Life
3947 prikaza

Skrivene žene, ljubavnice i djeca – tajni Castrov život

Fidel Castro
REUTERS
Castro je svoj privatni život toliko skrivao da čak ni Kubanci desetljećima nisu znali kako mu izgleda supruga

Dok je njegov narod živio često na rubu bijede, Fidel Castro je živio u priličnoj komociji i izobilju, a sve, uključujući svojih osam djece, brojne ljubavnice, pa čak i suprugu držao je tajnim.

 | Author:
Prvo se oženio za Mirtu Diaz-Balart, pripadnicu više srednje klase, a učiteljica Dalia Soto del Valle bila mu je druga supruga. Prvu je suprugu varao s prelijepom Natalijom Revueltom, a Daliju sa svojom tajnicom Celiom Sanchez, koja je 30 godina bila njegova bliska suradnica.

No nisu to bile njegove jedine ljubavnice: Juana Vera, odnosno Juanita, bila je njegova prevoditeljica za engleski i visoko rangirana u tajnoj službi; Gladys je bila stjuardesa koja je s njim putovala u inozemstvo; Pilar, odnsono Pili, bila je njegova prevoditeljica za francuski. One su naravno bile samo neke od diktatorovih ljubavnica.

Kubanci o tome praktički nisu imali pojma. Javnost je desetljećima znala samo mali dio o privatnom životu svog predsjednika.

Najstarije Castrovo dijete (barem ono koje je priznao) je Fidelito, Fidel junior. Fidelito je jedino dijete koje je Mirta rodila. Ubrzo nakon medenog mjeseca kojeg je s Castrom provela u New Yorku, Mirta više nije bila zanimljiva Castru, pa su se 1955. godine razveli. No, Castro je dobio skrbništvo nad sinom.

S lažnim imenom, Jose Raul, Fidelito je studirao nuklearnu fiziku u Rusiji. Oženio se Ruskinjom, a po mnogočemu je isti otac: voli moć, a ulicama Havane uvijek je hodao okružen gomilom tjelohranitelja.

Za razliku od odnosa s Mirtom, koji je bio hladan i bez emocija, Castrova veza s Natalijom Revueltom bila je puna strasti. Za Nataliju se govorilo da je najljepša žena koja je ikad hodala ulicama Havane. Bila je udana za liječnika Orlanda Fernandeza, a dugo je bila simpatizer Castrovih ideja. Počela se s njim družiti a potom mu je postala i ljubavnica.

Godinu dana nakon što se Castro razveo od Mirte, Natalia je rodila kćer Alinu, koja je Castrova jedina kći.

1993. Castro je saznao da Alina namjerava napustiti Kubu, te je naredio svojim špijunima da se to ne smije dogoditi. Međutim, na Božić iste godine Castro je doznao da je Alina pobjegla iz domovine, maskirana s perikom i s lažnim španjolskim pasošem. Pomogli su joj suradnici iz inozemstva.

Fidel Castro | Author: REUTERS REUTERS
Castro je poludio, nazvao svoje špijune i poručio im da su nesposobne budaletine. Alina se više nikada nije vratila na Kubu, a 15 godina kasnije, u Miamiju ju je susreo nekadašnji Castrov tjelohranitelj. Alina je živjela skromno u Miamiju i nikada se nije okoristila od Castrovih veza.

Nakon Mirte i Natalije, došla je Dalia Soto del Valle, najvažnija, ali najmanje poznata od svih Castrovih žena. Upoznali su se 1961. godine za vrijeme javnog skupa u Villa Clari.

Castro ju je primijetio dok je stajala u prvom redu slušajući njegov govor. Sreli su se još tri puta nakon toga, a onda joj je Castro predložio da se preseli u Havanu, gdje ju je diskretno smjestio u jednu kuću u predgrađu Havane.

Dalia mu je rodila pet sinova i svima im je prvo slovo A u imenu:  Alexis, Alex, Alejandro, Antonio, Angelito. 

Sva petorica i danas žive na obiteljskim imanjima u havanskoj četvrti Siboney u uvjetima koji su daleko drukčiji od onih revolucionarnih u koje se zaklinjao njihov otac. Vile i okućnica u kojima žive izgledaju kao rajski vrtovi – okruženi su palmama, voćkama naranče, limuna, mandarina, banana... 

Za Daliju se dugo nije znalo, ali njihova je veza dosegla dno nakon što je Castro 1984. godine saznao da ga Dalia vara s Jorgeom, člana njegove pratnje, koji je povremeno služio i kao vozač.

Castro je naravno pobjesnio i svi su mislili da je to kraj ljubavi Castra i Dalije, ali dogodilo se nešto posve drugo. Nakon mjesec dana nastavili su zajednički život kao da se nikad ništa nije dogodilo, a Jorge je preko noći nestao. Nikada više nitko za njega nije čuo niti ga je itko više vidio. Nitko nije pitao gdje je i što mu se dogodilo.

(U tekstu su korišteni odlomci iz knjige "The Double Life of Fidel Castro: My 17 Years as Personal Bodyguard to El Lider Maximo" koju je napisao Juan Reinaldo Sanchez, Castrov nekadašnji tjelohranitelj)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.