Life
6492 prikaza

Slobo je dva milijuna Srba poveo u rat jednim govorom

Obitelj Milošević
screenshot/youtube
Zanesen svojom popularnošću odlučio je krenuti u krvavi projekt Velike Srbije

Na Vidovdan 1989. godine, prilikom proslave 600. godina Kosovske bitke, tadašnji predsjednik Predsjedništva SR Srbije Slobodan Milošević održao je najpoznatiji govor u svojoj karijeri. Tim govorom on je zapravo ustoličen kao neprikosnoveni vođa Srba. 

“Na ovom mestu u srcu Srbije, na Kosovu Polju...”, govorio je Milošević.

Najava budućih ratnih događanja

Agresivni i zapaljivi govor pred stotinama tisuća ljudi postao je poznat kao najava budućih ratnih događaja na prostorima Jugoslavije. Kosovski Gazimestan je postao mjesto gdje je počeo otvoreni rat za Veliku Srbiju.

- Prema srpskom tisku, okupilo se dva milijuna Srba, dok su realne procjene govorile o pola milijuna okupljenih građana. Pristigli su Srbi iz svih dijelova Jugoslavije, ali i iz iseljeništva. Jedan iseljenik iz Amerike reći će u kamere RTB: 'Danas je ovdje duša svakog Srbina' - navodi Dušan Viro u svojoj knjizi Slobodan Milošević - Anatomija zločina.

Točno u podne, po osmišljenom scenariju, sletio je pokraj svečane pozornice helikopter iz kojeg je izašao Milošević, dočekan ovacijama oduševljen mase.

- Iz blizine su gledali čovjeka u čije je mesijanstvo malo tko u Srbiji sumnjao, onoga koji je oživotvorio njihov san o jedinstvenoj i jakoj Srbiji, vođu koji im je obećao da će sad Srbi odlučivati o sudbini Jugoslavije, stoga nisu krili oduševljenje što mu mogu pokazati poštovanje i zahvalnost. Bila je ovo prigoda da Milošević predstavi Srbiju i sebe u drugačijem, pomirljivom svijetlu, da kao pobjednik pokaže razum i odgovornost pred jugoslovenskom, ali i inozemnom javnosti. No, i ovaj put vožd je pokazao svoju nepredvidivost. Praćen provalom oduševljenja, u moru razvijenih srpskih trobojnica Milošević će reći: 'Sticajem društvenih okolnosti, ovaj veliki jubilej Kosovske bitke dogodio se u godini u kojoj je Srbija, posle mnogo decenija, povratila svoj državni, nacionalni i duhovni integritet. Nije nam, prema tome, danas teško da odgovorimo na ono staro pitanje: sa čime ćemo pred Miloša'.

Masa oduševljeno skandira 'Slobo, slobodo' - objašnjava su svojoj knjizi autor Viro.

Slobina identifikacija s Titom

Milošević ponesen emocijama, opet nastupa kao borbeni i bezobzirni lider: 'Nas je na Kosovo prije 600 godina zadesila nesloga. Nesloga i izdaja na Kosovu pratiće dalje srpski narod  kao zla kob kroz čitavu njegovu historiju. Nesloga srpskih političara unazađivala je Srbiju, a njihov inferiornost ponižavala je Srbiju. Šest vekova posle Kosovske bitke ponovo smo u bitkama. One nisu oružane, mada ni takve nisu isključene...'

Narod mu uzvraća epskim ushićenje:

'Care Lazare, nisi im'o sreće
da se Slobo pokraj tebe šeće!'

Milošević se zanesen potporom Srba, smatra Dušan Viro, u jednom trenutku identificirao s Titovom karizmom, vjerujući da će ga većina u Jugoslaviji prihvatiti kao vođu (nadomjestak za Tita). Ponudivši im masovne mitinge, nacionalističke prijetnje, zahtjeve za uhićenjima, pozive na oružje, liste neprijatelja i sl. polučio je strah i odlučnost za pružanje otpora kod nesrpskog naroda.

Uvođenjem masovnih mitinga u politički život Srbije, Milošević je vratio društveni život u Srbiji pola stoljeća unatrag, raspirujući kolektivni iracionalizam, mitomaniju i ksenofobiju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.