Life
2374 prikaza

Spavali u "hrvatskom grobu", a do naslova im pomogla i - marihuana

Željko Lukunić/PIXSELL
Hrvatski tenisači prije 12 godina u finalu Davis Cupa pobijedili su Slovačku. Na putu do naslova šokirali su Amerikance, a Ančić je donio bod za povijest u Bratislavi

Sjećanja s vremenom uvijek izblijede, no postoje neki događaji čije boje i zvukovi ostaju zauvijek. Čiji trag zauvijek ostane utisnut u kolektivnu svijest. Čak ako je od tada prošlo i 12 ljeta. Ili zima.

Najveći sportski uspjesi Hrvatske? Svjetska nogometna bronca iz Francuske, olimpijsko košarkaško srebro iz Barcelone, tri zlata Janice Kostelić iz Salt Lake Cityja, Ivaniševićev Wimbledon i - osvajanje Davis Cupa 2005. Od tog 5. prosinca u Bratislavi prošlo je 12 godina, no nema šanse da ikad zaboravimo pobjedu Marija Ančića u petom i odlučujućem meču, jedinu njegovu te godine u Davis Cupu nad Michalom Mertinakom, Ivana Ljubičića, koji nas je nosio tijekom turnira s 'nemogućim' omjerom 11-1, Nikole Pilića, velikog vojskovođe te Gorana Ivaniševića i Ive Karlovića, koji su također imali prste u osvajanju "salatare".

- Iskreno, žao i je što nismo malo više proslavili taj uspjeh. Bili smo presretni, no svi smo negdje žurili, pa je sve ispalo na brzinu - prisjetio se godinama kasnije Ivan Ljubičić.

Jedini meč te sezone u Davis Cupu izgubio je Ljubo baš tog 5. prosinca. Probudio se s bolovima u vratu te nije mogao micati glavu.

Porazio ga je Dominik Hrbaty u pet setova.

- Cijelo jutro sam proveo s doktorom, fizioterapeutom. Pokušali smo svim mogućim masažama i terapijama.  Bol se nešto smanjila, ali ne previše. U konačnici sam probao i igrao sam solidno. Izgubio sam u pet setova, ali mislim da sam svejedno zaslužio šansu da probam odigrati taj meč - rekao je Ljubo, koji je postao prvi tenisač koji je u jednoj godini dobio 11 "živih" mečeva.

Zato mu je, unatoč bolovima' Pilić ipak da šansu i gurnuo ga na teren.

- Dobio je injekcije i igrao. Da nije bio ozlijeđen dobio bi i taj 12. meč  - rekao je Nikola Pilić na 10-godišnjicu od velikog uspjeha.

To osvajanje Davis Cupa s Hrvatskom istaknut će i danas kao najdraži trofej u karijeri. A bilo ih je puno. Kasnije je i sa Srbijom bio pobjednik.

- Prije toga  s Njemačkom sam triput uzeo Davis Cup, no nijedan se ne može mjeriti s ovim osvojenim s Hrvatskom - istaknuo je Pilić.

Ključna pobjeda ostvarena je u Carsonu. Legendarni obračun s Amerikancima. Hrvatska je trebala biti tek statist, sporedni glumac. Film se ipak nije tako odvrtio.

- Nismo niti bili na plakatu. Amerikanci su govorili o svojem "dream teamu" s Roddickom, Agassijem, braćom Bryan, nas nitko niti spominjao. Baš su nas motivirali te su izgubili kod kuće u prvom kolu nakon 106 godina - rekao je Pilić.

Redom su potom "padali" Rumunjska i Rusija, a onda je uslijedilo finale sa Slovačkom u Bratislavi.

- Iskreno, bio sam tada u životnoj formi. Kučeru sam prvi dan "sredio" u tri seta i sve se činilo jednostavnim - istaknuo je Ljubičić.

Tako bi i bilo da se nije probudio s ukočenim vratom. No u svojem možda i najvažnijem meču u karijeru Mario Ančić je pobijedio i donio Hrvatskoj prvi Davis Cup u povijesti.

- Da si izgubio od Mertinaka, Mario, ubio bih te - rekao je Pilić nakon meča Ančiću.

"Sveti Nikola" kako se tada tepalo Piliću, nije trebao "ubiti" Marija, a Hrvatska je tada postala tek 12. država s osvojenom "salatarom".

- A pazite, smjestili su nas Slovaci u Chorvatsky Grob! Ma, ništa im nije pomoglo - prisjetio se Pilić.
Hrvatskoj je u finalu pomogla i - marihuana. Slovački drugi reket Karol Beck zbog pozitivnog je nalaza na "travu" suspendiran baš u tjednu finala.

Međutim, kako je Hrvatska igrala teško bi im i Beck pomogao. 

Hrvatska Davis Cup reprezentacija danas? Pobjedom protiv Kolumbije u rujnu izborili smo ostanak u Svjetskoj skupini. Prošle godine u studenom su Marin Čilić i društvo igrali finale protiv Argentine. Nisu pobijedili, ali su pokazali da u punom sastavu Hrvatska opet može osvojiti "salataru".

Marin Čilić je šesti tenisač svijeta, Borna Ćorić je 48., no s 21 godinom još uvijek dovoljno mlad i talentiran da bude među 10 najboljih. Imamo i vrhunske igrače u paru, tu su Ivan Dodig, Franko Škugor, Mate Pavić i Nikola Mektić. Ovaj sastav u idućim godinama svakako bi mogao ponoviti mitski uspjeh iz Bratislave 2005.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.