Life
8860 prikaza

Srbi su ih gađali bombama, a oni su u podrumu birali Miss

Inela Nogić, Miss opkoljenog Sarajeva 1993.
1/12
privatni album
Opkoljeni grad živio je bez obzira na glad, strah i smrt, a ljepotice su ponosno pokazivale svoje ožiljke

Ova 43-godišnjakinja danas je majka dvoje djece i živi u Nizozemskoj. Na jednu posebnu pozornicu stala je sa samo 17 godina, a nakon što je proglašena najljepšom umjesto tipične lente kojom se kite misice, ona je držala natpis "Don't let them kill us" (Ne dozvolite im da nas ubiju).

Inela Nogić bila je najljepša u gradu koji je tada bio opkoljen, Sarajevu, a na tu se pozornicu vratila 1997. godine sa Bonom Voxom iz U2 koji je pjevao Miss Sarajevo. Svoju je titulu ratne Miss opkoljenog grada osvojila 1993. godine u podrumu u kojem su se skrivali kako bi izbjegli srbijanske snajpere.

Amatersku snimku koja je tada napravljena, iskoristio je Bill Carter u svom dokumentarcu Miss Sarajevo koji je privukao veliku pažnju svjetske javnosti na ono što se događa u glavnom gradu BiH. 

Tri godine, 10 mjeseci, tri tjedna i tri dana trajala je najduža  i najkrvavija opsada nekog grada u povijesti modernog ratovanja. Trajala je tri puta dulje od opsade Staljingrada, a na taj način bosanski Srbi uz pomoć srpske vojske iz tadašnje Jugoslavije, mislili su da će osvojiti grad koji je trebao postati dio Republike Srpske. Granatirali su Sarajevo teškom artiljerijom i snajperima. Ubili su 14.000 Sarajlija, od čega je 40 posto bilo civila. 

Da bi pokazali kako se grad neće predati čak ni pod takvim uvjetima, i kako bi pokazali da se u gradu 'normalno' živi 1993. godine održan je izbor ljepote na kojem se djevojke nisu sramile pokazati ni ožiljke od šrapnela na svojim tijelima. Pobijedila je tada 17-godišnja Inela i okrunjena je za Miss opkoljenog Sarajeva. Ona i djevojke koje su se natjecale, na binu su donijele veliki transparent na kojem je pisalo:'Ne dajte im da nas ubiju'. 

Inela Nogić, Miss opkoljenog Sarajeva 1993. | Author: privatni album privatni album
"Bilo je doista ludo organizirati izbor ljepote tijekom rata. Ali pokušavali smo samo živjeti normalnim životom. Bio je to svojevrsni obrambeni mehanizam. Bilo je mnogo bezuspješnih pokušaja da se zaustavi rat, molili smo za pomoć na sve moguće načine, ali ništa nije vrijedilo. Zato je to bio samo još jedan vapaj da privučemo pažnju i da netko učini nešto. Htjeli smo samo da rat završi", prisjeća se Nogić.

Inspirirala je U2 za pjesmu Miss Sarajevo koju su otpjevali s Lucianom Pavarottijem, a u spot su uvrstili fotografije ratom razorenog grada. Pjesmu su otpjevali i pred Lady Dianom, a u spot su uvrstili i kadrove s izbora ljepote, na kojima se vidi i transparent. Inače, ovaj je bend tijekom svoje turneje 1993. godine na svojim koncertima satelitskom vezom 12 puta kontaktirao izravno emitirao snimke iz opkoljenog grada, a 1997., održali su koncert na stadionu Koševo i postavili u to vrijeme najveći videowall na svijetu. 

Sarajevo | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Opsada Sarajeva završila je 29. veljače 1996., a Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osudio je zapovjednike srpske vojske za genocid i zločine protiv čovječnosti. Stanislav Galić, zapovjednik korpusa Romanija dobio je doživotnu zatvorsku kaznu, Dragomir Milošević zapovjednik istog korpusa dobio je 29 godina zatvora, Radovan Karadžić 40 godina, a Ratko Mladić na doživotnu zatvorsku kaznu.   

Također treba napomenuti da jedno od sredstava političkog nasilja bilo silovanje žena, pa se tako u BiH procjenjuje da je silovano ili seksualno zlostavljano oko 50.000 žena. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ada 20:42 30.Svibanj 2019.

    prokleti zločinci, nisu vrijedni da dišu ovaj zrak ni zemlju po kojoj hodaju....