Life
486 prikaza

Slavni sommelier radi vina. Tri su već tu, dva još stižu

1/7
Ivo Kozarčanin/Express
Znanje stečeno kušanjem primjenio je u proizvodnji. Klaudio Jurčić, četverostruki sommelierski državni prvak, napravio je pjenušac, bijelo i crno vino, a radi još jedno bijelo i drugi crnjak

Radim vina kakva želim, važno mi je kako se pri tome osjećam i ne mislim da će se svakome svidjeti. Ne mogu se na tržištu ‘tući’ s velikima, a želim da mi i taj posao bude zadovoljstvo, rekao je naš slavni sommelier i četverostruki državni prvak Klaudio Jurčić iz opatijskog restorana Bevanda pričajući o vinima koja radi s prijateljima vinarima. Tri su već na tržištu.

Charlie 9 je Pét-Nat, odnosno pétillant naturel pjenušac proizveden starom tehnologijom jedne neprekinute fermentacije bez dizanja vina s taloga zbog čega ostaje mutno, ali zadržava izraženiju svježinu. Charlie je iz naziva posveta legendi o navodnoj posjeti Charlieja Chaplina Plešivici, a broj 9 je Klaudiju sretan pa je u ovom prirodnom pjenušcu devet sorata. To su crni i bijeli pinot, žuti plavec, crveni veltlinac, sauvignon, chardonnay, rajnski rizling, traminac i graševina. Napravljen je s plešivičkom obitelji Tomac, s kojom je, priča Klaudio, profesionalno odrastao. Taj je ružičasti Pét-Nat prošlogodišnje berbe biodinamičko je vino i još je sad izvrstan, svakako najbolji među hrvatskima koje sam dosad probao. I Tomci su se, dodaje Klaudio, smijali govoreći kako je bolji od onih koje su radili za sebe. Cijena mu je oko 140 kuna, a odlično je pristajao uz carpaccio od brancina, tatarski od tune i salatu od hobotnice, hladne klasike chefa restorana Bevanda Konrada Vulića.

 | Author: Ivo Kozarčanin/Express Ivo Kozarčanin/Express

Pokazao je Konrad i kako pripremiti jelo za dva vina. File brancina poslužio je s torticom od kelja i primorskim lazanjem. Uz zalogaj ribe i torticu pristajala je Malvazija Campi del Bosco, a ako se kao prilog odabralo lazanje, lijepo je “sjeo” crnjak Le Clos 9. Malvaziju je Klaudio radio 2018., 2019. i ove godine s obiteljskom vinarijom Terzolo iz Brčića između Poreča i Višnjana. Berba 2019. miriše vrlo ugodno i zrelo, a okus je i dalje osvježavajući i lagano voćan. Veza sa sretnim brojem devet kod ovoga vina je godina sadnje vinograda. Počela je 1969., a zrelost loza osjeti se i u zrelim aromama vina.


Le Clos 9 Jurčić blenda od vina kutjevačkog vinara Josipa Galića. Prvi su se put “šetali” bačvicama cabernet sauvignona i merlota iz berbe 2016. i odabrali kombinaciju sa 60 posto caberneta. U vinu iz 2017. gotovo isključivo je cabernet sauvignon, a u 2018. uglavnom merlot. To je vino divnog sortnog mirisa, elegantnog i svježeg okusa, punog, a ne opterećujućeg. S Galićem ga je spojio broj devet koji je u nazivu, obojici je to sretan broj, a “clos” Francuzi koriste za vinograd ograđen suhozidom. Clo je, pak, Klaudijev nadimak pa od tuda i konačan naziv vina. Cijene se razlikuju od godine do godine. Prve je berba stajala 200 kuna i rasprodana je, a aktualna 2018. je 160. Vina poslužuje, naravno, Bevanda, a kupuju ih i drugi restorani te privatni kupci. U planu su još dva.

 | Author: Ivo Kozarčanin/Express Ivo Kozarčanin/Express

S vrbničkim enologom, vinarom i rasadničarom Ivicom Dobrinčićem ove je godine napravio žlahtinu, ali ne iz Vrbničkog polja, nego iz vinograda podno brda Hlam. Položaj je izvanredan, prosječna nadmorska visina je 425 metara i suroviji je nego polje, što znači da loza daje manje grožđa, ali bolje kakvoće. Vinifikacija je poput one za malvaziju: kratka maceracija i njegovanje u inoksu kako bi vino više bilo odraz položaja, a ne tehnologije.

Plavac je ove godine napravio s orebićkom vinarijom Bura-Mrgudić. Riječ je o bratu i sestri, Miki Buri i Mari Mrgudić, koji su se proslavili kultnim vinima Dingačem, odnosno Postupom. Ovo će vino biti kombinacija oba položaja, a cijenu Klaudio planira zadržati u okvirima Dingača Bura i Postupa Mare, što znači između 200 i 250 kuna. Kad će na tržište, ne zna se. Kad bude spremno. S ta dva vina Klaudio će stati. Prema kušana tri može se samo reći - šteta.

Malvazija je iz inoksa, a osjeti se u njoj ‘drvo’

Šumskom malvazijom moglo bi se tepati prvom vinu koje je Klaudio Jurčić napravio s vinarima prijateljima. Zove se Campi del Bosco, što na talijanskom znači ‘šumsko polje’, a vinograd je pokraj šume. Probrano grožđe macerira između pet i sedam dana, a nakon fermentacije prirodnim kvascima vino je odnjegovano u inoksu. Zrele koštice su tijekom maceracije stvorile dojam kao da je bilo i u drvetu. Berba 2019. osvojila je 95 bodova na Decanteru, a butelja stoji oko 87 kuna.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.