Life
1481 prikaza

Slavonija: Od tisuću majki čak tri otišle kući s tuđom bebom

Majka i dijete
Thinkstock
Do šokantnih podatak došlo se DNK analizom parova majka-dijete iz baze podataka skupljene zbog traganja za nestalima u Domovinskom ratu

Ti nisi pravo dijete svojih roditelja. Našli su te u kutiji pred vratima. Gotovo da i nema djeteta koje to nije čulo od starijeg brata ili sestre, prijatelja, rođaka... 

Ako je zli prijatelj bio dovoljno uvjerljiv, suze bi prestale tek nakon duga tješenja u majčinu naručju. 

No pogodite što – majka je lagala. U Hrvatskoj čak troje djece od njih tisuću nisu biološka djeca svojih roditelja. 

Bebe | Author: Thinkstock Thinkstock

Točnije, čak su tri majke od njih tisuću iz rodilišta otišle s pogrešnim djetetom i to nikad nisu doznale. Pokazalo je to istraživanje DNK parova roditelja i djece.

Šokantni podaci vjerojatnih zamjena beba u rodilištu otkriveni su slučajno i zbog rata. 

Istraživanje je provedeno u sklopu traženja nestalih u Domovinskom ratu u Slavoniji.

Oko 3500 članova obitelji žrtava rata sudjelovalo je u identifikaciji. Riječ je bila o ženama koje su tražile nestale muževe pa su sa svojom djecom radi toga svi dali DNK. 

Dio njih pristao je da se podaci iskoriste za studiju o utvrđivanju roditeljstva. Od ukupno 815 parova majka-dijete, u tri se slučaja majčin DNK nije podudarao s djetetovim. 

Točnije, njezino je dijete biološko dijete neke druge majke. Veliko istraživanje proveli su Medicinski fakultet u Osijeku i privatni Forenzički laboratorij Genos, a objavili su ga u uglednome međunarodnom časopisu Journal of Forensic Science.

Budući da su nakon rezultata studije njezini sudionici šifrirani i strogo anonimni, pretpostavlja se da je riječ o djeci rođenoj 50-ih, 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, kad su standardi u rodilištima bili znatno niži. 

Pouzdano se zna da je sve troje djece starije od 50 godina.

"U svojih 35 godina staža ne sjećam se da je neko dijete otišlo iz rodilišta s roditeljima koji nisu njegovi. Znalo se događati da u rodilištu majci donesu dijete koje nije njezino. Primjerice, rodila je muško, a na dojenje joj donesu žensko. No takve su se pogreške odmah korigirale", rekao je za prvi broj Expressa dr. Jozo Blajić, ginekolog s dugogodišnjim iskustvom u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj. 

Dijete | Author: Thinkstock Thinkstock

Dr. Blajić je također tada naveo da bi podatke iz studije koja je dala šokantne rezultate trebalo uzeti s određenom rezervom te kroz stručnu raspravu vidjeti o čemu je zapravo riječ.

Sad su kontrole u bolnicama mnogo strože. Dijete nakon vaganja i pranja odmah dobiva narukvicu i gotovo je nemoguće da majka iz bolnice izađe s tuđim djetetom. 

Osim ako netko pobrka narukvice, što je, kažu liječnici, nezamislivo.

Budući da je u bivšoj državi prvo dijete iz epruvete rođeno tek 1983., može se isključiti mogućnost da je pogreška nastala pri umjetnoj oplodnji. U svijetu je bilo takvih slučajeva, a događalo se da netko u laboratoriju zamijeni embrije. 

Općenito je moguća i namjerna manipulacija jajnim stanicama, odnosno da netko od ginekologa namjerno oplodi ženu tuđom jajnom stanicom a da ona to ne zna. 

Treća je mogućnost da su majke u studiju svjesno uključile posvojenu djecu ili djecu svojih supruga iz prijašnjeg braka. 

No ta je varijanta malo moguća jer je riječ o traženju nestalih ljudi, kad različit biološki materijal nema nikakvu vrijednost. 

A obitelji su tražile svoje nestale... Slika slavonskih zamijenjenih beba ipak se ne može, smatraju stručnjaci, preslikati na cijelu Hrvatsku isključivo zato što još nije utvrđeno što se konkretno dogodilo u tri sporna slučaja. 

Ipak, slični su uvjeti 50-ih i 60-ih godina bili u svim hrvatskim rodilištima. Ne isključuje se mogućnost ni da su slične pogreške bile moguće i poslije, pa i danas. 

Iako je zamjena beba u rodilištu mnogim roditeljima nezamisliv i strašan scenarij, pravo je pitanje određuje li naše roditeljstvo broj identičnih gena ili količina ljubavi i brige prema djetetu?

Dijete im uopće nije sličilo pa su otišli na DNK test...

1. Čehinje Jaroslava Trojanova i Jaroslava Čermakova svoje su biološke kćeri upoznale tek kad su djeca imala 10 mjeseci. Libor Brož (29), muž Jaroslave Trojanove, nije mogao podnijeti zadirkivanje prijatelje zbog kćeri koja mu nimalo ne sliči pa je odveo dijete na DNK test. Pravu su kćer otkrili u selu 30 kilometara dalje od njegova i nakon dva mjeseca s drugim su parom zamijenili djecu. Sad se stalno druže, a od bolnice koja je curice zamijenila 2006. dobili su 850.000 kuna.

2. Prošle su godine Kay Rene Reed Qualls i DeeAnn Angel Shafer otkrile da su zamijenjene u rodilištu 1953. Nazvala ih je žena koja je poznavala njihove majke i znala da su obje cijeli život nešto sumnjale... Majke su umrle i nisu nikad upoznale prave kćeri.

3. Plavokosi Fred George (63) odrastao je u libanonskoj obitelji s 13 tamnopute braće i sestara u Pembrokeu na Novom Zelandu. Na drugom kraju grada Jim Churchman bio je jedino tamnoputo dijete među petero djece. Zamijenjeni su 1964., a pravu je majku Fred upoznao tek 2002. 

4. Mehmooda Begum u indijskom je rodilištu uzela tuđeg sina, a drugoj rodilji podvalila kćer.

(Tekst je prvi put objavljen u prvom broju Expressa, koji 9. 7. slavi rođendan)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.