Life
775 prikaza

Ovako je izgledao CIA-in najluđi plan za ubojstvo Castra

Fidel Castro
Library of Congress Prints and Photographs Division Washington
CIA je kroz povijest imala brojne planove za ubojstvo Castra, ali jedan se posebno isticao

CIA je navodno imala više čudnih planova za ubojstvo Fidel Castra, ali jedan od najčudnijih bio je onaj koji je uključivao gljivice, bakterije i ronilačko odijelo. 

Američki arhiv za nacionalnu sigurnost objavio je informacije da je Washington pokušao ubiti Castra tako što su mu tuberkulozom inficirali ronilačko odijelo.

Arhiv navodi kako je američka vlada kontaktirala odvjetnika Jamesa Donovana da pregovara s Castrom. CIA je vjerovala da će Donovanovu povezanost s kubanskim liderom moći iskoristiti kako bi ubili kubanskog vođu.

Napravljen je tajni plan, da prilikom pregovora s Castrom, Donovan Castru preda dar, obzirom na to da su obojica voljeli ronjenje. Međutim, Donovan nije ni znao za ovaj opaki plan i da su odijelo i boce za disanje zaraženi gljivicama i opasnim bakterijama.

Plan je propao kada je Milan Miskovsky, odvjetnik CIA-e, rekao Donovanu da provjeri da netko nije "čačkao" po odijelima.

1963. godine Castro i Donovan su se sastali i američki odvjetnik je predao dar kubanskom lideru. Ronilačaka oprema nije bila zaražena zahvaljujući savjetu Miskovskog.

Postojalo je puno zavjera kako ubiti Castra, a jedna od najpoznatijih je i cigara koja bi eksplodirala čim bi je Castro zapalio. Kako su osim cigara njegova velika strast bili i shakeovi od jagode, postojala je i ideja da ga otruju. 

Pretpostavlja se da je zadnji pokušaj likvidacije Castra trebao biti 2000. godine kada je isplaniran bombaški napad na dvoranu u Panami u kojoj je Castro trebao održati govor. 

Inače, lik Jamesa Donovana pojavio se i na filmu, i to u velikom hitu "Bridge of Spies" u kojem Donovana glumi Tom Hanks.

(Blic)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.