili dio opće kulture. Drugo, što je još važnije reći, jest da su Jerry Seinfeld i Larry David (kojega, doduše, u seriji nema, odnosno pojavljuje se tek u epizodnim ulogama, ali je njegov alter ego George Constanza) točno onakvi kakvi su u seriji, a dodajmo tome da je Larry David u “Bez oduševljenja molim” točno takav kakav je Larry David u stvarnosti. Isfiltrirano u 25 ili 50 minuta zabave, ali više-manje oni su točno takvii. Treće, većina likova je stvarna ili su ukradeni iz stvarnosti i nadograđeni. Nije nepoznato da je Kramer uistinu nastao po susjedu Larryja Davida s kojim je ovaj imao sličan odnos kao Jerry Sienfeld s Kramerom, ali tu je čitava gomila likova čija su imena i pojedine karakteristike završile u seriji, poput bivših djevojaka, slučajnih poznanika, producenata, glumaca, komičara... I četvrto, može li knjigu čitati (u školi bi rekli čitati s razumijevanjem) netko tko seriju nije gledao ili netko tko nije njen ljubitelj. Iskreno, na to posljednje pitanje nemam neki suvisli odgovor jer pretpostavljam da ne postoji osoba kakvog-takvog obrazovanja koja nije pogledala “Seinfelda”.

Seinfeld | Author: NBC NBC

Sama knjiga ipak je prvenstveno namijenjena ljubiteljima “Seinfelda”. Autorica gotovo detektivski povezuje detalje u uzročno posljedičnu priču i pri tome donosi niz nepoznatih i zanimljivih detalja, od toga da je, što je poznato, serija trebala ići tek jednu sezonu, ali manje zbog toga što šefovi NBC-ja nisu vjerovali u nju, nego zato što Larry David nije vjerovao da može napisati više od nekoliko epizoda. Iako su već u toj prvoj sezoni pljuštali prijedlozi zapleta koji će u kasnijim sezonama postati legendarne i kultne epizode. Dapače, kad mu je Jerry dao novac da ipak napiše tu sezonu kud puklo da puklo, Larry David odlučio je kupiti auto jer “nikad više neću imati toliko para”. Sad je vrijedan nekih 400-tinjak milijuna dolara.

Seinfeld, Cramer se pretvara da ima gonoreju | Author: YouTube YouTube

Međutim svi ti detalji nisu toliko presudni za ovu knjigu, njena vrijednost je u dubokom ulaženju u pozadinu gotovo svake situacije, karaktera i štosa, otkrivanje njihova podrijetla i razloga zašto su uspjeli i, još važnije, kako su uspjeli. Te kako su potom postali dio opće kulture. A taj, gotovo detektivski postupak, otkriva nam, odnosno otkriva nekim budućim autorima, kako nastaje jedno vrhunsko televizijsko djelo. A tu je onda i odgovor na pitanje može li knjiga može biti zanimljiva onima koji “Seinfelda” nisu gledali (ako takvih uopće ima). Definitivno može, iako većinu toga neće shvatiti. Ali bit će im zabavno, možda ne kao serija, ali tu negdje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 14:25 28.Travanj 2022.

    Obozavao sam.tu seriju.costanza ludak teski