Life
8675 prikaza

Slavna glazbenica: Preživjela je tri logora smrti, kugu...

Zuzana Ruzickova
screenshot/youtube
Preživjela je Auschwitz, ali zna da je trebala umrijeti u plinskoj komori točno na dan kada su se saveznici iskrcali u Normandiji

Zuzana Ruzicková prošla je kroz tri koncentracijska logora tijekom Drugog svjetskog rata, a jedno vrijeme bila je zatočena i u Auschwitzu. Nakon kraja rata čehoslovački komunisti su je također progonili, ali ona je sve to izdržala i postala slavna umjetnica.

"Nisam bila neko snažno dijete, ali sam oduvijek bila zaljubljena u glazbu", ispričala je danas devedesetogodišnja Ruzicková za BBC. Rođena je u bogatoj židovskoj obitelji krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća, ali je bila boležljivo dijete i jedno vrijeme je bolovala od tuberkuloze. Nakon jednog ozdravljenja tražila je od roditelja da joj plate poduku sviranja glasovira. Usprkos liječničkim naredbama, uporna Zuzana dobila je što je htjela. Njeni učitelji bili su toliko impresionirani da su preporučili njenim roditeljima da je pošalju u Pariz na tečajeve sviranja čembala s nekim od najboljih svjetskih čembalista.

Nacistička okupacija domovine

1939. godine, kada je Zuzana imala samo 12 godina, njezino djetinjstvo naglo je završeno kada je nacistička Njemačka okupirala Čehoslovačku. Tri godine kasnije ona i čitava njena obitelj prebačeni su u radni logor Terezin gdje su joj otac i djed umrli, zajedno s tisućama ostalih zatočenih Židova.

Frida Lyngstad Bolestan projekt Life Trauma zvijezde ABBA-e: Bila je beba naci pokusa

Uspjela je preživjeti zbog glazbe, barem tako ona tvrdi. Prisjeća se kako je zapisivala dijelove Engleske svite broj 5 Johanna Sebastiana Bacha dok je putovala iz Terezina prema Auschwitzu. "Htjela sam imati dio Bachove umjetnosti kao svojevrsnu amajliju zato što nisam znala što nas tamo čeka", ispričala je Ruzicková. Po dolasku u Auschwitz dobila je i svoj broj, 72389, koji je danas tek izblijedjela tetovaža na ruci.

Bila je tek tinejdžerica, ali još uvijek misli da je trebala biti puno snažnija. "Svaki dan sam gledala plinske komore, svaki dan sam gledala gusti dim kako suklja. Nikad si neću oprostiti zato što sam svake večeri plakala s mamom i samo sam ponavljala da ne želim umrijeti. Želim živjeti", kazala je Ruzicková. Zna da je i ona trebala skončati u plinskoj komori 6. lipnja 1944. godine i uvjerena je da ju je spasilo savezničko iskrcavanje u Normandiji. Nedugo nakon toga prebačena je u koncentracijski logor Bergen-Belsen gdje je zaražena bubonskom kugom.

Nastavak pročitajte na sljedećoj stranici.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.