Life
142 prikaza

Solarni avion nastavio put oko svijeta

Solar impulse
Charles Barilleaux
Svakog trenutka očekuje se u Kaliforniji slijetanje aviona Solar impulse 2 nakon skoro trodnevnog leta s Havaja

U četvrtak ranom zorom uzletjeli su s Havaja i uputili se ravno prema Kaliforniji, gdje se svako malo očekuje njihov dolazak. Ovime je posada švicarskog solarnog aviona Solar Impulse 2 nastavila svoj let oko svijeta nakon višemjesečne pauze. Pilot i kopilot letjelice napravljene od ugljikovih vlakana, Bertrand Piccard (58) i André Borschberg (63), imali su na početku mali problem s vjetrom, ali su i tome doskočili.

Svoj put oko svijet kako bi promovirali nove tehnologije i obnovljive izvore energije započeli su još u ožujku prošle godine, poletjevši iz Abu Dhabija. S usputnim kraćim pauzama u Omanu, Mianmaru, Kini i Japanu, do Havaja su doletjeli već u srpnju, no tamo su zapeli jer su na dionici od Japana precijenili svoje baterije koje je oštetila vrućina.

Solar impulse 2 | Author:  Ed Mullin Ed Mullin

Nakon mjeseci popravaka i naručivanja dijelova koje za njihov avion moraju izrađivati uglavnom izvanserijski, naposljetku su uspjeli nastaviti put. Njihov avion ima raspon krila 72 metra, veći od onog Boeinga 747, i 17.248 solarnih ćelija koje pogone četiri motora ukupne snage 17,4 konjskih snaga s propelerima čije su elise promjera čak četiri metra.

Zahod, kreveti, pribor za spašavanje i sve ostalo što im je potrebno za let, skupa s letjelicom teži 2,3 tone. Unatoč tome avion je sposoban doseći visinu od 8500 metara. To je, zapravo, najviša visina leta tijekom dana, dok tijekom noći leti na visini između 1000 i 1500 metara. Motore tada pogoni isključivo električna energija pohranjena tijekom dana u baterijama.

Najveća brzina mu je 140 kilometara na sat, a krstareća 90. 2011. konstruirana je i prethodna verzija ovog aviona, nešto manjeg raspona krila, nešto manje snage, brzine, težine, praktično svake pojedine performanse, pa je bila sposobna i za manje relacije. No, njome se po prvi put uspjelo jednom solarnom letjelicom letjeti noću i u svakom je pogledu bila revolucionarno dostignuće.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.