Life
372 prikaza

Skandalozna afera: Mussolinijeva kći bila u vezi s komunistom

Edda Mussolini
Wikipedia
Priču koja je dugo bila tabu otkrio je novinar Marcello Sorgi, koji je slučajno otkrio pisma i fotografije koji su svjedočili o romansi kćerke fašističkog dikatora i mladog komuniste

Posljednjih mjeseci turistički portali intenzivno nastoje spasiti narednu sezonu na otočiću Lipari nedaleko od Sicilije. Što zbog incidenta s trovanjem devetogodišnjeg gosta plinovima iz jednog od tamošnjih brojnih vulkana, što zbog problema s Marcom Giorgiannijem, načelnikom otoka s nekih 11.000 stanovnika koji je 2013. odlučio uvesti kazne od 500 eura za sve koji se prošetavaju središtima tamošnjih turističkih gradića u kostimu.

Jedna od većih romantičnih priča u talijanskoj povijesti

Vodiči koji navode i briljantnu 2000 godina staru povijest otoka i spektakularnu prirodu, redovito izbjegavaju spomenuti da je riječ o otoku na kojem je netom nakon Drugog svjetskog rata Edda Mussolini, unuka neslavnog Benita, imala legendarnu kratku romansu s Leonidom Bongiornom, lokalnim mlađahnim vođom komunističkog pokreta. 

Edda je tada bila udana Ciano, bila je grofica od Cortelazza i Buccarija i jedna od većih romantičnih priča u talijanskoj povijesti sve donedavno je bila apsolutni tabu zbog nevoljkosti većine Talijana da ih se ikako povezuje s crnom povijesnom fašističkom mrljom. 

1945. Edda je imala samo 35 godina i vidala je rane i zbog toga što je godinu i pol ranije, u zadnjim trzajima ostataka ostataka fašističke Italije, režim pogubio njenog supruga Galeazza Cianija, do tada Duceovog ministra vanjskih poslova.

Krimen njenog supruga bilo je to što se pridružio antifašističkoj opoziciji kad je postalo jasno da su Mussoliniju u Italiji odbrojeni dani. Praktično istog dana u siječnju 1944. pobjegla je u Švicarsku da bi se u domovinu vratila tek nakon što su talijanski partizani zarobili i smaknuli njenog oca. Što se Edde tiče, do kraja života je negirala da je bila dijelom nacističkog ili fašističkog pokreta. 

Mještani su ih viđali na plažama

Demokratske joj vlasti, međutim, nisu vjerovale i deportirale su je na otočić Lipari, smještenog nekoliko kilometara sjeverno od Sicilije. Lijepa, snažna, inteligentna, izrazito obrazovana žena koja je govorila mnoštvo stranih jezika, bila je potpuno slomljena. Sve dok nije planula ljubav između nje i Bongiorna. 

Mještani su ih viđali na plažama, na osamljenim mjestima na kojima je Edda u zagrljaju svog dragog dolazila sebi i ponovno postajala ona snažna žena od ranije koja je nosila hlače, pušila i bila u stanju ravnopravno se nositi s muškarcima u pijankama.

Mještani koji su tada bili djeca, sjećaju se prelijepe žene duge, plave, kovrčave kose. Ali, osim što je ta žena bila kći fašističkog diktatora koji je naciju odveo u propast, tabu na crvenom i konzervativnom jugu Italije bilo je i to što je Edda ranije već bila udana, nebitno što je bila udovica, pa su lokalci na vezu Bongiorna i nje i s te strane gledali s neodobravanjem. I zato su o tome svi šutjeli. 

Nastavili su šutjeti i nakon što ju je nova vlada u prosincu 1945. odvela, osudivši je na dvije godine zatvora zbog pomaganja fašizma.

Na otočiću su svi šutjeli, čak i nakon Eddine smrti

A praktično nitko nije znao da su se ona i Bongiorno nastavili dopisivati još neko vrijeme njenog zatočeništva sve dok vrijeme i razdvojenost kod mladog ljubavnika nisu učinili svoje, te se on oženio jednom od lokalnih djevojaka.

Nitko na otočiću nikome izvana ništa nije spominjao ni 1994. kada je umrla u dobi od 84 godine. I tako sve do 2009. dok na scenu nije stupilo novinarsko njuškalo, Marcello Sorgi koji je otočić godinama posjećivao i jednog dana slučajno otkrio pisma i fotografije koji su svjedočili o romansi. 

Ekskluzivno je na pladnju dobio spektakularnu priču i nakon samo malo israživanja objavio je knjigu "Edda Ciano i komunist", a ubrzo je netko na RAI-ju namaknuo i dovoljno novca kako bi snimio igrani film.

Tabu je u tom trenutku bio probijen. Bongiornova unuka je čak na otoku pansion pretvorila u tematski hotel, a načelnik je 1,4 milijuna eura potrošio na uređenje plaže koja je 1945. kratko bila ljubavno utočište unuke fašističkog vođe i mladog, probitačnog komunista. 

Priča o politički egzotičnoj melankoličnoj izgubljenoj ljubavi tako danas opet živi, koliko god se fašistički dio povijesti otoka ipak ne udara na sva zvona u reklamama turističkog otoka između opisa grčke i rimske povijesti, te poziva na plaže i vulkane lokalnog arhipelaga.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.