Life
6205 prikaza

Missice u Sarajevu molile svijet: Ne dajte da nas ubiju!

Inela Nogić, Miss opkoljenog Sarajeva 1993.
1/7
privatni album
Godine 1993. u opkoljenom Sarajevu mlade djevojke svojom su ljepotom prkosile topovskim granatama - opjevao ih je U2 i podržala Lady Di

Srpska vojska držala je tijekom rata Sarajevo pod opsadom tri godine, 10 mjeseci, tri tjedna i tri dana. Bila je to najduža i najkrvavija opsada nekog grada u povijesti modernog ratovanja. Trajala je tri puta dulje od opsade Staljingrada, a na taj način bosanski Srbi uz pomoć srpske vojske iz tadašnje Jugoslavije, mislili su da će osvojiti grad koji je trebao postati dio Republike Srpske. Granatirali su grad teškom artiljerijom i snajperima. Ubili su 14.000 Sarajlija od kojih je čak njih 40 posto bilo civilno stanovništvo. 

Da bi pokazali kako se grad neće predati čak ni pod takvim uvjetima, i kako bi pokazali da se u gradu 'normalno' živi 1993. godine održan je u gradu izbor ljepote na kojem se djevojke nisu sramile pokazati ni ožiljke od šrapnela na svojim tijelima.

Boško Brkić i Admira Ismić TUGA U SUSJEDSTVU Life Podijeljena Bosna: Svađa zbog spomenika Bošku i Admiri

Pobijedila je 17-godišnja Inela Nogić i okrunjena je za Miss opkoljenog Sarajeva, a ona i djevojke koje su se natjecale, na binu su donijele veliki transparent na kojem je pisalo:'Ne dajte im da nas ubiju'. 

Danas Inela Nogić živi u Nizozemskoj i majka je dvoje djece. Prisjetila se tog natjecanja:

"Bilo je doista ludo organizirati izbor ljepote tijekom rata. Ali pokušavali smo samo živjeti normalnim životom. Bio je to svojevrsni obrambeni mehanizam. Bilo je mnogo bezuspješnih pokušaja da se zaustavi rat, molili smo za pomoć na sve moguće načine, ali ništa nije vrijedilo. Zato je to bio samo još jedan vapaj da privučemo pažnju i da netko učini nešto. Htjeli smo samo da rat završi."

Nogić je inspirirala rock grupu "U2" koji su za nju i njezin grad napisali pjesmu 'Miss Sarajevo'. Pjesmu su otpjevali s Lucianom Pavarottijem, a u spot su uvrstili fotografije ratom razorenog grada. Pjesmu su otpjevali i pred Lady Dianom, a u spot su uvrstili i kadrove s izbora ljepote, na kojima se vidi i transparent. 

Inela Nogić, Miss opkoljenog Sarajeva 1993. | Author: privatni album privatni album
Inače, ovaj je bend tijekom svoje turneje 1993. godine na svojim koncertima satelitskom vezom 12 puta kontaktirao izravno emitirao snimke iz opkoljenog grada, a 1997., održali su koncert na stadionu Koševo i postavili u to vrijeme najveći videowall na svijetu. 

Opsada Sarajeva završila je 29. veljače 1996., a Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osudio je zapovjednike srpske vojske za genocid i zločine protiv čovječnosti. Stanislav Galić, zapovjednik korpusa Romanija dobio je doživotnu zatvorsku kaznu, Dragomir Milošević zapovjednik istog korpusa dobio je 29 godina zatvora, Radovan Karadžić 40 godina, a Ratko Mladić na doživotnu zatvorsku kaznu.   

Također treba napomenuti da jedno od sredstava političkog nasilja bilo silovanje žena, pa se tako u BiH procjenjuje da je silovano ili seksualno zlostavljano oko 50.000 žena. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.