Life Svjetsko prvenstvo 2018
3231 prikaza

Smrt i korupcija na stadionima gdje će igrati Hrvatska

Arena Kaliningrad
REUTERS
Ogromne svjetske priredbe redovito prate optužbe za korupcije, a Rusija je pogodno tlo za razne malverzacije

Svjetsko prvenstvo u Rusiji nam je svaki dan sve bliže. Sve bliže je i susret Hrvatska-Nigerija na stadionu u ruskoj enklavi Kalinjingradu. Kao što smo već pisali, kad se izgase svjetla svjetske nogometne pozornice, na tom će stadionu nadalje domaćinske utakmice igrati NK Baltika Kalinjingrad, član Prve ruske nogometne lige, točnije, tamošnje druge lige, kojem je do sada posjet po utakmici bio 6100 gledatelja. I dok je većini hrvatskih prvoligaša toliki prosječni posjet nedosanjani san, pa tako i GNK Dinamu, na stadionu od oko 35.000 sjedećih mjesta, lako što to ostavlja otužan dojam, nego to stadion čini neisplativim.

Kad je riječ o građevini koja je koštala 257 milijuna eura, to nije mala stvar. 

A nije mala stvar ni da je uhićen vlasnik tvrtke koja je gradila Arenu Baltik, kako se zove novi stadion u Kalinjingradu, zbog optužbi za pronevjeru novca. Krajem ožujka, samo dan prije no što je poletio iz zemlje,u Moskvi je priveden Zjavudin Magomedov, njegov brat Magomed i još jedan suradnik, Artur Maksidov. Uhićeni su i osumnjičeni za pronevjeru milijardi rubalja, a prema pisanju ruskih medija, na stadionu u Kalinjingradu zamračeno je nekih desetak milijuna eura putem podružnica Magomedovljeve Suma Grupe. Važno je napomenuti da je na natječaju za gradnju Baltike pobijedio Aras Agalarov, inače bliski prijatelj američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Naime, Agalarov je svojevremeno organizirao natjecanje za Miss Universe, a prema nekim izvorima je bio čak i posrednik između Trumpa i Vladimira Putina.

Australski vojnici u vježbi s američkim marincima Hvalisavi Trump Top News Ameri masakrirali ruske plaćenike, među njima i Srbe?

I dok se bogati oligarsi bliski ruskom političkom vrhu još više bogate, Magomedov je bio dobar s Dmitrom Medvedevim, ljudi koji upozoravaju na korupciju završavaju u zatvoru. Human Rights Watch (HRW) nedavno je objavio izvješće o stanju u gradovima i pokrajinama koji će ugostiti utakmice svjetskog prvenstva, a svoje mjesto je našao i Kalinjingrad

Krajem prošle godine uhićen je Igor Rudnikov, urednik i vlasnik opozicijskih novina pod optužbama za iznudu novca. Tijekom uhićenja je policija malo žešće se odnosila prema njemu pa su mu slomili ruku, a dobio je i nekoliko udaraca u glavu. Njegove novine Novya Kolesa su poznata po istraživačkom novinarstvu, a posebnu pažnju daju lokalnim političarima i njihovoj korupciji.

Drugi stadion na kojem će igrati Hrvatska, onaj u Nižnjem Novgorodu, ostat će upamćen po tome što su čak četiri radnika poginula tijekom gradnje stadiona. Osim toga, izvorno je procijenjeno da će gradnja zdanja za 45.000 gledatelja koštati oko 240 milijuna dolara da bi na kraju dosegla gotovo 300 milijuna. Inače, Nižnji Novgorod je regija gdje je ubijeni disident Boris Nemcov prvi put ušao u politiku, a po dekretu Borisa Jeljcina imenovan je guvernerom regije. U vrijeme smrti je radio na izvješću o korupciji tijekom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, a vjerojatno bi ovih dana predstavljao ekstenzivno istraživanje o korupciji u svojoj regiji da nije ubijen u Moskvi 27. veljače 2015. godine.

Vladimir Putin Snažni Putin Top News Pravi vladari Rusije: Putinovi generali iz tajne službe

Posljednji, stadion u Rostovu na Donu, obilježilo je rezanje troškova nakon što je Putin odlučio da su mu milijarde rublji za stadione ipak malo prevelik zalogaj. Prema pisanju ruskih medija, Agalarov je morao značajno smanjiti trošak gradnje krova na Rostov areni. Osim toga, morao je narediti smanjivanje broja dizala na 25. Nitko nikad nije pojasnio zašto je izvorni broj dizala bio čak 45, što je gotovo neviđeno na stadionima te veličine. Da ne bi bilo sumnje, riječ je o istom Agalarovu s početka teksta i dobrom Trumpovom prijatelju.

HRW je opisao kako su stotine radnika prosvjedovali zbog višemjesečne neisplate plaća, a za nagradu su mnogi dobili otkaze.

Daleko najveći problem s gradnjom stadiona je novi domaći stadion Zenita iz Sankt Peterburga. Izvorna procjena, kad je započela gradnja prije više od 10 godina, bila je da će Arena Sankt Peterburg koštati oko 120 milijuna dolara, da bi ovih dana procjene ukupnog ulaganja premašivale milijardu dolara. Tamo je i najviše poginulih radnika, ukupno osam osoba je poginulo tijekom gradnje velebnog stadiona.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.